1- موسسه تحقیقات علوم دامی کشور 2- دانشگاه آزاد اسلامی 3- شرکت آبزی پروتیین یاس 4- سازمان شیلات ایران
چکیده: (301 مشاهده)
در این پژوهش، شرایط خشک کردن اقتصادی پساب کارخانه تولید پودر ماهی با سبوس برنج به عنوان ماده کمکخشککن، مطالعه شد و ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول تولیدی برای استفاده در خوراک دام، طیورو آبزیان تعیین گردید. فرآیند تولید با استفاده از یک خشککن با هوای گرم در مقیاس پایلوت انجام شد. پس از نمونهسازی در مقیاس آزمایشگاهی، با ثابت نگهداشتن پساب و دمای خشککن، نسبت آرد سبوس برنج به عنوانمتغیر فرآیند تولید در نظر گرفته شد. برای خشککردن پساب از نسبتهای42/1:0، 65/0.:1 و 1:1 (وزنی/وزنی) آرد سبوس برنج به پساب استفاده شد. دمای هوای ورودی 65±5 درجهی سانتیگراد در نظر گرفته شد و گرمادهی تا رسیدن رطوبت محصول به زیر 8 درصد ادامه یافت.درصدبازده، ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول بهدست آمده سنجیده شد. نتایج نشان داد که بیشترین بازده تولید (67 درصد) مربوط به محصولی بود که نسبت سبوس برنج به پساب 1:1 بود. نتایج تجزیهوتحلیل تقریبی نشان داد که این محصول (نسبت 1:1) حاوی 82/8 درصد رطوبت، 45/16 درصد پروتئین خام، 51/31 درصد چربی خام، 10/12 درصد فیبر خام، 16/8 درصد خاکستر، 50/1 درصد کلسیم و 29/2 درصد فسفر بود. افزودن استیکواتر به سبوس برنج سبب بهبود معنیدار پروفایل اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب سبوس برنج شد. انرژی قابل متابولیسم ظاهری و حقیقی محصول با استفاده از روش سیبالد و خروسهای بالغ رُدآیلند، اندازهگیری شد و مقادیر میزان انرژی قابل سوختوساز ظاهری (AME)، انرژی قابل سوختوساز ظاهری تصحیحشده برای تعادل صفر نیتروژن (AMEn)، انرژی قابل سوختوساز حقیقی (TME) و انرژی قابل سوختوساز حقیقی تصحیحشده برای تعادل صفر نیتروژن (TMEn)، بهترتیب 3/4012، 7/3656، 0/4447 و 6/4172 کیلوکالری در کیلوگرم بود. به طور کلی، با توجه نتایج این پژوهش، این فرآورده از قابلیت استفاده در تغذیه دام، طیور و آبزیان برخوردار است. این محصول را میتوان در مقیاس صنعتی و با بازده اقتصادی مناسب در واحدهای پودر ماهی تولید کرد.
Shaviklo A R, Abolghasemi S, Alizadeh-Ghamsari A H, Porabedin K, Rafipour F, Etemadian Y. Drying stickwater with rice bran as a drying aid and evaluating the chemical composition and nutritional value of the prototypes for use in livestock, poultry and aquatic feed. isfj 2024; 33 (4) :103-117 URL: http://isfj.ir/article-1-2827-fa.html
شویک لو امیررضا، ابوالقاسمی سید جواد، علیزاده قمصری امیرحسین، پورعابدین کوروش، رفیع پور فریدون، اعتمادیان یاسمن. مقاله علمی – پژوهشی: خشککردن پساب کارخانهی تولید پودر ماهی با سبوس برنج به عنوان مادهی کمکخشککن و ارزیابی ترکیبات شیمیایی و ارزش تغذیهای محصول تولیدی برای استفاده در خوراک دام، طیور و آبزیان. مجله علمي شيلات ايران. 1403; 33 (4) :103-117
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است