نایسین یک ماده ضد میکروبی طبیعی است که بر بسیاری از عوامل بیماریزا و ارگانیسمهای مسبب فساد مواد غذایی تأثیر دارد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی اثرات نایسین ( 15/0 درصد) و استات سدیم (1 درصد) بصورت منفرد و ترکیبی بر افزایش زمان ماندگاری ماهی قزلآلا به شکل ماهی کامل شکمخالی بوده است. نمونههای حاوی نایسین و استات سدیم، جهت انجام آزمایشات شیمیایی (مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، عدد پراکسید (PV)، تیوباربیتوریک اسید (TBA) و pH) و میکروبی (شمارش کلی باکتریها ، شمارش باکتریهای سرماگرا و شمارش باکتریهای گروه LAB) مورد بررسی قرار گرفتند. شرایط نگهداری در خلاء و دمای 4 درجه بوده است. دوره بررسی برای هر دو مرحله 16 روز بوده که آزمایشات شیمیایی و میکروبی با فواصل زمانی 4 روز یکبار انجام گرفت. تغییرات میزان شاخصهای عدد پراکسید، میزان تیوباربیتوریک اسید، مقدار بازهای ازته فرار و pH در تیمارهایی که در معرض استات سدیم و نایسین Z قرار داشتند به طور معنیداری نسبت به تیمارهای شاهد (فاقد مواد نگهدارنده) کمتر بوده (05/0>P) و تیمارهای دارای استات سدیم و نایسین Z (بصورت منفرد) بعد از تیمار ترکیبی قرار داشتند. به نظر می رسد که استفاده ترکیبی از مواد نگهدارنده طبیعی و شیمیایی در ماهی شکم خالی، زمان ماندگاری ماهی قزلآلا را بطور معنیداری افزایش میدهد.
Safari R, Yaghoubzadeh Z. The combined effect of nisin, sodium acetate to increase the shelf life of trout (Onchorhynchus mykiss) empty stomach. isfj 2016; 24 (4) :155-168 URL: http://isfj.ir/article-1-1512-fa.html
صفری رضا، یعقوب زاده زهرا. اثر ترکیبی نایسین و استات سدیم بر افزایش زمان ماندگاری ماهی قزلآلا ی رنگینکمان (Onchorhynchus mykiss) شکمخالی. مجله علمي شيلات ايران. 1394; 24 (4) :155-168
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است