فساد ماهیها ناشی از تغییرات ایجاد شده در اثر واکنشهای بیولوژیکی ازقبیل اکسایش چربیها، واکنشهای منتج از فعالیتهای آنزیمهای طبیعی ماهی و فعالیتهای متابولیکی ریزاندامگان است. این عوامل باعث کاهش زمان ماندگاری ماهی و سایر فرآوردههای دریایی میشوند. بره موم یک محصول طبیعی است که از رزینهای گیاهی مشتق شده و بوسیله زنبورهای عسل جمع آوری میگردد. بره موم قرنها در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفت. مشخص شده است که بره موم دارای فعالیتهای ضد میکروبی، التیام بخش زخمها، ضد اکسایشی و ضد تومور است. در این مطالعه شاخصهای بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره الکلی 10% بره موم کردستان در طی 24 روز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها به صورت شمارش باکتریهای نمک دوست و سرمادوست به عنوان شاخصهای میکروبیولوژیکی و شاخصهای(میزان کل بازهای فرار نیتروژنی)TVB-N، (شاخص تیوباربیتوریک اسید)TBARS، pH و اسیدیته به عنوان شاخصهای بیوشیمیایی در روزهای 24 ،16 ،8 ،0 طی نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که پس از 24 روز روند افزایشی رشد در شاخصهای میکروبیولوژیکی در نمونههای شاهد بسیار سریعتر از نمونههای تیمار شده صورت گرفت و میزانTVB-N، TBARS و اسیدیته بر حسب اسید لاکتیک نمونههای شاهد بالاتر از نمونههای تیمار شده بود و pH نمونههای تیمار شده بالاتر از نمونههای شاهد بود. نتایج به دست آمده بیانگر این است که عصاره 10% الکلی بره موم کردستان میتواند میزان ماندگاری فیلههای ماهی قزل آلای رنگین کمان را با توجه به بررسی شاخص های فساد فیله ماهی در طول نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء به مدت حداقل 8 روز بهبود ببخشد.