توسعه سریع و افزایش روز افزون استفاده از نانو ذرات موجب نگرانیهایی در زمینه احتمال ورود این مواد به محیطهای آبی و بروز مسمومیت در آبزیان شده است. هدف مطالعه حاضر ارزیابی تجویز خوراکی ترکیب حفاظت کننده سیلیمارین به منظور مقابله با اثرات سمی نانوذره اکسید نیکل با تأکید بر فاکتورهای رشد و فعالیت آنزیمهای گوارشی ماهی قزل آلای رنگین کمان میباشد. برای این منظور تعداد 1200 قطعه ماهی (01/0±83/3 گرم) در هشت تیمار آزمایشی شامل تیمار شاهد و هفت تیمار دیگر بصورت ترکیبی از مقادیر مختلف نانوذره اکسید نیکل (0، 100 و 500 میلیگرم در هر کیلوگرم غذا) و سیلیمارین (0 و 1 گرم در هر کیلوگرم غذا) در ماههای اول و دوم آزمایش تقسیم گردیدند. هر تیمار در سه تکرار انجام شد و آزمایش به مدت 60 روز ادامه یافت. یافتهها نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیم آمیلاز مربوط به تیمار 6 (00/1± 56/16)، (فاقد نانوذره اکسید نیکل و حاوی 1 گرم سیلیمارین- 500 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و به همراه 1 گرم سیلیمارین) بود که با تیمارهای 5 (فاقد نانوذره اکسید نیکل و حاوی 1 گرم سیلیمارین - حاوی 100 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و 1 گرم سیلیمارین)، 7 (100 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و فاقد سیلیمارین - 100 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و فاقد سیلیمارین) و 8 (500 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و فاقد سیلیمارین- 500 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و فاقد سیلیمارین) اختلاف معنیدار داشت (05/0P≤). بیشترین فعالیت آنزیم آلکالین پروتئاز مربوط به تیمار1 (05/0± 54/0)، (فاقد نانوذره اکسید نیکل و سیلیمارین- فاقد نانوذره اکسید نیکل و سیلیمارین) بود که با تیمارهای 7 و 8 اختلاف معنیدار داشت (05/0P≤). بیشترین میزان فعالیت آنزیم لیپاز مربوط به تیمار 4 (500 میلی گرم نانوذره اکسید نیکل و حاوی 1 گرم سیلیمارین- فاقد نانوذره و حاوی 1 گرم سیلیمارین) (04/0±03/1) بود که با اکثر تیمارها اختلاف معنیدار داشت (05/0P≤). حضور همزمان سیلیمارین و نانوذره در جیره غذایی تیمارهای 3 (حاوی 100 میلیگرم نانوذره اکسید نیکل و 1 گرم سیلیمارین- فاقد نانوذره اکسید نیکل و حاوی 1 گرم سیلیمارین)، 4، 5 و 6 موجب افزایش فعالیت آنزیمهای گوارشی در مقایسه با تیمارهای 7 و 8 گردید. همچنین در مطالعه حاضر وجود سیلیمارین، نانوذره اکسید نیکل و همچنین استفاده همزمان سیلیمارین و نانوذره اکسید نیکل اثری بر شاخصهای رشد و ضریب تبدیل غذایی تیمارهای مختلف نداشت (05/0P>). البته به نظر میرسد در صورت افزایش مدت زمان رویارویی با نانوذره و سیلیمارین، امکان تغییر شاخصهای رشد و کارآیی تغذیه وجود دارد که نیازمند بررسی بیشتری است.
Nazdar N, Imani A, Noori F, Sarvi Moghanlou K. Digestive enzymes activity and growth indices of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed diets supplemented with silymarin and Nickle Oxide nanoparticles. isfj. 2016; 25 (2) :51-67 URL: http://isfj.ir/article-1-1603-fa.html
نازدار نینا، ایمانی احمد، نوری فرزانه، سروی مغانلو کوروش. فعالیت آنزیمهای گوارشی و شاخصهای رشد و تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) تغذیه شده با جیرههای غذایی حاوی نانوذره نیکل و سیلیمارین. مجله علمي شيلات ايران. 1395; 25 (2) :51-67
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است