[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: کسب رتبه نشریه برجسته
..
موسسه تحقیقات شیلات ایران

AWT IMAGE

..
پایگاه‌های نمایه کننده
بانک نشریات کشور (مگیران) 
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID)
سیویلیکا



 logo
https://www.stomaeduj.com/wp-content/uploads/2019/12/publons.png
Cabi
scholar.google





..
Journal DOI

AWT IMAGE
10.18869/acadpub.isfj

..
:: دوره 19، شماره 1 - ( 1-1389 ) ::
جلد 19 شماره 1 صفحات 16-9 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعه بقایای آنتی بیوتیک ها در ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بازاری در تبریز
افشین جوادی* 1، حمید میرزایی ، فرزاد میررضوی
چکیده:   (7866 مشاهده)

Vast application of the antibiotic drugs in animals without due attention  to withdrawal times necessitates quality control of food stuff in terms of antibiotics' residues. Antibiotic residues in food stuff cause bacterial resistance, allergic reactions, toxicity,  carcinogenic effects and change of natural micro flora of intestine in consumers. So, the aim of the present study is detection of antibiotic residues and its contamination rate in cultured rainbow trout.

Four-plate test is one of the microbiological methods of detecting antibiotic  residues  in food stuff, which is based on inhibition zone formation around the sample in four culture media with different pH and test bacteria. For this purpose, 45 samples from skin and meat of rainbow trout fish were obtained randomly from fish market of Tabriz city. After different phases of four-plate test, from a total of 180 skin samples, 13 cases (7.22%) and from a total of 180 meat samples, 18 cases (10%) were diagnosed to be contaminated to antibiotic residues.

The results showed that contamination rate of two tissues, (meat and skin), have no significant difference (P>0.05), and the highest contamination to antibiotic residues  were related to penicillin and macrolides groups (P<0.05).


 

متن کامل [PDF 436 kb]   (2163 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بهداشت و بيماريهاي آبزيان
دریافت: 1395/8/26 | پذیرش: 1395/8/26 | انتشار: 1395/8/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Javadi A, Mirzai H, Mirrazavi F. Study on antibiotic residues in Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) in Tabriz market . isfj 2010; 19 (1) :9-16
URL: http://isfj.ir/article-1-1675-fa.html

جوادی افشین، میرزایی حمید، میررضوی فرزاد. مطالعه بقایای آنتی بیوتیک ها در ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بازاری در تبریز. مجله علمي شيلات ايران. 1389; 19 (1) :9-16

URL: http://isfj.ir/article-1-1675-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 19، شماره 1 - ( 1-1389 ) برگشت به فهرست نسخه ها

با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 44 queries by YEKTAWEB 4645