:: دوره 26، شماره 6 - ( 12-1396 ) ::
جلد 26 شماره 6 صفحات 112-103 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثر ضد باکتریایی کیتوزان حاوی اکسید نقره و بنتونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی در مقابل یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) جدا شده از ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
ظهیر شکوه سلجوقی* 1، امیدوار فرهادیان1 ، نوید رمضانیان2 ، معصومه مهربان3
1- دانشگاه صنعتی اصفهان- گروه شیلات
2- دانشگاه فردوسی مشهد
3- جهاد دانشگاهی خراسان رضوی
چکیده:   (5331 مشاهده)
در این تحقیق اثرات ضد باکتریایی بنتونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی و کیتوزان حاوی اکسید نقره بر باکتری یماریزای یرسینیا راکری در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت ساخت ترکیبات ضد میکروبی از رس بنتونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی تترادسیل تری متیل آمونیوم بروماید (Tetradecyltrimethylammonium bromide) و کیتوزان اصلاح شده اکسید نقره استفاده گردید. مطالعات طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD) و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) در زمینه تعیین ساختار مشخص نمود که تغییراتی در طی اصلاح در ساختار سطحی و لایه ای بنتونیت و همچنین کمپوزیت کیتوزان حاوی اکسید نقره در شبکه پلیمری کیتوزان حاصل گردید. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی دو نوع ترکیب ضد میکروبی بر باکتری گرم منفی یرسینیا راکری در شرایط آزمایشگاهی با دو روش انتشار دیسک (دیسک دیفیوژن) و رقیق سازی در لوله (مایکرو دایلوشن) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. برای تعیین قدرت ضد میکروبی (MIC و MBC) از روش مایکرو دایلوشن و شمارش کلونی در محیط کشت آگار استفاده گردید. نتایج روش دیسکی نشان داد که این ترکیبات دارای خاصیت ضد باکتریایی بودند. قطر هاله عدم رشد کیتوزان حاوی اکسید نقره و بنتونیت اصلاح شده به ترتیب 53/0±63/5 و 16/0±2/1 میلی متر بود. غلظت باکتری کشی (MBC) کیتوزان حاوی اکسید نقره در مقابل باکتری Yersinia ruckeri، 57/28 میلی گرم بر لیتر در مدت زمان 10 دقیقه و برای ترکیب معدنی رس اصلاح شده، 85/42 میلی گرم بر لیتر در مدت زمان 10 دقیقه مشاهده گردید. غلظت بازدارندگی (MIC) کیتوزان حاوی اکسید نقره و رس اصلاح شده، 28/14 میلی گرم بر لیتر در 10 دقیقه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که ترکیبات اصلاح شده بنتونیتی و کیتوزان حاوی اکسید نقره دارای اثرات ضد میکروبی قوی بوده و قابلیت حذف عوامل بیماری زا را در شرایط آزمایشگاهی داشته و در مقایسه با یکدیگر اثر باکتری کشی کیتوزان حاوی اکسید نقره قوی تر از اثر باکتری کشی رس بنتونیت اصلاح شده بود.
 
واژه‌های کلیدی: بنتونیت، سورفکتانت کاتیونی، کیتوزان، یرسینیا راکری، خاصیت ضد میکروبی
متن کامل [PDF 836 kb]   (1692 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بهداشت و بيماريهاي آبزيان
دریافت: 1396/6/12 | پذیرش: 1396/12/20 | انتشار: 1396/12/20


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 6 - ( 12-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها