بررسی قدرت بیهوشی و آسیبهای بافتی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
|
مرضیه رخشانی1 ، جواد میردار هریجانی* 1، احمد قرایی1 |
1- دانشگاه زابل |
|
چکیده: (5253 مشاهده) |
هدف از این مطالعه بررسی اثر بیهوش کنندگی و آسیبهای بافتی اسانس نعناع فلفلی در ماهی کپور معمولی است. تعداد 70 عدد ماهی کپور معمولی با میانگین وزن و طول کل به ترتیب 54/1±52/8 گرم و 16/1±47/8 سانتی متر در غلظتهای مختلف اسانس نعناع فلفلی شامل 200، 250، 300، 350، 400، 450 و ppm 500 به شیوه حمام بیهوش شدند. میانگین دما، pH و سختی آب مورد استفاده در طی دوره آزمایش به ترتیب برابر C°2±22، 7 و 981 میلی گرم بر لیتر ثبت شد. پس از تیمار ماهیان، زمانهای رسیدن به مراحل مختلف بیهوشی، از دسترفتن تعادل، بیهوشی سبک، بازگشت تعادل و احیا کامل در گروههای مختلف اندازهگیری شد. سپس به منظور تعیین تاثیرات احتمالی اسانس نعناع فلفلی از غلظت های 200، 300، 400 و ppm 500 در زمانهای صفر و 24 ساعت، اقدام به نمونهبرداری بافتی از اندامهای کبد، کلیه و آبشش ماهیان شد و بعد از تهیه مقاطع میکروسکوپی و رنگآمیزی آنها، با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین زمان رسیدن به بیهوشی کامل در تیمار های 200 و ppm 500 و به ترتیب پس از 11±5/100 و 16±73 ثانیه بود. کمترین زمان احیاء مربوط به تیمار ppm 200 و به مدت 4/8±300 ثانیه ثبت شد. همچنین مشخص شد که با افزایش غلظت ماده بیهوش کننده، زمان القا بیهوشی سریعتر و زمان بازگشت از بیهوشی افزایش مییابد. از طرفی آسیب شناسی بافتی نیز نشان داد که غلظت بهینه ppm 200 فاقد تأثیرات جانبی است و میتوان از این غلظت بدون نگرانی از آسیبهای احتمالی به عنوان یک ماده بیهوش کننده بی خطر استفاده نمود.
|
|
واژههای کلیدی: اسانس نعناع فلفلی، بیهوشی، کپور معمولی، هیستوپاتولوژی |
|
متن کامل [PDF 1069 kb]
(1277 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
بهداشت و بيماريهاي آبزيان دریافت: 1396/9/5 | پذیرش: 1397/2/4 | انتشار: 1397/2/4
|
|
|
|