آنتوژنی فعالیت آنزیمهای پروتئولیتیک (پپسین، تریپسین و کیمو تریپسین) ماهی ازون برون (Acipenser stellatus) از زمان تخم گشایی تا روز 50 پس ازتخم گشایی
|
ندا قاسمی1 ، فرزانه نوری* 1، احمد ایمانی1 ، رسول شهروز1 |
1- دانشگاه ارومیه |
|
چکیده: (5798 مشاهده) |
مطالعه حاضر به آنتوژنی فعالیت آنزیمهای پروتئولیتیک (پپسین، تریپسین و کیمو تریپسین) ماهی ازون برون میپردازد. نمونههایی از لارو ماهی ازون برون بصورت تصادفی از زمان تخمگشایی تا 50 روزگی جهت سنجش فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین و کیموتریپسین تهیه شد. در لاروهای یک روزه ماهی ازون برون فعالیت پپسینی سنجش شد و فعالیت این آنزیم از روز هشتم پس از تفریخ بویژه همزمان با انتقال از تغذیه درونی به بیرونی یک افزایش ناگهانی داشت (05/0>p ). میزان فعالیت تریپسین یک روز پس از تخمگشایی U.mg protein-1 04/0 بوده و در روز هشتم پس از تخمگشایی به حداکثر رسید (05/0>p) و از روز دهم تا پنجاهم پس از تفریخ فعالیت کاهشی داشت. در کل روند فعالیت تریپسین کاهشی بود (05/0>p). بیشترین میزان فعالیت آنزیم کیموتریپسین در یک روز پس از تخمگشایی تعیین گردید (U.mg protein-1 03/0، 05/0>p). بعد از آن روند کاهشی داشت. به این معنا که در روزهای 15 و 31 پس از تخمگشایی کمی افزایش یافت و مجدد به روند کاهشی خود تا روز پنجاهم ادامه داد (05/0>p). همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط میان میزان فعالیت آنزیمهای تریپسین و کیموتریپسین مثبت بود، اما این همبستگی میان آنزیمهای فوق و پپسین منفی بود (05/0>p). این یافته نمایانگر افزایش غالبیت پروتئاز اسیدی در گوارش پروتئین نسبت به انواع قلیایی طی بلوغ دستگاه گوارش ماهی ازون برون میباشد. نتیجه آن که توسعه معده در گونههای ماهی دارای معده فعال به مفهوم شروع هضم اسیدی، پیشیگرفتن گوارش خارج سلولی و کارآمدتر شدن استفاده از منابع پروتئین موجود در رژیم/جیرههای غذایی میباشد. |
|
واژههای کلیدی: دستگاه گوارش، لارو ازون برون، آنزیمهای پروتئولیتیک، ماهیان خاویاری، Acipenser stellatus |
|
متن کامل [PDF 865 kb]
(3531 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
فيزيولوژي آبزيان دریافت: 1396/9/25 | پذیرش: 1397/2/30 | انتشار: 1397/2/30
|
|
|
|