:: دوره 29، شماره 1 - ( 1-1399 ) ::
جلد 29 شماره 1 صفحات 164-153 برگشت به فهرست نسخه ها
تعیین قابلیت هضم ظاهری اجزای متداول مورد استفاده در ساخت خوراک فیلماهی (Huso huso) جوان
میرحامد سید حسنی1 ، مسعود سجادی* 1، بهرام فلاحتکار1 ، ایوب یوسفی2
1- دانشگاه گیلان
2- 2- موسسه تحقیقات بین‌المللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
چکیده:   (2987 مشاهده)
قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین، چربی و انرژی منابع پودر ماهی (پودر ماهی کیلکا، بچ، جنوب و ترکیبی)، برخی از منابع جانوری (آرد ضایعات مرغ، آرد گوشت و استخوان و آرد خون)، منابع گیاهی با مقدار پروتئین زیاد (آرد گلوتن گندم و ذرت) و منابع گیاهی با مقدار پروتئین کم (آرد گندم، آرد ذرت، آرد کانولا، سویای فرآوری شده و کنجاله سویا) در فیلماهی جوان با میانگین وزن35/23 ± 42/160 گرم مورد بررسی قرار گرفت. جیره‌‌های آزمایشی بر اساس70 درصد محتوای اجزای غذایی جیره پایه و افزودن جزء غذایی آزمایش‌‌شونده به میزان 30 درصد فرموله شدند. به تمامی جیره‌ها یک درصد اکسید کروم به عنوان نشانگر غیر مستقیم اضافه شد. ماهیان به ‌‌مدت 8 هفته در تانک‌‌های 500 لیتری فایبرگلاس پرورش و دو بار در روز تا حد سیری تغذیه گردیدند. جمع‌‌آوری مدفوع نیم تا یک ساعت پس از تغذیه از طریق سیفون مدفوع در کف تانک صورت گرفت. نتایج نشان داد پودر ماهی کیلکا دارای بیشترین قابلیت هضم پروتئین بود (94 درصد)، اما اختلاف معنی‌‌دار آماری در قابلیت هضم پودر ماهی بچ، جنوب و ترکیبی (93-89 درصد) با گلوتن گندم و ذرت (94-89 درصد)، سویای ‌‌فرآوری‌‌شده و کنجاله سویا (87-82 درصد) و آرد ضایعات مرغ (81 درصد) مشاهده نشد (P>0.05). بیشترین قابلیت هضم چربی متعلق به پودر ماهی بچ بود (92 درصد) و بعد از آن پودر ماهی کیلکا (91 درصد)، پودر ماهی جنوب (90 درصد)، پودر ماهی ترکیبی (89 درصد) و آرد ضایعات مرغ (83 درصد) قرار داشتند (P<0.05). مطالعه حاضر نشان داد که منابع گیاهی فرآوری ‌‌شده قابلیت هضمی همانند آرد ماهی دارند، هر چند که می‌‌توان آرد ضایعات مرغ و کنجاله سویا را به عنوان جایگزین احتمالی آرد ماهی جهت فرمولاسیون جیره اقتصادی فیلماهی در نظر گرفت.
واژه‌های کلیدی: فیلماهی، جیره رفرنس، آرد ماهی، منابع گیاهی، منابع جانوری، قابلیت هضم
متن کامل [PDF 766 kb]   (706 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1398/4/22 | پذیرش: 1399/1/31 | انتشار: 1399/2/2


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 1 - ( 1-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها