:: دوره 29، شماره 5 - ( 10-1399 ) ::
جلد 29 شماره 5 صفحات 147-133 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی-پژوهشی: بررسی اثر پوشش کیتوزان نانوکپسوله در ترکیب با استات سدیم جهت افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) در دمای یخچال
جعفر کمانی1 ، عباسعلی مطلبی مغانجوقی 1، ودود رضویلر1 ، نوردهر رکنی1
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
چکیده:   (1790 مشاهده)
فیله قزل آلای رنگین کمان محصولی با ارزش تغذیه‌ای بالاست که از بازارپسندی مناسب برخوردار بوده و عمر کوتاهی دارد. در این مطالعه اثرات پوشش‌های کیتوزان نانوکپسوله به تنهایی و همراه با استات سدیم در افزایش زمان ماندگاری فیله‌های قزل آلای رنگین کمان، طی نگهداری در یخچال (1±4 درجه سانتی‌گراد) و در کیسه‌های زیب‌دار پلی اتیلنی، در مدت 16 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای این منظور، فیله‌های قزل آلای رنگین‌کمان، در پنج تیمار شامل محلول‌های کیتوزان نانوکپسوله 1%، کیتوزان نانوکپسوله2%، کیتوزان نانوکپسوله 1% + استات سدیم 5/1 %، کیتوزان نانوکپسوله 2% + استات سدیم 5/1 % و محلول آب مقطر به عنوان نمونه شاهد، غوطه‌ور شدند. اثر ضد میکروبی پوشش کیتوزان نانوکپسوله و کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم با شمارش باکتری‌های مزوفیل هوازی، لاکتیک، سرمادوست و خصوصیات شیمیایی با اندازه‌گیری میزان pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، پراکسید (PV)  و ترکیبات نیتروژنی فرار (TVB-N) ارزیابی شد. 5 نفر ارزیاب با بررسی طعم، بو، رنگ، بافت، ارزیابی حسی فیله قزل آلای رنگین‌کمان را انجام دادند و پذیرش کلی در روزهای 0، 3، 6، 10، 12 و 16 صورت گرفت. نتایج حسی، شیمیایی و میکروبی با آزمون‌های ANOVA و Duncan مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج شاخص‌های شیمیایی، میکروبی و حسی در پایان دوره نگهداری نشان دادند که نمونه‌های حاوی پوشش کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم 5/1 % و کیتوزان نانوکپسوله بدون استات سدیم 5/1 %، در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی‌داری بهتر بودند (p<0.05). در این مطالعه نمونه حاوی پوشش کیتوزان نانوکپسوله2%+ استات سدیم 5/1 % بهترین نتایج نگهداری را نشان داد. نتایج آزمون‌های حسی، شیمیایی و میکروبی تیمارهای کیتوزان نانوکپسوله و کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم نشان دادند که زمان ماندگاری از 6 روز در تیمار کنترل به‌ترتیب به 12 و 16 روز افزایش یافت.
واژه‌های کلیدی: کیتوزان نانوکپسوله، استات سدیم، قزل آلای رنگین کمان، زمان ماندگاری
متن کامل [PDF 956 kb]   (543 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
دریافت: 1398/6/23 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1399/10/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 29، شماره 5 - ( 10-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها