:: دوره 30، شماره 3 - ( 6-1400 ) ::
جلد 30 شماره 3 صفحات 147-135 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی – پژوهشی: تاثیر افزودن مکمل بتائین به جیره غذایی ماهی آزاد دریای خزر(Salmo caspius) و اثرات آن بر عملکرد رشد، ترکیب بدن، شاخص‌های بیوشیمیایی سرم خون و قابلیت هضم
محمود محسنی* 1، سلطنت نجارلشگری2 ، یونس یونس گل علیپور2 ، محمداسماعیل راست روان2
1- انستیتو تحقیقات بین‌‌المللی ماهیان خاویاری، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
2- مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تنکابن، ایران.
چکیده:   (1455 مشاهده)
تحقیق حاضر به منظور بررسی تأثیر مکمل بتائین در جیره محتوی پروتئین گیاهی بر روند رشد، ترکیب لاشه، آنزیم های کبدی و قابلیت هضم ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) طراحی و اجرا گردید. تعداد 180 عدد ماهی (59/0±7/9 گرم) در 12 مخزن 300 لیتری با یکی از 4 جیره آزمایشی (نمونه شاهد مبتنی بر پودر ماهی، جیره پایه با پروتئین گیاهی‏، جیره‏های سوم و چهارم شامل جیره پایه هر یک به تفکیک محتوی 4/1 و 8/2 درصد بتائین)، به مدت 11 هفته تغذیه شدند. وزن کسب شده، شاخص رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین ماهیان تغذیه شده با جیره پایه (بدون مکمل بتائین)، به طور معنی‏داری (05/0p<) از ماهیان تغذیه شده با سایر تیمارها پائین‏تر بود. کمترین میزان پروتئین و بیشترین مقدار چربی لاشه در ماهیان تغذیه شده با جیره پایه ثبت گردید (05/0p<). براساس نتایج مطالعه حاضر، فعالیت آنزیم‌های کبدی ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد، همچنین جیره پایه مکمل شده با 4/1و 8/2 درصد بتائین به طور معنی‏داری از ماهیان تغذیه شده با جیره پایه بالاتر بود (05/0p<). قابلیت هضم ظاهری پروتئین در نمونه شاهد به طور معنی‏داری نسبت به ماهیان تغذیه شده با جیره پایه و جیره پایه مکمل شده با 4/1 درصد بتائین بالاتر بود (05/0p<). مشاهده روند کلی بهبود شاخص‏های مورد بررسی همزمان با افزایش سطوح بتائین در جیره‏های غذایی محتوی پروتئین گیاهی (با صرفه اقتصادی بالا)، نشان داد که استفاده از جیره غذایی دارای 8/2 درصد بتائین، منجر به بهبود جذب (خوش خوراکی) و مصرف غذا و دستیابی به بیشینه رشد، ترکیب بهینه لاشه، بهبود آنزیم‌های کبدی و قابلیت هضم در بچه ماهی آزاد پرورشی خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: بتائین، رشد، کارایی غذا، قابلیت هضم، ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius)
متن کامل [PDF 829 kb]   (425 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1398/9/2 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 3 - ( 6-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها