مقاله علمی – پژوهشی: تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی (Sambucus ebulus) بر عملکرد رشد و پاسخهای ایمنی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
|
سید پژمان حسینی شکرابی1 ، شهروز شاه رکنی1 ، کاوس نظری2 ، مهدی شمسایی مهرجان* 1، سعید توتونچی مشهور3 |
1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات 2- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور 3- مجتمع آزمایشگاهی زکریای رازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران |
|
چکیده: (1970 مشاهده) |
این مطالعه به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی بر شاخصهای رشد و ایمنی سرم در ماهیان کپور معمولی انجام شد. برای این منظور ماهیان با میانگین وزنی 3/0±1/15 گرم با سطوح مختلف عصاره آقطی شامل: سطح 0 (شاهد)، 5/2، 5 و 10 گرم عصاره در کیلوگرم خوراک در 12 ونیرو فایبرگلاس با تراکم 30 عدد ماهی طی مدت 56 روز غذادهی شدند. بر اساس نتایج رشد، میزان وزن نهایی (7/0±7/32 گرم)، وزن کسب شده (5/0±5/17 گرم)، درصد افزایش وزن (9/1±4/115)، نرخ رشد ویژه (04/0±98/0 گرم/روز)، ضریب تبدیل غذایی (05/0±31/2)، شاخص وضعیت (04/0±47/1) و ضریب کارایی پروتئین (08/0±03/1) در تیمار 10 گرم عصاره آقطی در کیلوگرم خوراک نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنیداری نشان داد (05/0p<). همچنین اختلاف معنیدار در درصد بازماندگی بین تیمار 10 گرم عصاره آقطی کیلوگرم خوراک با سایر تیمارهای آزمایشی بهویژه تیمار شاهد وجود داشت (05/0p<). نتایج برخی فاکتورهای ایمنی سرم نشان داد که اختلاف معناداری در میزان فعالیت لایزوزیم (7/1±2/46 واحد بین المللی/میلیلیتر)، فعالیت همولیتیک مسیر فرعی کمپلمان (8/5±0/66 میلی گرم/دسیلیتر) و ایمونوگلوبولین نوع M (5/0±1/38 میلی گرم /دسیلیتر)، در سرم تیمار 10 گرم عصاره آقطی بر کیلوگرم خوراک با سایر تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0p<). در مجموع، تأثیر سطوح مختلف عصاره گیاه آقطی بهویژه سطح 10 گرم عصاره در کیلوگرم خوراک بر شاخصهای رشد، نرخ بازماندگی و شاخصهای ایمنی بچه ماهی کپور معمولی کاملاً مثبت ارزیابی شد. |
|
واژههای کلیدی: عصاره آقطی، ماهی کپور معمولی، رشد، بازماندگی، شاخصهای ایمنی |
|
متن کامل [PDF 506 kb]
(587 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
بهداشت و بيماريهاي آبزيان دریافت: 1399/4/26 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/2/10
|
|
|
|