مقاله علمی – پژوهشی: تأثیر نانوذره سلنیوم، ویتامینهای C و E ریزپوشانی شده بر عملکرد رشد، شاخصهای ایمنی و آنزیمهای کبدی فیلماهی (Huso huso) پرورشی جوان
|
علی حسین پور زلتی1 ، میرحامد سید حسنی* 1، حسین آدینه2 ، تورج سهرابی1 |
1- 1- موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. صندوق پستی 41635-3464 2- دانشگاه گنبد کاووس، گروه شیلات- دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، صندوق پستی: 4971799151 |
|
چکیده: (1419 مشاهده) |
در آزمایش حاضر، تأثیر مخلوطی از مکملهای ریزپوشانی شده نانوذره سلنیوم (اندازه ذره 30 نانومتر) (شرکت پیشگامان نانو مواد، خراسان)، ویتامینهای C و E (1/0، 30 و 100 میلیگرم در کیلوگرم: جیره A)، (2/0، 60 و 200 میلیگرم در کیلوگرم: جیره B)، (3/0، 90 و 300 میلیگرم در کیلوگرم: جیره C) و جیره شاهد (فاقد مکمل: جیره D) بر شاخصهای رشد، کارایی غذا، سیستم ایمنی و آنزیمهای کبدی 120 عدد فیل ماهی با میانگین وزن اولیه 38/1±34/77 گرم پرورش یافته در تانکهای فایبرگلاس نیمتنی (آبرسانی شده بامخلوطی از آب چاه و رودخانه) در قالب 4 تیمار (هریک با 3 تکرار) به مدت 10 هفته مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان 2 درصد وزن بدن و 3 بار در روز تغذیه شدند. در انتهای آزمایش، وزن نهایی (5 درصد)، درصد افزایش وزن بدن (84/3 درصد)، نرخ رشد ویژه (89/1 درصد در روز) و رشد روزانه (23/6 درصد) در ماهیان تغذیهشده با جیره B به طور معنیداری بیشتر از جیره شاهد بود (P<0.05). فعالیت آنزیمهای آسپارتات آمینوترانسفراز (SGOT) و آلانین آمینوترانسفراز (SGPT) سرم نسبت به ماهیان تغذیهشده با جیره شاهد بیشتر بود (P<0.05). اختلاف معنیداری در سطح ایمونوگلوبولین کل (Ig) سرم ماهیان تغذیهشده با جیرههای B، C و شاهد مشاهده نشد (P>0.05)، میزان کمپلمان سرم در ماهیان تغذیهشده با جیره شاهد به طور معنیداری بیشتر از جیرههای A و B بود (P<0.05) و اختلاف معنیداری در میزان لیزوزیم سرم ماهیان تیمار شاهد، A و B ثبت نگردید (P>0.05). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن مقادیر 2/0، 60 و 200 میلیگرم در کیلوگرم نانوذره سلنیوم، ویتامینهای C و E ریزپوشانی شده به جیره تجاری میتواند موجب افزایش معنیدار وزن نهایی و شاخصهای رشد گردد، اما باید مطالعات بیشتری در مورد تأثیر نانوذره سلنیوم ریزپوشانیشده بر عملکرد کبد و شاخصهای بیوشیمیایی این گونه صورت گیرد. |
|
واژههای کلیدی: فیلماهی، نانوسلنیوم، ویتامین C و E، شاخصهایرشد، ضریب تبدیل غذا، سیستم ایمنی، آنزیمهای کبدی |
|
متن کامل [PDF 589 kb]
(397 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1400/7/12 | پذیرش: 1399/5/10 | انتشار: 1400/10/10
|
|
|
|