1- دانشگاه ارومیه 2- جهاد دانشگاهی واحد آذربایجان غربی
چکیده: (593 مشاهده)
در تحقیق حاضر، اثرات افزودن ویتامین C، آستازانتین و لسیتین سویا به جیره غذایی بر قابلیت لقاح (درصد لقاح و تخمهای چشمزده) و فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) مایع تخمدانی ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) بررسی شد. بدینمنظور، 9 جیره آزمایشی مختلف: C0A0L0 (صفر میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C، صفر میلیگرم در کیلوگرمآستازانتین و صفر درصد لسیتین سویا)، C300A50L0، C700A100L0، C0A50L6، C300A100L6، C700A0L6، C0A100L9، C300A0L9 و C700A50L9 فرموله شد و مولدین (05/0±51/2 کیلوگرم) به مدت چهار ماه تغذیه شدند. پس از حصول رسیدگی جنسی و تخمکشی، مایع تخمدانی برای سنجش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی (AAE) و بررسی قابلیت لقاح آن، جدا شد. از مخلوط اسپرمی 9 مولد نر برای سنجش قابلیت لقاح استفاده شد. نتایج حاکی از افزایش هماوری نسبی و AAE مایع تخمدانی بود. کمترین هماوری نسبی (38±640 تعداد تخمک در کیلوگرم وزن مولد)، فعالیت آنزیمهای SOD، CAT و GPx (بهترتیب 60/67±33/816 واحد در میلیلیتر، 40/0±29/1 نانومول در دقیقه در میلیلیتر و 08/0±06/1 نانومول در دقیقه در میلیلیتر) در مایع تخمدانی ماهیان گروه C0A0L0 مشاهده شد که با سایر تیمارها اختلاف معنیداری داشت(05/0p<). بالاترین درصد لقاح و درصد تخمهای چشمزده در تیمار C300A100L6 (بهترتیب 13/5±66/91 درصد و 3/1±63/87 درصد) بهدست آمد که با تیمار آب شیرین (بهترتیب 16/4±66/77 درصد و 1/5±86/47 درصد) اختلاف معنیداری داشتند (05/0p<). طبق نتایج این تحقیق افزودن 100 میلیگرم در کیلوگرم آستازانتین به همراه حداقل 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C و حداقل 6 درصد لسیتین سویا میتواند موجب افزایش هماوری نسبی، قابلیت لقاحپذیری و AAE مایع تخمدانی ماهی آزاد دریای خزر شود.