مقاله علمی – پژوهشی: ارزش غذایی، فیتوشیمیایی و وضعیت آنتیاکسیدانی مخلوط ماکروجلبکهای قهوهای Sargassum ilicifolium، Nizimuddinia zanardini،Cystoseira indica و Padina australis
|
اشکان اژدری 1، پریا اکبری2 |
1- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز تحقیقات شیلات آبهای دور چابهار، چابهار، ایران 2- دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار |
|
چکیده: (424 مشاهده) |
تحقیق حاضر با هدف بررسی ارزش غذایی (ترکیب تقریبی، اسید آمینه و اسید چرب)، فیتوشیمیایی (استرول، فنل و فلانووئید) و فعالیت آنتیاکسیدانی (دیفنیل پیکریل هیدرازیل؛ DPPH) عصاره آبی مخلوط ماکروجلبکهای قهوهایSargassum ilicifolium، Nizimuddinia zanardini، Cystoseira indica و Padina australis بود. در این مطالعه، پس از جمعآوری ماکروجلبکها، آنها شستشو و خشک شدند و سپس به نسبت کمی 1:1:1 با هم ترکیب و به صورت پودر در آمدند. میزان پروتئین، چربی، کربوهیدرات، خاکستر و رطوبت بهترتیب 38/6، 30/1، 86/0،10/5 و 20/2 و 46/85 گرم در 100 گرم وزن تر مخلوط و میزان انرژی خام 86/4238 کالری بر گرم مخلوط بود. اسیدهای چرب اشباع شده غالب در مخلوط ماکروجلبکهای مورد آزمایش بهترتیب اسید پالمیتیک (89/0±11/15 درصد)، مریستیک اسید (28/0±51/10درصد) و اسید استئاریک (43/0±54/8 درصد) بود. از بین اسیدهای چرب بلند زنجیره اشباعنشده (PUFA)، بهترتیب آراشیدونیک اسید (23/4±48/20 درصد)، لینولئیک اسید (12/6±32/18 درصد) و آلفالینولنیک اسید (78/0±50/6 درصد) غالب بود. مجموع اسید آمینه ضروری و غیرضروری بهترتیب 88/7 و 41/11 اسید آمینه بر 100 گرم نمونه بود. گلوتامیک اسید (02/0±12/4 اسید آمینه بر 100 گرم نمونه)، اسید آسپارتیک (05/0±71/1گرم اسیدآمینه بر 100 گرم نمونه) و سرین (09/0±64/1 گرم اسید آمینه بر 100 گرم نمونه) بهترتیب جزو اسید آمینه غیرضروری غالب بود. استرول غالب سیتوستانول بود. میزان استرول کل 18/12± 54/234 میلیگرم بر 100 گرم ماده خشک بود. میزان فنل، فلاونوئید و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی مخلوط بهترتیب، /7±46/83 میلیگرم اسید گالیک بر گرم عصاره، 98/0±01/10 میلیگرم کوئرستین بر گرم عصاره خشک و 28/11±87/1323 میکرومول ترولکس بر گرم عصاره بود. در کل، نتایج این تحقیق نشان داد که به دلیل وجود اسیدهای چرب PUFA، تعادل بین اسیدهای آمینه غیرضروری و ضروری، استرول و آنتیاکسیدانهای طبیعی، استفاده از مخلوط ماکروجلبکهای قهوهای S. ilicifolium، N. zanardini، C. indica و P. australis در صنایع غذایی و دارویی، توصیه میگردد. |
|
واژههای کلیدی: عصاره ماکروجلبک، ارزش غذایی، استرول، فنل، وضعیت آنتیاکسیدانی |
|
متن کامل [PDF 686 kb]
(214 دریافت)
|
نوع مطالعه: كاربردي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1402/8/27 | پذیرش: 1402/10/10 | انتشار: 1402/12/5
|
|
|
|