:: دوره 26، شماره 1 - ( 1-1396 ) ::
جلد 26 شماره 1 صفحات 54-43 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی الگوهای رشد آلومتریک در ماهی هیبرید تریپلوئید فیل ماهی (Huso huso) و تاسماهی سیبری (Acipenser baeri) در مراحل اولیه تکوین
سهیل ایگدری* 1، مریم بهرامی زیارانی1 ، هادی پورباقر1 ، حمید فرحمند1 ، حمید اسحق زاده1
1- دانشگاه تهران
چکیده:   (5250 مشاهده)

آلومتری به­عنوان رشد ناهمسان بخش­های مختلف بدن یک ویژگی معمول در تکوین لارو ماهیان می­باشد. در این تحقیق الگوی­های رشد آلومتریک ماهی هیبرید تریپلوئید (فیل ماهی ماده × ماهی سیبری نر) در مراحل اولیه تکوین از زمان تخم­گشایی تا پنجاه روز پس از آن مورد بررسی قرار گرفت. داده­های ریخت­سنجی مورد مطالعه از روی تصاویر گرفته شده از نمونه­ها توسط نرم­افزار ImageJ استخراج و الگوی رشد آلومتری به­صورت تابع توانی طول کل با استفاده از داده­های تغییر نیافته در فرمول Y=axb اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که در روز اول پس از تخم­گشایی در ناحیه سر و دم الگوی رشد آلومتری مثبت بودند که دلیل آن می­تواند اولویت عملکردهای حیاتی مانند سیستم­های حسی، تنفس و شنا باشد. نقاط عطف سایر بخش­های مورد سنجش تا روز بیست وپنجم پس از تخم­گشایی بود و پس از این زمان تمامی قسمت­های بدن به یک نسبت رشد کردند و الگوی رشد آنها ایزومتریک گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که باوجود تفاوت ژنتیکی ماهی تریپلویید با والدینش، الگوی رشد آن شباهت­های زیادی به والدین خود دارد که بیانگر اهمیت انعطاف­پذیری ریختی در تنظیم شکل بدن در مراحل اولیه تکوین می­باشد.

واژه‌های کلیدی: فیل‌ماهی، تاسماهی سیبری، هیبرید، تغییرپذیری ریختی، ریخت‌سنجی، آلومتری، تکوین.
متن کامل [PDF 846 kb]   (2004 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بيولوژي آبزيان
دریافت: 1392/4/15 | پذیرش: 1396/2/2 | انتشار: 1396/2/2



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 26، شماره 1 - ( 1-1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها