AU - Ghasemi, N. AU - Noori, F. AU - Imani, A. AU - Shahrooz, R. TI - Ontogeny of proteolytic enzymes (pepsin, trypsin and chymotrypsin) of Stellate (Acipenser stellatus) from hatching up to day 50 post hatch PT - JOURNAL ARTICLE TA - ISFJ JN - ISFJ VO - 27 VI - 1 IP - 1 4099 - http://isfj.ir/article-1-1920-fa.html 4100 - http://isfj.ir/article-1-1920-fa.pdf SO - ISFJ 1 AB  - مطالعه حاضر به آنتوژنی فعالیت آنزیم­های پروتئولیتیک (پپسین، تریپسین و کیمو تریپسین) ماهی ازون برون می­پردازد. نمونه­هایی از لارو ماهی ازون برون بصورت تصادفی از زمان تخم­گشایی تا 50 روزگی جهت سنجش فعالیت آنزیم­های پپسین، تریپسین و کیموتریپسین تهیه شد. در لاروهای یک روزه ماهی ازون برون فعالیت پپسینی سنجش شد و فعالیت این آنزیم از روز هشتم پس از تفریخ بویژه همزمان با انتقال از تغذیه درونی به بیرونی یک افزایش ناگهانی داشت (05/0>p ). میزان فعالیت تریپسین یک روز پس از تخم‌گشایی U.mg protein-1 04/0 بوده و در روز هشتم پس از تخم‌گشایی به حداکثر رسید (05/0>p) و از روز دهم تا پنجاهم پس از تفریخ فعالیت کاهشی داشت. در کل روند فعالیت تریپسین کاهشی بود (05/0>p). بیشترین میزان فعالیت آنزیم کیموتریپسین در یک روز پس از تخم‌گشایی تعیین گردید (U.mg protein-1 03/0، 05/0>p). بعد از آن روند کاهشی داشت. به این معنا که در روزهای 15 و 31 پس از تخم‌گشایی کمی افزایش یافت و مجدد به روند کاهشی خود تا روز پنجاهم ادامه داد (05/0>p). همبستگی پیرسون نشان داد که ارتباط میان میزان فعالیت آنزیم­های تریپسین و کیموتریپسین مثبت بود، اما این همبستگی میان آنزیم­های فوق و پپسین منفی بود (05/0>p). این یافته نمایانگر افزایش غالبیت پروتئاز اسیدی در گوارش پروتئین نسبت به انواع قلیایی طی بلوغ دستگاه گوارش ماهی ازون برون می­باشد. نتیجه آن که توسعه معده در گونه­های ماهی دارای معده فعال به مفهوم شروع هضم اسیدی، پیشی­گرفتن گوارش خارج سلولی و کارآمدتر شدن استفاده از منابع پروتئین موجود در رژیم/جیره­های غذایی می­با­شد. CP - IRAN IN - Dept. of Biology and Aquaculture, Artemia and Aquaculture Research Institute, Urmia University LG - eng PB - ISFJ PG - 107 PT - Research YR - 2018