TY - JOUR JF - ISFJ JO - isfj VL - 24 IS - 3 PY - 2015 Y1 - 2015/10/01 TI - Effects of vita min E deficiency on dietary vitamin C requirement in Siberain Sturgeon (Acipenser Baerii) TT - بررسی روابط متقابل ویتامین C و E بر روند رشد، شاخص های خونی، بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و سیستم ایمنی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baeri) N2 - بررسی حاضر به منظور ارزیابی اثرات متقابل ویتامین C و E بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه، شاخص های خونی، بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و سیستم ایمنی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baeri) پرورشی، در قالب طرح فاکتوریل 5×2 طراحی و اجرا گردید. ده جیره غذایی هر یک با سه تکرار محتوی دو سطح ویتامین E و 200 میلی گرم استات DL- توکرفول (TA) هریک با پنج سطح 0 ،100 ، 200،400 و 800 میلی گرم در هر کیلوگرم اسید L- آسکوربیک ( AA) در جیره به شکل L- آسکوربیل- 2- منوفسفات (AMP) فرموله شدند. ‌جیره¬های ترکیبی در دو گروه فاقد ویتامین E با سطوح مختلف ویتامین C شامل: E0C0 ، E0 C100 ،‌ E0 C200 ،‌ E0 C400 و E0 C800 و گروه حاوی 200 میلی گرم ویتامینE در هر کیلوگرم جیره با سطوح مختلف ویتامین C شامل: ‌ E200 C0 ،E200 C100 ، E200 C200 ،E200 C400 ، E200 C800 طراحی شدند. تعداد 240 عدد بچه ماهی با وزن متوسط 66/1 ± 8/29 گرم بطور مساوی در واحد های آزمایشی توزیع و به مدت 12 هفته با جیره های فوق تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، وزن کسب شده (WG) ماهیان تغذیه شده با جیره های E0 C400 و E0 C800 بطور معنی داری نسبت به ماهیان تغذیه شده E0C0 و E0 C100 بالاتر بود (p< 0.05). روند رشد، کارایی غذا و شاخص های خونی، بیوشیمیایی و آنزیم های کبدی بچه ماهیان تغذیه شده حاوی 200 میلی گرم ویتامینE در هر یک از سطوح ویتامینC بدون اختلاف معنی دار درون گروهی (p>0.05)، بطور معنی داری نسبت به گروه فاقد ویتامین E بهبود یافتند.این امر نشان دهنده اهمیت بیشتر ویتامین E جیره نسبت به ویتامین C می باشد. اگر چه میزان ویتامین C هیچ تاثیر معنی داری بر درصد بازماندگی ماهیان تغذیه شده نداشت، ولی نشانه¬های کمبود آن از قبیل تاخیر رشد و بی اشتهایی در ماهیان تغذیه شده حتی در سطوح مختلف ویتامین E مشاهده گردید. با توجه به نتایج مطالعه حاضر در صورت کمبود ویتامین E (صفر میلی¬گرم ویتامینE در هر کیلوگرم جیره)، نیاز ویتامین C بچه تاسماهی سیبری به میزان ‌200 میلی گرم در هر کیلوگرم جیره به منظور بهبود روند رشد، کارایی غذا، شاخص¬های خونی، بیوشیمیایی و سیستم ایمنی تعیین گردید. در صورت استفاده از 200 میلی گرم ویتامین E در هر کیلوگرم جیره غذایی، مصرف ویتامین C به میزان 50 درصد کاهش می یابد. SP - 45 EP - 57 AU - Mohseni, M. AD - UR - http://isfj.ir/article-1-1022-fa.html DO - 10.22092/ISFJ.2017.110193 ER -