Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1395
10
1
gregorian
2017
1
1
25
4
online
1
fulltext
fa
اثر پوشش کیتوزان همراه با ناتامایسین بر کیفیت تخم ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum) طی نگهداری در دمای یخچال
The effects of chitosan coating combined with natamycin on quality of salted kutum (Rutilus frisii kutum) roe during refrigerated storage
بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
پژوهشي
Research
<p dir="RTL">اثر پوشش کیتوزان (با وزن مولکولی متوسط) همراه با ناتامایسین بر کیفیت تخم ماهی سفید دریای خزر<span dir="LTR">)</span> <em><span dir="LTR">Rutilus frisii </span></em><span dir="LTR">(<em>kutum</em></span> (تیمار شده با نمک 4 درصد) طی نگهداری در دمای یخچال(1 ± 4 درجه سانتی گراد) در طی یک دوره 90 روزه مورد بررسی قرار گرفت. محلول کیتوزان 1% وزنی/حجمی و ترکیب کیتوزان-ناتامایسین(1% وزنی/حجمی-5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم تخم) برای پوشش استفاده شد. تیمار شاهد و تیمار های دارای پوشش در دوره های 0، 30، 60 و 90 روزه مورد ارزیابی شیمیایی (مجموع ازت فرار، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید)، میزان نمک باقیمانده و<span dir="LTR">pH </span> قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پوشش کیتوزان در مقایسه با نمونه فاقد پوشش کیفیت نگهداری را افزایش داد. پوشش کیتوزان همراه با ناتامایسین نسبت به پوشش کیتوزان برای پارامترهای شیمیایی محافظت بهتری را فراهم نمود. میزان باقیمانده نمک برای تمام تیمار ها کمتر از 2 درصد مشخص شد. این نتیجه حاصل شد که ترکیب پوشش کیتوزان و ناتامایسین 10 میلی گرم بر هر کیلوگرم تخم زمان ماندگاری تخم ماهی سفید را افزایش داد.</p>
<p>The effects of chitosan (Ch) (Medium molecular weight chitosan) coating combined with natamycin (Ch+ N) on quality of salted kutum (<em>Rutilus frisii kutum</em>) roe (treated with 4% NaCl salt) during refrigerated storage (4±1°C) were studied over a period of 90 days. A solution of Ch (1%, w/v) and Ch+ N (1%, w/v Ch +5 and 10 mg natamycin per Kg salted roe) was used for the coating. The control (salted roe) and the coated roe samples were analyzed periodically (0. 30, 60 and 90 days) for chemical (TVB-N, PV, TBA), remaining salt and pH characteristics. The results indicated that the chitosan coating enhanced the storage quality of the kutum salted roe as compared to an uncoated salted roe (control). Chitosan coating combined with natamycin afforded better protection than chitosan coating for chemical parameters (TVB-N, PV, TBA). Remaining salt was determined lower than 2% for all treatment. The conclusion was showed the combination of chitosan coating and natamycin at a 10 mg per Kg of roe were increased shelf life of the kutum roe.</p>
ماهی سفید, کیتوزان, ناتامایسین, زمان ماندگاری
Rutilus frisii kutum, Chitosan, Natamycin, Shelf life
109
120
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1727-1&slc_lang=fa&sid=1
Y.
Motallebi
یاسین
مطلبی
yasin.motallebi@gmail.com
2740535295
100319475328460018647
No
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
M.
Ojagh
سید مهدی
اجاق
mahdi_ojagh@yahoo.com
4911182113
100319475328460018648
Yes
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
A.A.
Motallebi
عباسعلی
مطلبی
motalebi@ifro.ir
2850778478
100319475328460018649
No
Islamic Azad University,Science and Research Branch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
R.
Safari
رضا
صفری
safari1351@gmail.com
2090832061
100319475328460018650
No
Caspian Sea Ecology Center
موسسه اکولوژی دریای خزر