Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1396
10
1
gregorian
2018
1
1
26
5
online
1
fulltext
fa
تاثیر استفاده از ملاس و شیره ضایعات خرما بر بار باکتریایی آب، شاخص های رشد و بافت روده میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در محیط بایوفلاک
Effects of molasses and spoilage date palm extract on bacterial load of water, growth performance and intestine of Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) in the biofloc technology
تكثير و پرورش
تكثير و پرورش
كاربردي
Applicable
<p dir="RTL"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">هدف این تحقیق بررسی تاثیر بایوفلاک (با منابع قندی شیره ضایعات خرما و ملاس) بر کارایی رشد، بار باکتری­های آب و بافت روده میگوی وانامی </span></span><span style="background:white;"><span style="font-family:b compset;">(</span></span><span dir="LTR" style="background:white;"><span style="font-family:times new roman,serif;">(</span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">Litopenaeus</span></span></em><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"> <em>vannamei</em></span></span> <span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">با استفاده از سطوح مختلف پروتئینی بود. چهار تیمار بایوفلاک مشتمل بر بایوفلاک خرما+جیره با پروتئین 25</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">%</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">P25</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">)، بایوفلاک ملاس+جیره با پروتئین 25</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">%</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">M<sub>25</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">)، بایوفلاک خرما+جیره با پروتئین 15</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">%</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">P<sub>15</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">) و بایوفلاک ملاس+جیره با پروتئین 15</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">%</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">M<sub>15</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">) و یک تیمار شاهد (حاوی 38</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">%</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> پروتئین) با 3 تکرار بود. </span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">در یک دوره 35 روزه 35 قطعه میگوی جوان (33/0</span></span><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">±</span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">37/5 گرم) به طور تصادفی در 15 تانک 300 لیتری (تراکم 175 قطعه در متر مکعب) ذخیره­سازی گردید. </span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">بالاترین میزان پارامترهای رشد (وزن به دست آمده، ضریب تبدیل غذایی، نرخ رشد و بازماندگی) در میگوهای تیمار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">P<sub>25</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> و کمترین آنها در تیمار شاهد دیده شد (05/0</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"><</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">). بالاترین درصد شاخص وزن بدن، کارایی غذا و نرخ رشد ویژه در تیمار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">P<sub>25</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> و کمترین آن در تیمار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">M<sub>15</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> دیده شد (05/0</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;"><</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">).</span></span> <span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج حاکی از افزایش تعداد باکتری­های هتروتروف در طول پژوهش بود که در همه تیمارهای بایوفلاک از شاهد بیشتر بودند. بیشترین و کمترین تعداد قارچ­ها، ویبریو و باسیلوس به ترتیب در تیمار </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">P<sub>25</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> و شاهد مشاهده گردید. طول سلول­های اپی­تلیال در بافت روده در همه تیمارهای بایوفلاک نسبت به شاهد افزایش یافت اما این اختلاف فقط در اولین بند شکمی معنی­دار بود. نتایج حاکی از برتری شیره خرما نسبت به ملاس بود که می­تواند به دلیل حضور ترکیبات مفیدی چون محرک­های رشد و ایمنی باشد. </span></span> <br>
</p>
<p>The aim of this study was to evaluate the effects of biofloc (with addition of spoilage date palm extract (SDE) and molasses as sugar sources) on bacterial load of water, growth performance and intestine of <em>Litopenaeus</em> <em>vannamei</em> using diets containing different protein levels. Four biofloc treatments were designated including the biofloc treatment with SDE + a diet containing 25% protein (P25), biofloc treatment with molasses + a diet containing 25% protein (M25), biofloc treatment with SDE + a diet containing 15% protein (P15), biofloc treatment with molasses + a diet containing 15% protein (M15) and the control treatment with a diet containing 38% protein (Control). All treatments were conducted in triplicates. A 35-day study was conducted on 35 juvenile shrimp (with average weight of 5.37±0.33 g) which randomly stocked in fifteen tanks (each 300 L) at a stocking density of 175 shrimp m<sup>−3</sup>. The highest amounts of growth parameters (weight gain, Feed Conversion Ratio (FCR), growth rate and survival) were observed in P25 treatment and the lowest amounts of growth parameters were observed in the control (P<0.05). Moreover, the highest percentages of body weight index, feed efficiency and specific growth rate were observed in P25 and the lowest percentages of those were observed in M15 treatment (P<0.05). Results showed that the number of total heterotrophic bacteria was increased during the study and the numbers of total heterotrophic bacteria in all biofloc treatments were higher than that of the control. The highest and the lowest numbers of fungi, <em>vibrio</em> and <em>bacillus</em> were found in P25 treatment and the control treatment, respectively. The length of the epithelial cells of the intestine was increased in all biofloc treatments as compared to the control but this difference was significant in the first abdominal segment, only. The result demonstrated that the effects of SDE were better than molasses, which could be due to the presence of useful compounds such as the growth and immunity promoters in it.<br>
</p>
میگوی وانامی, بافت روده, بایوفلاک, شیره ضایعات خرما, بار باکتریایی
Litopenaeus vannamei, Intestinal tissue, Biofloc, Spoilage date palm extract, Bacterial load.
33
41
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1852-1&slc_lang=fa&sid=1
A
Abbaszade
اکبر
عباس زاده
abas1351@gmail.com
2296123910
100319475328460022926
Yes
Department of Fisheries, Faculty of Marine Natural Resources, Khorramshahr University of Marine Science and Technology, Khorramshahr, Iran
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
V
Yavari
وحید
یاوری
yavarivahid@yahoo.com
100319475328460022927
100319475328460022927
No
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
S.J
Hosseini
سیدجواد
حسینی
sjhosseini@pgu.ac.ir
100319475328460022928
100319475328460022928
No
2. پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر
M
Nafisi Bahabadi
محمود
نفیسی بهابادی
nafisi2002@gmail.com
100319475328460022929
100319475328460022929
No
2. پژوهشکده خلیج فارس، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر