Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1398
2
1
gregorian
2019
5
1
28
1
online
1
fulltext
fa
تاثیر همزمان تراکم پرورش، سم آفلاتوکسین B1 و مخلوط پودر گیاهان دارویی بر فیزیولوژی گوارش ماهی قزلآلای رنگینکمان (Onchorhynchus mykiss)
Simultaneous effect of stocking density, dietary aflatoxin B1 and medicinal plant multi-blend on digestive physiology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
تغذيه
تغذيه
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">در این پژوهش اثر تراکمهای مختلف نگهداری و سم آفلاتوکسین </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">B<sub>1</sub></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> به همراه ترکیب پودر آویشن شیرازی و رزماری بر فیزیولوژی گوارش ماهی قزلآلای رنگینکمان بررسی شد. بدین منظور 600 قطعه ماهی </span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">با میانگین وزنی 3</span></span><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">±</span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">90 </span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">گر</span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">م</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">، در 6 تیمار شامل (1) تراکم پرورش </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">kg.m<sup>-3</sup></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 15- تغذیه با جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین، (2) تراکم پرورش </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">kg.m<sup>-3</sup></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 45- تغذیه با جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین، (3) تراکم پرورش </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">kg.m<sup>-3</sup></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 15- تغذیه با جیره غذایی حاوی </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">ppb</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 50 سم آفلاتوکسین، (4) تراکم پرورش </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">kg.m<sup>-3</sup></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 45- تغذیه با جیره غذایی حاوی </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">ppb</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 50 سم آفلاتوکسین، (5) تراکم پرورش </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">kg.m<sup>-3</sup></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 15- تغذیه با جیره غذایی حاوی 4% </span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">پودر گیاهان آویشن و رزماری و </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">ppb</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 50 سم آفلاتوکسین</span></span></span> <span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">و (6) </span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">تراکم پرورش </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">kg.m<sup>-3</sup></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 45- تغذیه با جیره غذایی حاوی 4% </span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">پودر گیاهان آویشن و</span></span></span> <span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">ppb</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 50 سم آفلاتوکسین، </span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">تقسیم شدند</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">. </span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">فعالیت آلکالین پروتئاز، لیپاز و آمیلاز تحت تاثیر تراکم پرورش بطور معنیداری افزایش یافت (05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p</span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">). همچنین، بیشترین میزان فعالیت آنزیم آمیلاز و آلکالین پروتئاز متعلق به گروه تغذیه شده با جیره غذایی فاقد پودر گیاهان دارویی پرورش یافته در تراکم </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">Kg/m<sup>3</sup></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 45 بود (05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p</span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">). میزان فعالیت آنزیم لیپاز ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی پودر گیاهان دارویی بطور معنیداری کمتر از ماهیان گروه مقابل بود (05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p</span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">). بررسیهای بافت شناسی نشان داد که پرزهای روده ماهیان پرورشی در تراکم بالا (</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">کیلوگرم ماهی بر مترمکعب) و تغذیه شده با جیره غذایی دارای </span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:times new roman,serif;">ppb</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> 50 آفلاتوکسین دچار تخریب شد</span></span></span><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">. اما افزودن ترکیب پودر آویشن و رزماری مانع بروز این عارضه شد. بنظر میرسد بافت روده توانایی تحمل شرایط تنشی ازدحام بالا را دارد، اما اگر این ازدحام با آلودگی جیره غذایی با آفلاتوکسین همراه گردد، برای ماهی قابل تحمل نیست. البته، بررسیهای تکمیلی نظیر سنجش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی بافت روده برای درک بهتر سازوکار این تغییرات توصیه میشود.</span></span></div>
<div style="text-align: justify;">The effect of stocking density and dietary aflatoxin B1 along with including rosemary and thyme powders on digestive enzymes activity of rainbow trout was evaluated. 600 fish with an average weight of 90±3 were randomly allotted into six experimental groups consisted of (1) stocking at 15 kg.m<sup>-3</sup>- feeding diet devoid of aflatoxin, (2) stocking at 45 kg.m<sup>-3</sup>-feeding diet devoid of aflatoxin, (3) stocking at 15 kg.m<sup>-3</sup>-feeding diet containing 50 ppb aflatoxin, (4) stocking at 45 kg.m<sup>-3</sup>-feeding diet containing 50 ppb aflatoxin, (5) stocking at 15 kg.m<sup>-3</sup>-feeding diet containing 4% rosemary and thyme powder and 50 ppb aflatoxin and (6) stocking at 45 kg.m<sup>-3</sup>-feeding diet containing 4% rosemary and thyme powder and 50 ppb aflatoxin. Activity of alkaline protease, lipase and amylase was only affected by fish stocking density to the extent that those fish were reared in higher density showed increased digestive enzymes activity (p<0.05). Interactive effect of two studied factors (stocking density and dietary supplementation of medicinal plants) significantly affected activity of amylase and alkaline protease. However, lipase was only affected by dietary supplementation of medicinal plants. The highest amylase and alkaline protease activity were recorded in those fish received diet devoid on medicinal plants and stocked at 45 kg.m<sup>-3</sup> (p<0.05). Those fish received diet containing medicinal plant powder significantly had lower activity (p<0.05). Proximal intestine histological examinations revealed that those fish stocked at higher density and received aflatoxin contaminated diet had villi detachments. Nevertheless, dietary inclusion of herbal blend consisted of rosemary and thyme powder could retrieve such tissue abnormality. It seemed that intestine could resist tension from higher stocking density or dietary aflatoxin contamination; however, their combination was not endurable for fish. Meanwhile, further complementary researches such as assaying antioxidant enzymes activity are warranted to precisely elucidate the underlying mechanism behind such alterations.</div>
بافت شناسی, بخش پیشین روده, رزماری, آویشن, آبزیپروری, قزلآلای رنگینکمان
Histology, Proximal intestine, Rosemary, Thyme, Rainbow trout
107
117
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1608-5&slc_lang=fa&sid=1
Z.
Mahmoudikia
زهرا
محمودی کیا
mahmoudi.kiya2014@gmail.com
100319475328460023197
100319475328460023197
No
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, Urmia University, Urmia, Iran
دانشگاه ارومیه
A.
Imani
احمد
ایمانی
a.imani@urmia.ac.ir
100319475328460023198
100319475328460023198
Yes
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, Urmia University, Urmia, Iran
دانشگاه ارومیه
K.
Sarvi Moghanlou
کوروش
سروی مغانلو
k.sarvimoghanlou@urmia.ac.ir
100319475328460023199
100319475328460023199
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه
M.
Razi
مزدک
رازی
mazdak.razi@gmail.com
100319475328460023200
100319475328460023200
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه