فرآوردههای طبیعی جلبکهای دریایی به دلیل کاربرد در زمینههای مختلف دارویی، تغذیهای و کشاورزی در دنیا مورد توجه قرار گرفتهاند. تحقیقات اخیر نشان داده است که متابولیتهای دریایی میتوانند آینده اقتصاد زیستی را شکل دهند. جمعیتهای فراوانی از جلبکهای جنس Ulvaو Sargassum در سواحل جنوبی ایران وجود دارد. لذا، در این پژوهش، جمعیتهای U. lactucaو S. vulgareاز سواحل بوشهر جمعآوری و رنگدانههای فتوسنتزی، کربوهیدراتهای محلول، پروتئین کل و ترکیبات اسانس آنها در فصلهای زمستان و بهار بررسی شد. نتایج نشان داد که گونه S. vulgare در بهار و گونه U. lactucaدر زمستان دارای بیشترین میزان کلروفیلها و کاروتنوئید کل بودند. میزان کربوهیدراتهای محلول گونه U. lactuca در بهار نسبت به زمستان افزایش معنیداری داشت. میزان پروتئین کل در هر دو گونه در زمستان نسبت به بهار به طور معنیداری افزایش یافت. ترکیبات عمده اسانس هر دو گونه شامل هیدروکربنهای آلکانی بود که اغلب درصد فراوانی بیشتری در زمستان داشتند. در فصل بهار، اسیدهای چرب و ترکیبات آروماتیک دارای حلقه(های) فنیل در اسانس دو گونه مشاهده شد. با توجه به تغییر محتوای متابولیتهای موجود در این گونهها همراه با تغییرات فصلی، نتایج حاضر میتواند در انتخاب هدفمند گونه جلبکی و زمان برداشت مناسب جهت کاربردهای مختلف مؤثر باشد.
Nazifi E, Toreihizadeh F. Phytochemical variations of green algae, Ulva lactuca, and brown algae, Sargassum vulgare, in winter and spring seasons. isfj 2023; 32 (5) :123-141 URL: http://isfj.ir/article-1-2779-fa.html
نظیفی احسان، طریحی زاده فاطمه. مقاله علمی – پژوهشی: تغییرات فیتوشیمیایی جلبک سبز Ulva lactuca و جلبک قهوهای Sargassum vulgare در فصلهای زمستان و بهار. مجله علمي شيلات ايران. 1402; 32 (5) :123-141
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است