در مطالعه حاضر، عوامل فیزیکی و شیمیایی شامل تعیین دما و pH بهینه و اثر بازدارندههای آنزیمی، یونهای فلزی، سورفاکتانتها و عوامل اکسیدکنندهبر میزان فعالیت آنزیم کیموتریپسین استخراج شده از روده فیل ماهی (Huso huso)بررسی گردید. براساس یافتههای این تحقیق، دما و pH بهینه فعالیت آنزیم کیموتریپسین بهترتیب50درجه سانتیگراد و 8 بود و در دمای بالاتر از 50درجه سانتیگراد فعالیت آن بهشدت کاهش یافت. بازدارندهها شامل SBTI، TLCK،PMSF،پارا آمینوبنزآمیدین،TPCK،، یدواستیک اسید وEDTA بطور معنیداری از فعالیت آنزیم جلوگیری کردند که بازدارندههای PMSF، SBTI و TPCK اثر مهارکنندگی کاملی بر فعالیت آنزیم داشتند(05/0>P). یونهای ++سبب افزایش معنیدار و یونهایCu2+،Ba2+، Co2+،Zn2+،Fe2++ باعث کاهش معنیدار فعالیت آنزیم گردیدند (05/0>P). یونهای+ وNa+اثر معنیداری بر فعالیت آنزیم نشان ندادند (05/0P>). فعالیت آنزیم کیموتریپسین در حضور سورفاکتانتهای ساپونین و سدیم کولات افزایش معنیدار (05/0>P) و در حضور سدیم دودسیل سولفات و عوامل اکسیدکننده (سدیم پربورات و پراکسید هیدروژن) کاهش معنیداری (05/0>P) نشان داد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد فعالیت آنزیم کیموتریپسین در روده فیلماهی در حضور بازدارندهها، یونهای فلزی (غیر +،Mg2+،K+ وNa+)، سدیم دودسیل سولفات، سدیم پربورات و پراکسید هیدروژن کاهش معنیدار و در حضور Ca2+وMg2+، ساپونین و سدیم کولات افزایش معنیداری داشت که میتواند در ارزیابی اثرگذاری آنها بر فعالیت بهینه این آنزیم در فیزیولوژی گوارش فیل ماهی موثر باشد.
Zamani A, Khajavi M. Chymotrypsin activity extracted from beluga (Huso huso) intestine under some physical and chemical factors. isfj 2022; 31 (3) :17-28 URL: http://isfj.ir/article-1-2609-fa.html
زمانی عباس، خواجوی مریم. مقاله علمی – پژوهشی: فعالیت آنزیم کیموتریپسین استخراج شده از روده فیل ماهی (Huso huso) تحت تأثیر برخی عوامل فیزیکی و شیمیایی. مجله علمي شيلات ايران. 1401; 31 (3) :17-28
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است