:: دوره 24، شماره 3 - ( 7-1394 ) ::
جلد 24 شماره 3 صفحات 57-45 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی روابط متقابل ویتامین C و E بر روند رشد، شاخص های خونی، بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و سیستم ایمنی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baeri)
محمود محسنی*
چکیده:   (7691 مشاهده)

بررسی حاضر به منظور ارزیابی اثرات متقابل ویتامین C و E  بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه،  شاخص های خونی، بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و سیستم ایمنی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baeri) پرورشی، در قالب طرح فاکتوریل 5×2 طراحی و اجرا گردید. ده جیره غذایی هر یک با سه تکرار محتوی دو سطح ویتامین E  و 200 میلی گرم استات DL- توکرفول (TA) هریک با پنج سطح  0 ،100 ، 200،400  و 800 میلی گرم در هر کیلوگرم اسید L- آسکوربیک ( AA) در جیره به شکل L- آسکوربیل- 2- منوفسفات (AMP) فرموله شدند. ‌جیره¬های ترکیبی در دو گروه فاقد ویتامین E با سطوح مختلف ویتامین C شامل: E0C0  ، E0 C100  ،‌ E0 C200 ،‌ E0 C400 و E0 C800  و گروه حاوی 200 میلی گرم ویتامینE  در هر کیلوگرم جیره  با سطوح مختلف ویتامین C شامل: ‌ E200 C0 ،E200 C100   ، E200 C200 ،E200 C400 ، E200 C800  طراحی شدند. تعداد 240 عدد بچه ماهی با وزن متوسط 66/1 ± 8/29 گرم بطور مساوی در واحد های آزمایشی توزیع و به  مدت 12 هفته با جیره های فوق تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، وزن کسب شده (WG) ماهیان تغذیه شده با جیره های E0 C400 و E0 C800 بطور معنی داری نسبت به ماهیان تغذیه شده E0C0  و E0 C100  بالاتر بود (p< 0.05). روند رشد، کارایی غذا و شاخص های خونی، بیوشیمیایی و آنزیم های کبدی بچه ماهیان تغذیه شده حاوی 200 میلی گرم ویتامینE   در هر یک از سطوح ویتامینC  بدون اختلاف معنی دار درون گروهی (p>0.05)، بطور معنی داری نسبت به گروه فاقد ویتامین E بهبود یافتند.این امر نشان دهنده اهمیت بیشتر ویتامین E جیره نسبت به  ویتامین C می باشد. اگر چه  میزان ویتامین C هیچ تاثیر  معنی داری بر درصد بازماندگی ماهیان تغذیه شده نداشت، ولی  نشانه¬های کمبود آن از قبیل تاخیر رشد و بی اشتهایی در ماهیان تغذیه شده حتی در سطوح مختلف ویتامین E مشاهده گردید. با توجه به نتایج مطالعه حاضر در صورت کمبود ویتامین E  (صفر میلی¬گرم ویتامینE در هر کیلوگرم جیره)، نیاز ویتامین C بچه تاسماهی سیبری به میزان ‌200 میلی گرم در هر کیلوگرم جیره به منظور بهبود روند رشد، کارایی غذا، شاخص¬های خونی، بیوشیمیایی و سیستم ایمنی تعیین گردید. در صورت استفاده از 200 میلی گرم ویتامین E در هر کیلوگرم جیره غذایی، مصرف ویتامین C  به میزان 50 درصد کاهش می یابد.

واژه‌های کلیدی: ویتامینC و E، روند رشد، کارایی غذا، تاسماهی سیبری
متن کامل [PDF 687 kb]   (3021 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1392/11/14 | پذیرش: 1394/9/4 | انتشار: 1394/9/4



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 24، شماره 3 - ( 7-1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها