1- پژوهشکده اکولوژِ دریای خزر 2- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
چکیده: (6277 مشاهده)
افزایش روز افزون جمعیت انسانی و نیاز به تولید منابع پروتئینی، روی آوردن به صنعت آبزی پروری دریایی را اجتناب ناپذیر نموده است. پایش کیفیت آب به علت اثرات متقابل بین کیفیت آب و فعالیت های آبزی پروری، دارای اهمیت زیادی است. بنابراین، مطالعه حاضر با توجه به کارایی مطالعات فیتوپلانکتونی در مطالعات زیست-محیطی و پایشی با هدف رتبه بندی و کمی نمودن شکوفایی جلبکی و کیفیت آب در سواحل دریای خزر-منطقه گهرباران (محل احتمالی پرورش ماهی) انجام شد. نمونه برداری از آب بصورت ماهانه در لایههای سطح، 5 و 10 متر در اعماق کم تر از 20 متر در سال 1393-1392 انجام شد. بر اساس نتایج، حد آستانهای (آغاز) شکوفایی جلبکی بر اساس تراکم و زی توده فیتوپلانکتون به ترتیب 200 میلیون سلول بر مترمکعب و 512 میلی گرم بر مترمکعب و نیز کلروفیل 7/1 میکروگرم بر لیتر تعیین شد. پتانسیل متوسط شکوفایی از گونههایBinuclearia lauterbornii ، Thalassionema nitzschioides و Pseudonitzschia seriata بترتیب در فصول تابستان، پاییز و زمستان ثبت شد. کیفیت آب بر اساس شکوفایی جلبکی از اردیبهشت تا تیر (عالی)، شهریور و مهر (خوب-متوسط)، ماههای آبان، آذر و تمامی ماههای فصل زمستان از متوسط تا ضعیف بدست آمد. مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از پارامترهای مختلف فیتوپلانکتون (کلروفیل-آ، زی توده و تراکم کل) با در نظرگرفتن صفات بیولوژیکی و اکولوژیکی گونه های غالب آن، سبب افزایش اعتبار برآورد کمی در تعیین کیفیت آب می شود.
Makhlough A, Nasrollahzadeh Saravi H, Afraie M, Eslami F, Keyhansani A. Determination of numerical scale of water quality based on the algal bloom potential in the southern Caspian Sea-Goharbaran (Mazandaran Provience). isfj 2018; 26 (6) :69-79 URL: http://isfj.ir/article-1-1782-fa.html
مخلوق آسیه، نصراله زاده ساروی حسن، افرایی محمد علی، اسلامی فرشته، کیهان ثانی علیرضا. تعیین مقیاس عددی کیفیت آب بر اساس پتانسیل شکوفایی جلبکی در جنوب دریای خزر-گهرباران (استان مازندران). مجله علمي شيلات ايران. 1396; 26 (6) :69-79
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است