هدفازاینمطالعهبررسیاثر بیهوش کنندگی و آسیبهای بافتیاسانس نعناع فلفلی در ماهیکپور معمولیاست. تعداد 70 عدد ماهی کپور معمولی با میانگینوزن و طولکل به ترتیب 54/1±52/8 گرم و 16/1±47/8سانتیمتر در غلظتهای مختلف اسانس نعناع فلفلی شامل 200، 250، 300، 350، 400، 450 و ppm 500 به شیوه حمام بیهوش شدند. میانگین دما، pH وسختیآبمورداستفاده در طی دوره آزمایشبه ترتیب برابر C°2±22، 7 و 981 میلی گرم بر لیتر ثبت شد. پس از تیمار ماهیان، زمانهایرسیدنبهمراحل مختلفبیهوشی، ازدسترفتن تعادل، بیهوشیسبک، بازگشتتعادل و احیاکامل در گروههای مختلفاندازهگیریشد. سپس به منظور تعیین تاثیرات احتمالی اسانس نعناع فلفلی از غلظت های 200، 300، 400 و ppm 500 در زمانهای صفر و 24 ساعت، اقدام به نمونهبرداری بافتی از اندامهای کبد، کلیه و آبشش ماهیان شد و بعد از تهیه مقاطع میکروسکوپی و رنگآمیزی آنها، با میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین زمان رسیدن به بیهوشی کامل در تیمار های 200 و ppm 500 و به ترتیب پس از 11±5/100 و 16±73 ثانیه بود. کمترین زمان احیاء مربوط به تیمار ppm 200 و به مدت 4/8±300 ثانیه ثبت شد. همچنین مشخص شد که با افزایش غلظت ماده بیهوش کننده، زمان القا بیهوشی سریعتر و زمان بازگشت از بیهوشی افزایش مییابد. از طرفی آسیب شناسی بافتی نیز نشان داد که غلظت بهینه ppm 200 فاقد تأثیرات جانبی است و میتوان از این غلظت بدون نگرانی از آسیبهای احتمالی به عنوان یک ماده بیهوش کننده بی خطر استفاده نمود.
Rakhshani M, Mirdar Harijani J, Gharaei A. Investigating the anesthetic vigor and histopathological effects of Peppermint (Mentha piperita) essential oils in Common carp (Cyprinus carpio). isfj 2018; 27 (1) :1-10 URL: http://isfj.ir/article-1-1897-fa.html
رخشانی مرضیه، میردار هریجانی جواد، قرایی احمد. بررسی قدرت بیهوشی و آسیبهای بافتی اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita) در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio). مجله علمي شيلات ايران. 1397; 27 (1) :1-10
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است