:: دوره 27، شماره 4 - ( 7-1397 ) ::
جلد 27 شماره 4 صفحات 35-25 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تغییرات بافت دستگاه گوارش گورخر ماهی (Danio rerio) تغذیه شده با جیره حاوی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum)
محسن شهریاری مقدم 1، احسان احمدی فر1
1- دانشگاه زابل
چکیده:   (5960 مشاهده)
این مطالعه با هدف بررسی اثرات استفاده از جیره حاوی اسانس زیره‌‌سبز (Cuminum cyminum) بر بافت روده و کبد گورخر‌‌ماهی انجام شد. اسانس زیره سبز در دو غلظتmg/kg  500  و 1000  به جیره ماهیان اضافه و در پایان دوره پرورش (۸ هفته) مطالعات بافت‌شناسی انجام شد. نتایج نشان داد ارتفاع ویلی‌‌ها، عرض ‌‌ویلی‌‌ها، نسبت توسعه لایه مخاطی به سروزی، قطر هسته و اندازه هپاتوسیت‌ها، در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی اسانس نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود، در حالیکه عرض کریپت‌‌ها نسبت به شاهد کاهش نشان داد. در ماهیان پرورش یافته با جیره حاوی mg/kg 1000 اسانس تعداد سلول‌‌های گابلت نسبت به ماهیان شاهد بیشتر شده بود، در حالیکه در تیمار حاوی غلظت کمتر اسانس، تعداد این سلول‌‌ها نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. به ‌‌رغم مشاهده تغییرات مشخص در شاخص‌‌های اندازه‌‌گیری شده، تنها قطر سلول‌‌های کبدی در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی غلظت بالای اسانس با سایر تیمار‌‌ها اختلاف معنی‌‌داری نشان دادند و اندازه این سلول‌‌ها در ماهیان این تیمار نسبت به سایر تیمار‌‌ها بزرگتر بود. به طور کلی با توجه به افزایش نسبت توسعه لایه مخاطی به سروزی و همچنین کاهش تعداد سلول‌‌های گابلت در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی mg/kg 500 اسانس زیره سبز، بنظر می‌رسد استفاده از غلظت‌‌های پایین اسانس در جیره می‌‌تواند منجر به بهبود ویژگی‌‌های هیستولوژیک دستگاه گوارش گورخر ماهی شود.
واژه‌های کلیدی: روده، زیره سبز، سلول گابلت، گورخر‌ماهی، هپاتوسیت
متن کامل [PDF 1178 kb]   (1178 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي آبزيان
دریافت: 1397/2/10 | پذیرش: 1397/8/13 | انتشار: 1397/8/13



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 27، شماره 4 - ( 7-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها