:: دوره 28، شماره 2 - ( 4-1398 ) ::
جلد 28 شماره 2 صفحات 26-13 برگشت به فهرست نسخه ها
اثر جایگزینی پودر ماهی با پودر لارو سوسک زرد (Tenebrio molitor) بر عملکرد رشد، شاخص‌های خون‌شناسی و برخی از پارامترهای ایمنی غیراختصاصی بچه ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان (Oncorhynchus mykiss)
منصور ولی پور1 ، امین اوجی فرد 1، عالی حسینی1 ، ابراهیم ستوده1 ، دارا باقری1
1- دانشگاه خلیج فارس
چکیده:   (3942 مشاهده)
یک آزمایش 8 هفته‌ای به ‌منظور تعیین مقدار مناسب جایگزینی پودر ماهی جیره با پودر سوسک زرد (Tenebrio molitor) جهت ارزیابی اثر آن بر عملکرد رشد، شاخص‌های خونی و پاسخ‌های ایمنی بچه ماهیان قزل‌آلای رنگین‌کمان  (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. 5 جیره با میزان نیتروژن و چربی یکسان با سطوح جایگزینی 0 درصد (شاهد)، 25 درصد (TM25)، 50 درصد (TM50)، 75 درصد (TM75) و 100 درصد (TM100) پودر ماهی با پودر سوسک زرد فرموله شدند. هر جیره به ‌طور تصادفی در سه تکرار با 20 قطعه بچه ماهی با میانگین وزن اولیه 5/0±10 گرم تقسیم‌بندی گردید (مجموعاً 300 بچه ماهی). در پایان آزمایش نتایج نشان داد که میانگین وزن نهایی بچه ماهیان تغذیه ‌شده با جیره‌‌های شاهد (7/0±7/41 گرم) و جیره حاوی 25 درصد (1/2±1/43 گرم) پودر لارو سوسک زرد به ‌طور معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها بالاتر بود (05/0>p). پایین ترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد (1/0±76/0) مشاهده شد که نسبت به تیمار 70 درصد (06/0±93/0) اختلاف معنی داری داشت (05/0>p). درصد افزایش وزن ماهیان با افزایش میزان پودر سوسک زرد  در جیره کاهش نشان داد. تعداد سلول های قرمز خون تحت تأثیر سوسک زرد  قرار نگرفت، اما میزان هموگلوبین و هماتوکریت با افزایش سطح سوسک زرد کاهش یافتند (05/0>p). جایگزینی پودر ماهی با پودر سوسک زرد تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز و تری گلیسرید پلاسما ماهیان در مقایسه با جیره شاهد ایجاد نکرد (05/0<p). پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین پلاسما به طور معنیداری تحت تأثیر سطوح مختلف سوسک زرد  قرار گرفتند (05/0>p). میزان هورمون کورتیزول و فعالیت مسیر کمپلمان پلاسما در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنی‌داری نشان نداد (05/0<p). بر اساس آنالیز خط شکسته سطح بهینه جایگزینی پودر ماهی با پودر سوسک زرد در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان 25 درصد میباشد و در این سطح بچه ماهیان بالاترین درصد افزایش وزن را نشان دادند.
واژه‌های کلیدی: پودر ماهی، پودر حشرات، جایگزینی پروتئین، بیوشیمی خون، قزل‌آلای رنگین‌کمان
متن کامل [PDF 701 kb]   (1982 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1397/8/7 | پذیرش: 1398/2/7 | انتشار: 1398/4/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 2 - ( 4-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها