:: دوره 28، شماره 6 - ( 12-1398 ) ::
جلد 28 شماره 6 صفحات 121-111 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات جایگزینی پودر ماهی با کنسانتره پروتئینی جو بر تغییرات آنزیمهای گوارشی و کبدی در بچه ‌‌ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)
امینه زارع تبار1 ، حسین اورجی 1، سکینه یگانه1 ، عبدالصمد کرامت1
1- -گروه شیلات، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری
چکیده:   (2598 مشاهده)
اثرات جایگزینی پودر ماهی با کنسانتره پروتئینی جو بر تغییرات آنزیم های گوارشی و کبدی در جیره غذایی بچه ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) با وزن اولیه 1/1±53/16 گرم، طی یک پژوهش 8 هفته‌ای و در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار، هر یک با 3 تکرار بررسی گردید. جیره شاهد (فاقد کنسانتره پروتئینی جو) و 4 جیره حاوی سطوح (25، 50، 75، 100 درصد) کنسانتره پروتئینی جو بودند. در پایان دوره آزمایش، میزان آنزیم آلکالین ‌‌فسفاتاز (ALP)، آنزیم آسپارتات (AST) و آلانین‌آمینوترانسفراز (ALT) سرم تیمار‌‌های آزمایشی مختلف، تفاوت معنی‌‌داری را به لحاظ آماری نشان دادند (05/0>p)، اما در میزان لاکتات‌‌دهیدروژناز (LDH) بین تیمار‌‌های آزمایشی مختلف تفاوت معنی‌‌داری مشاهده نشد  (05/0<p). در ماهیان تغذیه شده با جیره‌‌های آزمایشی تا سطح 75 درصد جایگزینی، فعالیت آنزیم پپسین با تیمار شاهد اختلاف معنی‌‌داری نشان نداد (05/0<p). فعالیت کیموتریپسین و آمینو پپتیداز در بین تیمار‌‌های آزمایشی مختلف تفاوت معنی‌‌داری نسبت به تیمار شاهد نشان داد (05/0>p). در ماهیان تغذیه شده با جیره‌‌های آزمایشی تا سطح 50 درصد جایگزینی میزان فعالیت آنزیم تریپسین و آلکالین فسفاتاز نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنی‌‌داری نشان ندادند (05/0<p). فعالیت آنزیم‌‌های آمیلاز و لیپاز نیز تفاوت معناداری را به لحاظ آماری در بین تیمارهای آزمایشی با سطوح مختلف کنسانتره پروتئینی جو نشان دادند (05/0>p). آنزیم‌های گوارشی در سطوح بالای جایگزینی کاهش یافت. ولی در سطوح متوسط جایگزینی اثرات کمتری در آنزیم‌های پانکراسی مشاهده شد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر می‌توان اذعان نمود، که کنسانتره پروتئینی جو تا سطح 50 درصد جیره برای ماهی آزاد دریای خزر قابل تحمل است. اما وقتی که از این حد بالاتر رود، احتمالاً با افزایش مقدار مواد ضد تغذیه‌‌ای و به ‌‌دنبال آن کاهش جذب مواد مغذی، کاهش مقبولیت و پذیرش غذا و اثرات نامطلوب را بر رشد بدنبال خواهد داشت.
واژه‌های کلیدی: ماهی آزاد دریای خزر، کنسانتره پروتئینی جو، آنزیم‌‌های گوارشی، آنزیم‌‌های کبدی
متن کامل [PDF 692 kb]   (675 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذيه
دریافت: 1397/10/24 | پذیرش: 1398/8/29 | انتشار: 1398/8/29


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 28، شماره 6 - ( 12-1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها