:: دوره 30، شماره 1 - ( 2-1400 ) ::
جلد 30 شماره 1 صفحات 118-107 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی – پژوهشی: هیستومورفولوژی و مقایسه برخی آنزیم های گوارشی روده اصلی ماهی شیربت (Arabibarbus grypus) در دو فصل گرم و سرد
آمنه مرادخانی1، رحیم عبدی 1، محمد علی سالاری علی آبادی1، سیدمحمدباقر نبوی1، زهرا بصیر2
1- دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده:   (1737 مشاهده)
در این تحقیق تعداد 10 عدد ماهی شیربت با شرایط زیست سنجی مشابه از هر جنس در فصول زمستان و تابستان سال 1395  صید گردیدند. سپس نمونه‌‌هایی به طول 5/0 سانتی‌متر از نواحی قدامی، میانی و خلفی روده تهیه و در محلول بوئن قرار داده شدند. در ادامه از نمونه‌‌‌‌‌‌ها به روش استاندارد و‌‌ معمول تهیه مقاطع بافتی شامل آبگیری با الکل، شفاف سازی با گزیلل و پارافینه شدن برش‌هایی به ضخامت 6-4 میکرون صورت گرفت و رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و پریودیک اسید شیف بر آنها انجام گردید. برای تعیین فعالیت آنزیم‏های گوارشی در ابتدا عصاره آنزیمی خام تهیه شد. سپس مراحل معمول اندازه‌گیری آنزیم‌ها همانند هموژیناسیون، سانتریفیوژ انجام گرفتند و در نهایت به دستگاه اتوآنالایزر منتقل شد و نتایج به‌‌دست ‌آمده برحسب میکرومول بر ‏‏میلی‏گرم پروتئین بیان شدند. نتایج مشاهدات بافت‌شناسی روده نشان از وجود چهار طبقه مخاط، زیر مخاط، عضلانی و سروزی بوده است. نتایج مقایسه میانگین فعالیت آنزیم‏های گوارشی بین گروه‌‌ها نشان داد که در میزان فعالیت آنزیم آمیلاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهی‌‌های نر و ماده در فصل سرد و گرم تفاوت معنی‏داری وجود ندارد (05/0p≥). فعالیت آنزیم آلکالین‌‌فسفاتاز در تمام نواحی روده در ماهی‌‌های ماده افزایش معنی‌‌داری نسبت به ماهی‌‌های نر به‌ویژه در فصل سرد نشان داد (05/0p≤). همچنین در میزان فعالیت آنزیم لیپاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهی‌‌های نر و ماده و در هر دو فصل تفاوت معنی‌‌داری مشاهده نشد (05/0p≥).
واژه‌های کلیدی: هیستومورفولوژی، آنزیم های گوارشی، روده، ماهی شیربت
متن کامل [PDF 751 kb]   (476 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فيزيولوژي آبزيان
دریافت: 1399/1/27 | پذیرش: 1400/2/10 | انتشار: 1400/2/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 30، شماره 1 - ( 2-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها