مقاله علمی – پژوهشی: ارزیابی تأثیر جایگزینی تلفیقی پروتئینهای گیاهی و جانوری به جای پودر ماهی بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و شاخصهای سوماتیک بدنی فیل ماهی (Huso huso) پرورشی
|
میرحامد سید حسنی* 1، میرمسعود سجادی2 ، بهرام فلاحتکار2 ، ایوب یوسفی1 ، علی حلاجیان1 ، علی حسین پور زلتی1 ، محمود محسنی1 ، رضا قرباتی واقعی1 |
1- 1- موسسه تحقیقات بینالمللی تاسماهیان دریای خزر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران. صندوق پستی 41635-3464 2- 2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران. صندوق پستی: 1144 |
|
چکیده: (1816 مشاهده) |
به منظور کاهش سهم پودر ماهی در جیره غذایی فیل ماهی، ترکیبی از پروتئینهای گیاهی و جانوری شامل پودر ضایعات مرغ، گلوتن ذرت، گلوتن گندم، پودر سویای فرآوری شده، پودر ضایعات مرغ، پودر گوشت و استخوان و پودر خون ساخته شد که از لحاظ ترکیب شیمیایی حاوی پروتئین، چربی، کربوهیدرات و ماده خشک) و پروفایل آمینواسید مشابه پودر ماهی بود و در سطوح جایگزینی 20، 40، 60 و 80 درصد (MPP20، MPP40، MPP60 و MPP80) جایگزین پودر ماهی (FM) در جیرههایی با سطوح یکسان پروتئین (44 درصد) و انرژی (18 مگاژول/کیلوگرم) گردید. در مطالعه حاضر، 150 عدد فیل ماهی در 5 تیمار (هر تیمار دارای سه تکرار) با میانگین وزن 5/6±167 گرم در یک طرح بلوک تصادفی در 15وان فایبرگلاس نیمتنی، بدون دارا بودن اختلاف معنیدار آماری توزیع (05/0<p) و از جیرههای مزبور تا حد سیری تغذیه شدند و شاخصهای رشد، ترکیب لاشه، شاخص هپاتوسوماتیک و احشایی در آنها مورد مطالعه قرار گرفتند. در پایان دوره تغذیه نتایج حاکی از آن بود که شاخصهای رشد از جیرههای مختلف غذایی تاثیر نپذیرفته است و اختلاف معنیداری در شاخصهای وزن نهایی، طول نهایی، ضریب چاقی، افزایش وزن، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، رشد روزانه، ضریب تبدیل و کارایی غذا و نسبت بازده پروتئین مشاهده نشد (05/0<p). اما میزان پروتئین و چربی لاشه ماهیان تغذیه شده با جیرهMPP60 و MPP80 بهترتیب در مقایسه با ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی پودر ماهی به طور معنیداری کاهش و افزایش یافتند (05/0>p). در این بررسی اختلاف معنیداری در شاخص هپاتوسوماتیک و احشایی ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی پودر ماهی و ماهیان سایر تیمارها مشاهده نشد (05/0<p). بهنظر میرسد که جایگزینی 80 درصد از مخلوط پروتئینهای حیوانی و گیاهی بهجای پودر ماهی بدون تاثیر منفی بر شاخصهای رشد، شاخص هپاتوسوماتیک و احشایی در فیل ماهی در حال رشد، وجود دارد.
|
|
واژههای کلیدی: فیل ماهی، ترکیب پروتئین حیوانی و گیاهی، شاخص های رشد، شاخصهای هپاتوسوماتیک و احشایی |
|
متن کامل [PDF 638 kb]
(506 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذيه دریافت: 1399/8/29 | پذیرش: 1399/5/10 | انتشار: 1400/2/10
|
|
|
|