در مطالعه حاضر، عوامل فیزیکی و شیمیایی شامل تعیین دما و pH بهینه و اثر بازدارندههای آنزیمی، یونهای فلزی، سورفاکتانتها و عوامل اکسیدکنندهبر میزان فعالیت آنزیم کیموتریپسین استخراج شده از روده فیل ماهی (Huso huso)بررسی گردید. براساس یافتههای این تحقیق، دما و pH بهینه فعالیت آنزیم کیموتریپسین بهترتیب50درجه سانتیگراد و 8 بود و در دمای بالاتر از 50درجه سانتیگراد فعالیت آن بهشدت کاهش یافت. بازدارندهها شامل SBTI، TLCK،PMSF،پارا آمینوبنزآمیدین،TPCK،، یدواستیک اسید وEDTA بطور معنیداری از فعالیت آنزیم جلوگیری کردند که بازدارندههای PMSF، SBTI و TPCK اثر مهارکنندگی کاملی بر فعالیت آنزیم داشتند(05/0>P). یونهای ++سبب افزایش معنیدار و یونهایCu2+،Ba2+، Co2+،Zn2+،Fe2++ باعث کاهش معنیدار فعالیت آنزیم گردیدند (05/0>P). یونهای+ وNa+اثر معنیداری بر فعالیت آنزیم نشان ندادند (05/0P>). فعالیت آنزیم کیموتریپسین در حضور سورفاکتانتهای ساپونین و سدیم کولات افزایش معنیدار (05/0>P) و در حضور سدیم دودسیل سولفات و عوامل اکسیدکننده (سدیم پربورات و پراکسید هیدروژن) کاهش معنیداری (05/0>P) نشان داد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد فعالیت آنزیم کیموتریپسین در روده فیلماهی در حضور بازدارندهها، یونهای فلزی (غیر +،Mg2+،K+ وNa+)، سدیم دودسیل سولفات، سدیم پربورات و پراکسید هیدروژن کاهش معنیدار و در حضور Ca2+وMg2+، ساپونین و سدیم کولات افزایش معنیداری داشت که میتواند در ارزیابی اثرگذاری آنها بر فعالیت بهینه این آنزیم در فیزیولوژی گوارش فیل ماهی موثر باشد.