۲ نتیجه برای نجاتی جوارمی
مریم نفری یزدی، محمد پورکاظمی، حسینعلی عبدالحی، اردشیر نجاتی جوارمی،
دوره ۲۸، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
در تحقیق حاضر، برای تعیین مهمترین صفات در برنامه اصلاح نژاد ماهی آزاد دریای خزر، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده و برای انجام آن دو پرسشنامه در دو مرحله تهیه شد. پرسشنامه اول به ۴۳ مرکز تکثیر و پرورش ماهی آزاد دریای خزر ارسال گردید تا بر اساس تشخیص و تجربه کاری خود از بین ۱۵ صفت اقتصادی آزاد ماهیان، شش صفت اولویتدار در برنامه اصلاح نژاد ماهی آزاد خزر را انتخاب نمایند که از ۴۳ مزرعه، ۲۶ پرسشنامه تکمیل و دریافت شد. برای ادامه کار و تدوین پرسشنامه دوم شش صفت، ضریب رشد دمایی، ضریب تبدیل غذایی، تاخیر در بلوغ جنسی، بازماندگی، درصد فیله و رنگ قرمزی فیله انتخاب شدند. در پرسشنامه دوم، مطابق دستورالعمل، ۱۵ پرسش مقایسه جفتی بین شش صفتی که فراسنجههای ژنتیکی آنها قبلاً در مقالات محاسبه شده بود، تدوین شد. پرسشنامه دوم برای ۲۶ نفر که قبلاً پرسشنامه اول را تکمیل کرده بودند، ارسال شد و از آنها خواسته شد که این پانزده مقایسه را با در نظر گرفتن میزان بهبود ژنتیکی صفاتی که منجر به سود بیشتر خواهد شد، انجام دهند. از ۲۶ مزرعه در فاز دوم تعداد ۲۱ مزرعهدار (۸۱%) مقایسههای جفتی را انجام دادند. برای تجزیه و تحلیل آماری از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) جهت محاسبه ارزش ترجیح انفرادی استفاده گردید. وکتور ارزشهای ترجیح انفرادی و نرخ ناسازگاری[۱] با استفاده از نرم افزار سوپردسیژن
[۲] محاسبه شد
. هنگامی که نرخ ناسازگاری کمتر از ۱/۰ می شود، نتایج حاصله قابل اطمینان خواهد بود. مقادیر نرخ ناسازگاری بعد از اصلاح ماتریسهای ترجیح انفرادی که نرخ ناسازگاری بالای ۱/۰ داشتند، در دامنه ۰/۰۲۷۲۲-۰/۱۰۷۶۵ تغییر کرد. مقایسه مقادیر میانه اولویتهای نرمال شده ترجیح انفرادی برای بهبود ژنتیکی صفات مهم اقتصادی ماهی آزاد دریای خزر که از روش AHP بدست آمد، نشان داد که در هر دو حالت قبل و بعد از تصحیح ماتریسها، بیشترین میزان ترجیح برای دو صفت ماندگاری (۰/۲۵۲و ۰/۱۹۱) و ضریب تبدیل غذایی (۰/۲۰۱و ۰/۲۷۵) بود. صفت تاخیر در بلوغ جنسی (۰/۱۵۲ و ۰/۱۴۲) در هر دو حالت رتبه سوم را کسب کرد. همچنین پس از تصحیح ماتریسها صفت ضریب رشد دمایی (۰/۱۱۲ و ۰/۱۳۳) در جایگاه چهارم و صفات درصد فیله (۰/۱۳۲ و ۰/۰۹۴) و قرمزی گوشت (۰/۰۷۳ و ۰/۰۵۷) در اولویتهای بعدی قرار گرفتند. نتایج این تحقیق در تدوین برنامه اصلاح نژاد ماهی آزاد دریای خزر به عنوان گونه ارزشمند بومی جهت توسعه آبزیپروری کاربرد دارد.
[۲] Super Decision software
محمود توکلی الموتی، قدرت رحیمی میانجی، اردشیر نجاتی جوارمی، الهام یونسی، ایوب فرهادی،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده
در این مطالعه با استفاده از فناوری RNA-seq اثر تنظیمی سیس و ترانس ژنهای غیر کد شونده بلند (lncRNA) در بیان ژنها در ماهیان آلوده به ویروس سپتی سمی هموراژیک خونریزیدهنده (VHS) مورد بررسی قرار گرفت. در پایان دوره آزمایشی (روز سی و پنجم)، RNA کل از بافت طحال (گروه تیمار شده با ویروس) و سرم فیزیولوژی (گروه شاهد) و برای آمادهسازی کتابخانه برای mRNA-seq، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آنالیز RNA-seq، نشان داد که تعداد ۶۳ ژن lncRNA دارای بیان افتراقی بوده است که با ۹۲ ژن کد شونده به صوت سیس در محدوده ۲۰ هزار باز بالا دست و پایین دست ژنهای مورد نظر ارتباط داشتند. از میان جفت ژنهای کد شونده و lncRNA، آنهایی که همبستگی بیانی بیشتر از مثبت ۹۰ درصد و کمتر از منفی ۹۰ درصد داشتند بهترتیب به عنوان جفت ژنهای با بیان همراستا و غیر هم راستا مورد ارزیابی قرار گرفتند. ژنهای کد شونده Interlukin۱۰،BHLHE۴۱، RBP۴۷، gastrotropin، synaptopodin، OX۲ و SMC۲ با ۸ و ۱۳ ژن lncRNA بهترتیب دارای ارتباط سیس و ترانس بودند. ژنهای Interlukin۱۰، gastrotropin، synaptopodin، OX۲، SMC۲ و دو ژن RBP۴۷ و BHLHE۴۱ بهترتیب در گروه تیمار ویروسی و گروه شاهد بیان بالاتری نشان دادند. تجزیه و تحلیل هستیشناسی ژنها نشاندهنده فعالیت ژنهای سایتوکینی از جمله ژن اینترلوکین ۱۰ بود که در پاسخهای التهابی در سیستم ایمنی نقش مهمی دارد.