۲ نتیجه برای بیماریهای ویروسی
سید جلیل ذریه زهرا، مهتاب یارمحمدی، سید داود حسینی، محمد پورکاظمی، رضوان اله کاظمی، ابوالفضل سپهداری، محدث قاسمی، شاپور کاکولکی، محمدرضا مهرابی، علیرضا شناور ماسوله، مریم قیاسی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی عوامل مختلف بیماریزا ویروسی ماهی قزلآلای رنگین کمان با استفاده از روش Real-Time PCR به منظور تشخیص سریع و دقیق بیماریهای ویروسی شایع شامل بیماری نکروز عفونی بافت خونساز (IHN)، بیماری سپتیسمی هموراژیک ویروسی (VHS) و بیماری نکروز عفونی پانکراتیک (IPN) در جمعیت مولدین نسل پایه نگهداری شده در طرح کلان ملی تولید ماهیان عاری از بیماریهای خاص (SPF) بوده است. بدین منظور از مولدین مزارع منتخب مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور در استانهای مازندران، کهگیلویه و بویراحمد و آذربایجان غربی نمونهبرداری شد. نمونهبرداری از ماهیان در ردههای سنی متفاوت و از اندامهای مختلف صورت پذیرفت و نمونهها بلافاصله در ازت مایع منجمد شدند. استخراج RNA و آزمایشات Real-Time PCR با استفاده از پرایمرهای مربوط به ویروسهای مورد نظر انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش ماهیان سالم و مشکوک به بیماریهای ویروسی به روش Real-Time PCR، وجود ویروسهای بیماریزای VHS و IHN را در تعدادی از مزارع منتخب نشان داد در حالیکه ویروس بیماریزای IPN در نمونهها شناسایی نشد. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی بنظر میرسد که روش Real-Time PCR میتواند به عنوان روش تشخیصی سریع در آزمایشهای غربالگری بیماریهای ویروسی قزلآلای رنگین کمان و نیز روش مکمل تشخیص ویروسهای بیماریزا در ادامه آزمایشهای متداول کشت بافت مورد استفاده قرار گیرد.
عیسی شریف پور، شاپور کاکولکی، محمدخلیل پذیر، بهروز قره وی، ابوالفضل سپهداری، بابک قائدنیا، محمدعلی نظاری،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
نظر به اینکه ویروس بیماری لکه سفید میگو باعث آلودگی همه میگوها در همه سنین و تلفات گسترده در ایران و جهان گردیده و همهگیری جهانی پیشآمده خسارات فراوانی را به پرورشدهندگان میگو وارد کرده، مطالعات زیادی تا کنون پیرامون علت شناسی، شناسایی و تعیین عوامل خطر انجام گرفته است. در مطالعه حاضر، تلاش شده است تا با توجه به اهمیت موضوع و نیز اختلاف نظرهایی که اغلب در نتایج بهدست آمده از تحقیقات وجود دارد، بررسی گسترده گذشته نگری بر مطالعات انجام شده در داخل و خارج کشور بهویژه بر بافتهای هدف ویروس لکه سفید میگو انجام گیرد تا به طورکلی تمایل بافتی ویروس لکه سفید مشخص گردد. در این بررسی، مطالعات و تحقیقات انجام شده در پژوهشکده میگوی کشور، سایر پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی داخل و خارج گردآوری و مطالعات انجام شده در آنها بر بافتهای هپاتوپانکراس، روده، آبشش و سایر بافتها مورد بررسی لازم قرارگرفت. اکثر بافتهای هدف ویروس لکه سفید در میگوی پنائوس وانامی (Penaeus vannamei) با شدت بالا، همولنف، سلولهای اپیتلیال روده پسین و اپیدرم سفالوتوراکس هستند. برخی از محققان بافت اپیتلیوم را بیشترین بافت هدف ویروس لکه سفید در میگوهای پا سفید دانستهاند. بیشترین مقادیر میانگین شاخص شدت آلودگی (SI) برای همولنف و اپیدرم سفالوتوراکس و سلولهای اپیتلیال روده پسین، یافت شد. این امر میتواند به دلیل سطح تماس بیشتر اپیتلیوم با ویروس و گیرندههای بیشتر برای ویروس یا عملکرد پایینتر ایمنی بهخصوص در انتقال افقی بیماری باشد. بهنظر میرسد، همولنف محتملترین بافت هدف اولیه برای ویروس در انتقال عمودی بیماری است، زیرا تکثیر ویروس در مقایسه با سایربافتها در سطح بالاتری قرار دارد. بههرحال، اکثر محققان این نکته را در تحقیقات خود ذکر کردهاند که بافتهای آبشش، معده، هپاتوپانکراس و روده، مهمترین بافتها از نظر آلودگی به ویروس لکه سفید هستند.