۳ نتیجه برای تخمریزی
سید عبدالصاحب مرتضوی زاده، جلیل معاضدی، محمد یونس زاده فشالمی، الهام جرفی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
ماهی گطان از جمله ماهیان با ارزش و اقتصادی خوزستان است که در بخشهایی از منابع آبی استان خوزستان و منابع آبی واقع در مناطق مرزی با عراق زیست میکند. به منظور دستیابی به تعیین بیوتکنیک تکثیر مصنوعی ماهی گطان (برای تولید انیوه) پروژه تکثیر آن در سال۱۳۸۴ انجام شد. در این تحقیق ۲۳ عدد مولد ماده با میانگین (± انحراف استاندارد) وزن و طول کل بترتیب ۴۵/۰± ۸۵/۳ کیلوگرم و۲۱±۹۵/۶۴ سانتیمتر بررسی شد. نسبت جنسی نر به ماده ۲:۱ در نظر گرفته شد. درجه حرارت مناسب تخمریزی ۵/۲۴-۲۱ درجه سانتیگراد ثبت گردید. جهت القای اوولاسیون از عصاره غده هیپوفیز به میزان ۴ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن ماهی استفاده گردید و تزریق بصورت ۲ مرحلهایی با فاصله زمانی ۱۲-۱۰ ساعت با نسبت ۱۰:۹۰ انجام گرفت و تزریق در مولدین نر همگام با تزریق دوم مولدین ماده به میزان ۲ میلیگرم بر کیلوگرم انجام شد که ۸۷ درصد مولدین ماده گطان به مرحله تخمریزی رسیدند. دوره پنهان (Latency period) ۱۷-۱۵ ساعت متغیر بود. طول دوره انکوباسیون تخم ماهی گطان در دمای ۲۵-۲۳ درجه سانتیگراد معادل ۶۰-۵۹ ساعت بود.تخمهای ماهی گطان چسبندگی کمی داشته و در هر گرم آن ۳۲±۴۸۰ تخم تازه استحصال شده و ۲۵±۲۸۷ تخم آب جذب کرده وجود داشت. میانگین (± انحراف استاندارد) درصد لقاح ۱/۳±۲۲/۷۷، درصد تخمگشایی ۸۹/۱±۲/۸۱ و بازماندگی لارو ۲±۴/۸۳ درصد در مولدین دو بار تزریق محاسبه گردید. میانگین (± انحراف استاندارد) اندازه تخم خشک و تخم آب جذب کرده ماهی گطان ۴۵±۱۲۴۸ میکرون و ۱۲۵±۲۱۰۰ میکرون بود. برای برطرف کردن چسبندگی و شستشوی تخمها از مایع لقاح به مدت زمان ۱۰ دقیقه استفاده گردید که در نتیجه این کار ۶۶۰ هزار لارو تولید شد و در استخرهای خاکی به منظور پرورش ذخیرهسازی گردید.
غلامرضا بام، احسان کامرانی، فرهاد کیمرام، شهلا جمیلی، محمدرضا فاطمی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
ماهی گیش خال سفید یکی ازگونه های خانواده گیش ماهیان درآبهای خلیج فارس ودریای عمان است که کمتر خصوصیات زیستی و پویایی جمعیت این گونه مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی تولید مثل ماهی گیش خال سفید (Carangoides malabaricus) در آبهای استان هرمزگان از آذر ماه ۱۳۹۵ لغایت آبان سال ۱۳۹۶ انجام شد. نمونهها ماهانه با استفاده از تور ترال صید و جمعآوری گردیدند. زیست سنجی کامل گیش ماهیان از قبیل طول (کل و چنگالی) و وزن انجام شد. در این تحقیق، کل نمونه های مورد بررسی ۴۳۸ عدد بود که از این تعداد ۲۵۸ عدد ماده و ۱۵۰ عدد نر و ۳۰ عدد نابالغ بودند. حداقل و حداکثر و میانگین طول چنگالی ماهی در طی ماههای مختلف بهترتیب ۱۴،۳۴ و ۳۳/۳±۴۴/۲۶ سانتیمتر بوده است.. طول چنگالی بلوغ (LM۵۰) برای ماهی گیش خال سفید ماده ۱۸۰ میلیمتر بدست آمد. . نسبت جنسی ماده به نر برای ماهی گیش خال سفید برابر با ۷۲/۱ به ۱ بودکه اختلاف معنی دار را نشان داد (۰۵/۰p<). بیشینه میانگین هماوری مطلق ۸۱۲۷±۱۸۵۴۳۲ تخمک و بیشینه میانگین هماوری نسبی ۲۳±۵۷۰ تخمک در هر گرم جنس ماده در فروردین ماه بدست آمد. کمینه میانگین هماوری مطلق ۱۴۱۹۷±۶۶۵۴۲ تخمک در شهریورماه و کمینه میانگین هماوری نسبی ۱۴±۱۳۰ تخمک به ازاء هر گرم وزن بدن در خرداد ماه محاسبه شد. بیشترین میانگین شاخص گنادی برای دوجنس ماده و نر در اسفند ماه بهترتیب ۸/۱ و ۸۶/۰محاسبه شد که میتواند بیانگر شروع تخمریزی از فروردین ماه باشد.
غلامرضا دریانبرد، حسن فضلی، سیدامین اله تقوی مطلق، آرزو وهاب نژاد، فرامرز باقرزاده افروزی،
دوره ۲۹، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۹ )
چکیده
به منظور تعیین طول بلوغ جنسی، زمان اوج تخمریزی و هماوری ماهی سفید از ترکیب صید ۱۱۹ شرکت تعاونی صیادی پره ساحلی در سه استان گیلان، مازندران و گلستان طی ماههای بهمن و اسفند ۱۳۹۷ و فروردین ۱۳۹۸ نمونهبرداری انجام شد. میانگین (± انحراف معیار) طول چنگالی و وزن کل ماهی سفید بهترتیب ۹/۵±۸/۳۹ سانتیمتر و ۳/۳۶۰±۶/۸۳۰ گرم محاسبه شد. نسبت جنسی ماهی نر به ماده ۸۸/۰: ۱ بود که با نسبت ۱:۱ از نظر آماری اختلاف معنیداری داشت (p<۰,۰۵). براساس فراوانی مراحل مختلف رسیدگی جنسی و همچنین روند تغییرات شاخص بدنی گنادی، زمان اوج تخمریزی ماهی سفید در دهه دوم فروردین تعیین شد. میانگین (± انحراف معیار) هماوری مطلق و هماوری نسبی (نسبت به وزن کل) بهترتیب ۱۲۲۳۹±۴۵۱۸۰ و ۶/۸±۵/۴۷ عدد تخم محاسبه شد. مقدار هماوری مطلق این ماهی با افزایش طول، وزن و سن روند افزایشی داشته و همبستگی معنیداری بین هماوری و این پارامترها مشاهده گردید. اندازه طول بلوغ جنسی ماهی سفید ۳/۳۶ سانتیمتر (طول چنگالی) محاسبه شد. نتایج نشان داد اندازه طول بلوغ جنسی و هماوری ماهی سفید نسبت به دهه گذشته کاهش یافته است. فشار صید و بهرهبرداری بیرویه و همچنین تکثیر مصنوعی و رهاسازی بچه ماهیان به منظور بازسازی ذخایر این گونه که موجب تغییر در خزانه ژنی شده است از مهمترین عوامل موثر در کاهش طول بلوغ جنسی و مقدار هماوری ماهی سفید میباشد. بازبینی آیین نامه صید و بهرهبرداری، اعمال محدودیتهای زمانی، مکانی و ابزاری و مهیا کردن شرایط محیطی مناسب برای تکثیر طبیعی و کاهش در تکثیر مصنوعی و رهاسازی بچه ماهیان سفید پیشنهاد میگردد.