۵ نتیجه برای جایگزینی
محمدعلی یزدانی ساداتی، احسان رضایی،
دوره ۲۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
بمنظور بررسی تاثیر پروتئین کنسانتره سویا بر شاخصهای رشد، ضریب تبدیل غذا و ترکیب لاشه تاسماهی سیبری تحقیقی به مدت ۸ هفته طراحی و اجرا گردید. تعداد۱۲۰عدد بچه تاسماهی سیبری با وزن متوسط (±SD) ۳۱/۳ ± ۴۴/۱۸۶ گرم در قالب۴ تیمار به مدت ۸ هفته با۴ جیره غذایی که پروتئین کنسانتره سویا به ترتیب در سطوح ۰، ۱۰، ۲۰ و ۳۰% جایگزین پودرماهی شده بود تا حدسیری تغذیه شدند. بیومتری در دوره های ۱۵روزه انجام گرفت. در پایان دوره پرورش۳۰% ازجمعیت ماهیان بشکل تصادفی انتخاب و جهت تعیین ترکیب شیمیایی لاشه به آزمایشگاه ارسال گردید. اختلاف معنی داری در وزن نهایی، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین و ضریب تبدیل غذا در ماهیان تغذیه شده از جیره هایی که در آن پروتئین سویا به میزان۱۰، ۲۰ و۳۰% جایگزین پودرماهی شده بود نسبت به ماهیان تیمار شاهد مشاهده نشد. همچنین با افزایش پروتئین کنسانتره سویا در جیره، پروتئین و چربی لاشه افزایش یافت، بطوریکه بیشترین میزان پروتئین و چربی لاشه در ماهیان تغذیه شده از جیره ای ثبت گردید که در آن۲۰% پروتئین کنسانتره سویا جایگزین پودرماهی گردیده بود. نتایج این تحقیق نشان داد که پروتئین کنسانتره سویا از پتانسیل مناسبی جهت جایگزینی با پودرماهی در جیره غذایی تاسماهی سیبری برخوردار است.
کامیار جاوید رحمدل، حمید علاف نویریان، بهرام فلاحتکار، آریا باباخانی لشکان،
دوره ۲۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی آرد ماهی با کنجاله آفتابگردان بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه و ترکیب تقریبی بدن بچهماهیان انگشتقد کپور معمولی انجام شد. پنج جیره آزمایشی با سطوح جایگزینی صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵ و ۱۰۰ درصد آرد ماهی با کنجاله آفتابگردان با سطح یکسان پروتئین، چربی و انرژی تهیه شد. نسبت آرد ماهی در جیره شاهد ۲۸ درصد بود. بچهماهیان با وزن متوسط ۳۶/۰ ± ۰۳/۳ گرم در ۱۵ مخزن فایبرگلاس توزیع شدند. پس از ۱۰ هفته تغذیه با جیرههای آزمایشی، شاخصهای رشد و کارایی تغذیه مورد ارزیابی قرار گرفتند و ۶ عدد ماهی از هر مخزن جهت سنجش ترکیب تقریبی بدن صید گردید. مطابق نتایج، بیشترین وزن نهایی در تیمار ۲۵ درصد به دست آمد (۰۵/۰>p)، گرچه تفاوت در تیمارهای ۵۰ و ۷۵ درصد با تیمار شاهد معنیدار نبود (۰۵/۰<p)، اما در تیمار ۱۰۰ درصد کاهش معنیدار شاخصهای رشد و کارایی غذا مشاهده گردید (۰۵/۰>p). همچنین از نظر ترکیب لاشه، تفاوت معنیداری بین تیمارها از نظر درصد رطوبت، پروتئین و چربی وجود داشت (۰۵/۰>p)، اما درصد خاکستر تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان نداد (۰۵/۰<p). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کنجاله آفتابگردان را میتوان بدون تاثیر منفی بر عملکرد رشد، کارایی غذا و ترکیب بدن تا سطح ۷۵ درصد جایگزین آرد ماهی در جیره کپور معمولی در مرحله انگشتقد نمود.
منصور ولی پور، امین اوجی فرد، عالی حسینی، ابراهیم ستوده، دارا باقری،
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
یک آزمایش ۸ هفتهای به منظور تعیین مقدار مناسب جایگزینی پودر ماهی جیره با پودر سوسک زرد (Tenebrio molitor) جهت ارزیابی اثر آن بر عملکرد رشد، شاخصهای خونی و پاسخهای ایمنی بچه ماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. ۵ جیره با میزان نیتروژن و چربی یکسان با سطوح جایگزینی ۰ درصد (شاهد)، ۲۵ درصد (TM۲۵)، ۵۰ درصد (TM۵۰)، ۷۵ درصد (TM۷۵) و ۱۰۰ درصد (TM۱۰۰) پودر ماهی با پودر سوسک زرد فرموله شدند. هر جیره به طور تصادفی در سه تکرار با ۲۰ قطعه بچه ماهی با میانگین وزن اولیه ۵/۰±۱۰ گرم تقسیمبندی گردید (مجموعاً ۳۰۰ بچه ماهی). در پایان آزمایش نتایج نشان داد که میانگین وزن نهایی بچه ماهیان تغذیه شده با جیرههای شاهد (۷/۰±۷/۴۱ گرم) و جیره حاوی ۲۵ درصد (۱/۲±۱/۴۳ گرم) پودر لارو سوسک زرد به طور معنیداری نسبت به سایر تیمارها بالاتر بود (۰۵/۰>p). پایین ترین میزان ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد (۱/۰±۷۶/۰) مشاهده شد که نسبت به تیمار ۷۰ درصد (۰۶/۰±۹۳/۰) اختلاف معنی داری داشت (۰۵/۰>p). درصد افزایش وزن ماهیان با افزایش میزان پودر سوسک زرد در جیره کاهش نشان داد. تعداد سلول های قرمز خون تحت تأثیر سوسک زرد قرار نگرفت، اما میزان هموگلوبین و هماتوکریت با افزایش سطح سوسک زرد کاهش یافتند (۰۵/۰>p). جایگزینی پودر ماهی با پودر سوسک زرد تأثیر معنیداری بر میزان گلوکز و تری گلیسرید پلاسما ماهیان در مقایسه با جیره شاهد ایجاد نکرد (۰۵/۰<p). پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین پلاسما به طور معنیداری تحت تأثیر سطوح مختلف سوسک زرد قرار گرفتند (۰۵/۰>p). میزان هورمون کورتیزول و فعالیت مسیر کمپلمان پلاسما در بین تیمارهای آزمایشی اختلاف معنیداری نشان نداد (۰۵/۰<p). بر اساس آنالیز خط شکسته سطح بهینه جایگزینی پودر ماهی با پودر سوسک زرد در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان ۲۵ درصد میباشد و در این سطح بچه ماهیان بالاترین درصد افزایش وزن را نشان دادند.
میرحامد سیدحسنی، میرمسعود سجادی، بهرام فلاحتکار، محمود محسنی، علی حلاجیان، ایوب یوسفی، مریم منصف شکری،
دوره ۳۳، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
به منظور کاهش سهم آرد ماهی در جیره غذایی فیلماهی جیره پایهای مبتنی بر ۵۴ درصد آرد ماهی ساخته شد. مخلوطی از پروتئینهای جانوری و گیاهی (گلوتن ذرت: ۳۵ درصد، گلوتن گندم: ۳۴/۱۹ درصد، آرد سویای فرآوری شده: ۳ درصد، پودر ضایعات مرغ: ۲۰ درصد، پودر گوشت و استخوان: ۸ درصد، پودر خون: ۳/۴ درصد)، در سطوح ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ درصد جایگزین آرد ماهی (FM) شد (بهترتیب CGM۲۰،CGM۴۰، CGM۶۰ و CGM۸۰) و در نهایت ۵ جیره با سطوح یکسان نیتروژن (۴۴ درصد پروتئین خام) و انرژی (۱۸ مگاژول/کیلوگرم) تولید گردید. فیلماهیان با میانگین وزن ۵/۶ ±۱۶۷ گرم تا حد سیری بر اساس تجربیات کارگاهی به مدت ۱۲ هفته تغذیه شدند. در پایان دوره تغذیه جهت مطالعات بافتشناسی،۳۰ درصد جمعیت ماهیان از هر مخزن برداشت گردید. سه قسمت از روده (بافتهای قدامی، میانی و خلفی) برداشت شد. تثبیت و رنگآمیزی شد. با استفاده از میکروسکوپ نوری مجهز به مانیتور، مطالعات بافتشناسی انجام شد. بافت روده ماهیان تغذیهشده با جیره CGM۸۰ دچار نکروز و رکود صفراوی بود. اما مطالعات بافتشناسی در ماهیان تغذیهشده با جیرههای FM، CGM۲۰،CGM۴۰ و CGM۶۰نشان داد که فضای لامینا پروپریا در حد مناسب، نکروزه شدن انتروسیتها در حد ناچیز و تعداد سلولهای جامی روده قدامی، میانی و انتهایی در حد متعادلی قرار دارد. نتایج نهایی بر این نکته اذعان داشت که جیره CGM۸۰ تأثیر منفی بر رشد ماهیان ندارد، ولی موجب آسیب به دستگاه گوارش گردید. بنابراین، پیشنهاد میشود که در جیره غذایی فیلماهی در مرحله پرواربندی مخلوطی از پروتئینهای جانوری و گیاهی در سطوح ۲۰ و ۴۰ درصد جایگزین آرد ماهی در نظر گرفته شود.
طاهره باقری، رقیه صفری، محمود بهمنی، محمود حافظیه، عیسی شریف پور، عباسعلی آقایی مقدم، طاهر پورصوفی، اسمعیل پقه، سید امین میرهاشمی، ذبیح الله پژند، رضا صفری عیسی خندقی، متین شکوری، سید رضا خالقی، عبدالسلام حاتمی، حبیب الله سنچولی، رضا صورتی زنجانی، رحیم عبدالهی مصباح،
دوره ۳۳، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
به منظور استفاده از منابع پروتئینی جدید، پایدار و سودمند در جیره غذایی، آزمایشی بر بچه فیل ماهیان پرورشی با میانگین وزن ۲/۰±۵ گرم (انحراف استاندارد±میانگین) به مدت ۶۰ روز اجرا شد. فیل ماهیان با جیرههای غذایی آزمایشی که در آن شفیره کرم ابریشم به عنوان منبع پروتئینی، به میزان ۵، ۱۰ و ۱۵ درصد جایگزین آرد ماهی در جیره غذایی، تغذیه شدند. جیرههای غذایی مورد استفاده شامل سطوح ۰ درصد (T۰)، ۵ درصد (T۵)، ۱۰ درصد (T۱۰) و ۱۵ درصد (T۱۵) شفیره کرم ابریشم به جای آرد ماهی بود. دادههای بهدست آمده از شاخصهای رشد و تولید نشان داد که میزان افزایش وزن در تیمارهای پودر شفیره کرم ابریشم بیشتر بوده است و افزایش معنیدار در تیمار(T۱۵) نشان داده شد (۰۵/۰p<). همچنین شاخص وضعیت و میزان رشد ویژه مقدار بیشتری را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند.،اگرچه این افزایش معنیدار نبود (۰۵/۰p<). ضریب تبدیل غذایی تفاوت معنیداری را با تیمار شاهد نشان داد و بهترین نتیجه در (T۱۵) بهدست آمد که بر کیفیت بهتر پودرشفیره در تبدیل خوراک به گوشت دلالت دارد. سطح آنزیمهای کبدی در تیمارهای شفیره کرم ابریشم (T۵، T۱۰ و T۱۵) میزان کمتری را نسبت به تیمار شاهد نشان دادند که این کاهش سطح در آنزیم آلانین ترانس آمیناز معنیدار نبود، اما آنزیمهای آسپارتات ترانس آمیناز و آلکالین فسفاتاز کاهش معنیداری را در (T۱۵) نشان دادند (۰۵/۰p<). همچنین میزان پروتئین کل، ایمونوگلوبولین و لیزوزیم سرم نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیداری را در (T۱۰) و (T۱۵) نشان دادند (۰۵/۰p<). نتایج خونشناسی، درصد هماتوکریت و غلظت هموگلوبین را در (T۱۵) به طور معنیداری باللاتر نشان داد، ولی تعداد گلبولهای سفید در (T۵)، (T۱۰) و (T۱۵) کاهش معنیداری یافت (۰۵/۰p<)، اگرچه میزان آن در (T۱۰)کمترین سطح بود. نتایج این تحقیق نشان داد که شفیره کرم ابریشم به میزان ۱۵ درصد در جیره غذایی فیل ماهی یک منبع پروتئینی مناسب است و علاوه بر افزایش رشد، شاخصهای خونی و آنزیمهای کبدی را بهبود میبخشد.