۶ نتیجه برای ماهی شیر
علی خبازیان زاده، علی دادالهی سهراب، مجتبی علیشاهی، سید حسین خزاعی، حسین محمد عسگری،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
علفکش آترازین یکی از مهمترین آلایندههای اکوسیستمهای آبی است. یکی از بزرگترین مزارع نیشکر خاور میانه در استان خوزستان میباشد که این سم در مراحل کشت این گیاه به وفور مصرف میشود. لذا هدف این تحقیق در وهله اول محاسبه سمیت حاد آترازین در ماهی شیربت (Barbus grypus)، و سپس اثر سمیت مزمن این سم بر روند تجمع زیستی آن در فیلهی این ماهی میباشد. برای تعیین سمیت حاد این سم از روش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)، استفاده گردید غلظت نیمه کشنده (LC۵۰) ۹۶ ساعته آترازین در ماهی شیربت با استفاده از نرم افزار Probit تعیین شد. سپس۱۸۰ قطعه ماهی شیربت با میانگین (±SD) وزن ۱۵±۱۰۲ گرمی به ۴ گروه در سه تکرار تقسیم گردیدند. گروه ۱، ۲ و ۳ به ترتیب با غلظتهای ۵% (mg l-۱ ۲۵/۳)، ۱۰% ( mg l-۱ ۵/۶) و ۲۰% (mg l-۱ ۱۳) LC۵۰ ۹۶ ساعته آترازین مجاور شدند. گروه ۴ نیز بدون مجاورت با سم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. دورهی مجاورت ۲۱ روز بوده و در روزهای صفر، ۷، ۱۴ و ۲۱ نمونهبرداری انجام گرفت. نتایج نشان داد آترازین در ماهی شیربت سبب سمیت شده و این سمیت با افزایش غلظت و نیز مدت مجاورت افزایش مییابد. LC۵۰ ۹۶ ساعته این سم در ماهی شیربت ۶۵ میلیگرم در لیتر محاسبه گردید. میزان تجمعپذیری آترازین در گروههای ۲ و ۳ با افزایش طول دوره نمونهگیری معنیدار بود. در مجموع با توجه به افزایش معنیدار تجمعپذیری سم آترازین، میتوان نتیجهگرفت که هنگامی که ماهی شیربت در معرض غلظت های زیاد سم آترازین قرار گیرد منجر به افزایش تجمع پذیری سم در این ماهی می شود.
عالی حسینی، فاطمه چهار لنگ، ابراهیم ستوده، مجتبی علیشاهی، محمد مدرسی،
دوره ۲۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر تغذیهای باکتریهای Lactobacillus plantarum ، Lactobacillus bulgaricus جدا شده از روده ماهی شیربت بر روی عملکرد رشد، بازماندگی و فلور میکروبی روده کپور معمولی انجام شد. ۴۸۰ قطعه بچه ماهی کپور معمولی (با میانگین وزن اولیه ۶±۴۰ گرم) به طور تصادفی در ۴ تیمار (با سه تکرار) تقسیم و با جیره های حاوی L. plantarum (گروه ۱)، Lactobacillus bulgaricus (گروه ۲)، Lactobacillus casei (گروه ۳) با تراکم ۱۰۷×۵CFU/g و جیرهی فاقد مکمل پروبیوتیکی (شاهد) به مدت ۶۰ روز صورت دستی تغذیه شدند. جهت ارزیابی میزان حضور باکتری و تاثیر روی فلور میکروبی دستگاه گوارشی، تغذیه از روز۶۰ تا ۷۵ با جیرهی فاقد پروبیوتیک صورتگرفت. در روز ۷۵ آزمایش ضریب رشد ویژه ماهی تغذیه شده با جیرهی حاوی L. bulgaricus بطور معنی داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (۰۵/۰P<). در روز ۶۰ و ۷۵ آزمایش ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده با جیرهی حاوی باکتریL. casei بطور معنی داری نسبت به گروه شاهد پایین تر بود (۰۵/۰P<). از طرفی میزان بازدهی پروتئین و نرخ رشد ویژه ماهیان تغذیه شده با این باکتری ها در زمان های مختلف آزمایش نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. نتایج ارزیابی فلور باکتری دستگاه گوارش ماهیان نشانداد مقدار Lactobacillus های روده در روز۳۰ و۶۰ آزمایش بطور معنیداری در مقایسه با ماهیان گروه شاهد افزایش پیدا کرده است (۰۵/۰P<). در روز۳۰ آزمایش گروه ۲ و ۳ بیشترین مقدار باکتری Lactobacillus در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (۰۵/۰P<). درمجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد افزودن باکتری های Lactobacillus های جدا شده از روده ماهی شیربت در جیرهی ماهیکپور معمولی باعث افزایش جمعیت باکتریهای سودمند فلور میکروبی روده گردیده و نهایتاً عملکرد رشد و تغذیه این ماهی را بهبود میبخشد.
سید عباس حسینی، شیروان عنایتی،
دوره ۲۷، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده
کارایی صید چشمه تورهای مختلف گوشگیر و قلاب کشی برای صید ماهی شیر در آبهای ساحلی استان سیستان و بلوچستان در سال ۱۳۸۶ مورد بررسی قرار گرفت. در تورهای گوشگیر با اندازه کشیده چشمه ۱۱۰-۵۷ میلیمتر و نخ مونوفیلامنت (تک رشته ای) یا مولتی فیلامنت (چند رشتهای) دامنه طولی صید شده برای ماهی شیر ۷۸-۴۰ سانتیمترطول چنگالی بوده است که تمام ماهیان صید شده نابالغ بودند. در چشمه تور ۱۴۶ میلیمتر و ۱۷۱ میلیمتر دامنه طولی این گونه بیشتر گردید که فراوانی صید ماهیان نابالغ در این تورها بترتیب ۱۹ و ۱۱ بوده است. در مجموع، اکثر ماهیان از طریق تنهگیر درچشمه تورها گیرکردند. دامنه طولی ماهی شیردر ابزارصید قلاب کششی ۱۴۷-۵۲ سانتیمتر بوده است که بیش از ۵۰ درصد ماهیان صید شده نابالغ بودند. نسبت صید ماهی شیر در تورهای با اندازه چشمه ۱۱۰-۵۷ میلیمتر در حدود ۱۳ درصد کل ترکیب صید میباشد، که این چشمه ها به عنوان تورهای شوریده ای در این منطقه می باشند. سهم صید ماهی شیر در چشمه تورهای ۱۳۳، ۱۴۶ و ۱۷۱ میلیمتر بترتیب ۱/۱، ۳/۵۲ و ۹/۱۸ درصد میباشد که چشمه تور ۱۴۶ میلیمتر به عنوان تور غالب صید این گونه میباشد. اجرای ممنوعیت استفاده از چشمه تورهای ۱۱۰-۵۷ میلیمتر برای صید ماهی شیر الزامی میباشد که بنظر می رسد استفاده از تورهای با اندازه چشمه ۱۴۶ میلیمتر و بزرگتر برای صید مسئولانه ماهی شیر مناسب میباشند. با این وجود، پیشنهاد چشمه تور استاندارد نیاز به بررسی مجدد در آزمایشهای میدانی دارد.
محسن محمدی، سعید یزدانی، غلامرضا یاوری، محسن مهرآرا،
دوره ۲۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده
شیلات ایران به عنوان یکی از زیربخشهای حوزه کشاورزی و منابع طبیعی، سهم قابل توجهی در اقتصاد کشور دارد. بروز نوسانات شدید قیمتی طی دورههای اخیر، سرمایهگذاری و برنامهریزی را در این بخش با مشکل مواجه نموده است. هدف از انجام این تحقیق، تعیین مناسبترین مدل پیشبینی قیمت محصولات شیلات با استفاده از مدلهای سری زمانی خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته، شبکه عصبی مصنوعی با وقفه زمانی و الگوی ترکیبی از دو روش مذکور است. دادههای مورد استفاده در این تحقیق مربوط به قیمت عمده فروشی دو محصول ماهی شیر و ماهی حلوا سیاه از فروردینماه ۱۳۸۰ لغایت شهریورماه ۱۳۹۷ میباشد. بر اساس یافتههای تحقیق، مدل خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته در مقایسه با روش شبکه عصبی مصنوعی و روش ترکیبی، عملکرد ضعیفی در پیشبینی قیمت هر دو محصول از خود نشان داد. در کل نیز روش ترکیبی نسبت به دو روش خودرگرسیون میانگین متحرک انباشته و شبکه عصبی مصنوعی عملکرد بهتری در پیشبینی قیمت محصولات داشت. بر همین اساس لازم است تا در بررسی و پیشبینی قیمت این محصولات از روشهای غیر خطی استفاده نمود. همچنین با توجه به بهبود عملکرد پیشبینی مدل ترکیبی با افزایش افق پیشبینی، میتوان از این مدل در برنامهریزیهای بلندمدت استفاده نمود.
منا قیطران پور، هادی پورباقر، سهیل ایگدری،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده
شناخت عوامل محیطی موثر در پراکنش گونههای آبزی و اطلاع از محدوده پراکنش آنها در هر منطقه میتواند در حفظ و مدیریت صحیح ذخایر آبزیان کمک کند. یکی از مشکلاتی که زیست بوم خلیج فارس با آن مواجه است نبود دادههای قابل اطمینان از حضور ماهیان طی سالهای مختلف است. با استفاده از فناوری سنجش از دور، پیشبینی پراکنش گونههای آبزیان با استفاده از روشهای مدلسازی امکانپذیر شده است. مطالعه حاضر به منظور مدلسازی و مصور نمودن حضور ماهی شیر (Scomberomorus commerson) در خلیج فارس با استفاد از رگرسیون لجستیک صورت پذیرفت. بدین منظور نقاط حضور ماهی شیر، از پایگاه الکترونیکی GBIF دانلود شد. همچنین، لایههای رستری ۱۱ پارامتر محیطی از سایت سنجنده مودیس ناسا استخراج گردید. مدلسازی در نرمافزار R انجام شد. بررسی صحت مدلها با مساحت زیر منحنی ROC انجام گرفت. نقشههای احتمال محل حضور هر گونه در نهایت ترسیم شدند. به طور کلی، پارامترهای عمق و کربن غیر آلی ذرهای، بیشترین تاثیر را بر پراکنش ماهی شیر نشان دادند.
آمنه مرادخانی، رحیم عبدی، محمد علی سالاری علی آبادی، سیدمحمدباقر نبوی، زهرا بصیر،
دوره ۳۰، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
در این تحقیق تعداد ۱۰ عدد ماهی شیربت با شرایط زیست سنجی مشابه از هر جنس در فصول زمستان و تابستان سال ۱۳۹۵ صید گردیدند. سپس نمونههایی به طول ۵/۰ سانتیمتر از نواحی قدامی، میانی و خلفی روده تهیه و در محلول بوئن قرار داده شدند. در ادامه از نمونهها به روش استاندارد و معمول تهیه مقاطع بافتی شامل آبگیری با الکل، شفاف سازی با گزیلل و پارافینه شدن برشهایی به ضخامت ۶-۴ میکرون صورت گرفت و رنگآمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و پریودیک اسید شیف بر آنها انجام گردید. برای تعیین فعالیت آنزیمهای گوارشی در ابتدا عصاره آنزیمی خام تهیه شد. سپس مراحل معمول اندازهگیری آنزیمها همانند هموژیناسیون، سانتریفیوژ انجام گرفتند و در نهایت به دستگاه اتوآنالایزر منتقل شد و نتایج بهدست آمده برحسب میکرومول بر میلیگرم پروتئین بیان شدند. نتایج مشاهدات بافتشناسی روده نشان از وجود چهار طبقه مخاط، زیر مخاط، عضلانی و سروزی بوده است. نتایج مقایسه میانگین فعالیت آنزیمهای گوارشی بین گروهها نشان داد که در میزان فعالیت آنزیم آمیلاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهیهای نر و ماده در فصل سرد و گرم تفاوت معنیداری وجود ندارد (۰۵/۰p≥). فعالیت آنزیم آلکالینفسفاتاز در تمام نواحی روده در ماهیهای ماده افزایش معنیداری نسبت به ماهیهای نر بهویژه در فصل سرد نشان داد (۰۵/۰p≤). همچنین در میزان فعالیت آنزیم لیپاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهیهای نر و ماده و در هر دو فصل تفاوت معنیداری مشاهده نشد (۰۵/۰p≥).