[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
آخرین مطالب بخش
:: کسب رتبه نشریه برجسته
..
موسسه تحقیقات شیلات ایران

AWT IMAGE

..
پایگاه‌های نمایه کننده
بانک نشریات کشور (مگیران) 
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی (SID)
سیویلیکا



 logo
https://www.stomaeduj.com/wp-content/uploads/2019/12/publons.png
Cabi
scholar.google





..
Journal DOI

AWT IMAGE
10.18869/acadpub.isfj

..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۱۴ نتیجه برای ویروس

طلا قایدی، محمد افشار نسب، عبدالمجید کوثری راد، غلامحسین محمدی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

به منظور بررسی آلودگی میگوهای پاسفید غربی Litopenaeus vannamei Hepatopancreatic parvo در استان بوشهر از ۶ مرکز تکثیر میگو در تیر ماه و ۶ مزرعه پرورش میگو در آبان ماه ۱۳۸۷ نمونه‌برداری بعمل آمد. از هر مرکز تکثیر ۱۰۰ عدد پست لارو ۵ تا ۱۵ روزه و از هر سایت پرورش ۲۰ تا ۳۰ عدد میگو با میانگین سنی ۱۰۵ تا ۱۲۰ روزه جمع‌آوری و به پژوهشکده میگوی کشور در بوشهر منتقل گردید. تعدادی از میگوهای جمع‌آوری شده برای مطالعات ظاهری و تهیه لام مرطوب با رنگ‌آمیزی گیمسا، تعدادی در محلول دیویدسون تثبیت و برای بررسی آسیب‌شناسی و تعدادی نیز در الکل ۹۵ درصد نگهداری و برای آزمایش PCR مورد استفاده قرار گرفتند. در بررسی ظاهری میگوهای پرورشی، ۳۰ تا ۴۰ درصد از میگوها اندازه کوچکتری از بقیه داشتند و نمونه‌های کوچکتر معمولاٌ دارای آبشش آلوده به ذرات گل و لای و حالت ملانیزه بودند. در لام مرطوب تهیه شده از هپاتوپانکراس میگوهای کوچک و رنگ‌آمیزی آن با گیمسا گنجیدگی‌های آبی رنگ در سلولهای اپی‌تلیال مجاری هپاتوپانکراس قابل رؤیت بود. در مقاطع آسیب‌شناسی و رنگ‌آمیزی H&E/Pheloxinگنجیدگی‌های آبی رنگ که از مشخصه‌های بیماریHPV می‌باشد در بافت هپاتوپانکراس کاملاٌ نمایان بود. در بررسی با PCR نتیجه منفی بود که احتمالاٌ ناشی از تفاوت سویه ویروس ایران با پرایمر طراحی شده کیت IQ۲۰۰۰ بود. میانگین درصد آلودگی به ویروس عامل بیماری HPVدر میگوهای وانامی نمونه برداری شده از مراکزتکثیر ۱/۱ درصد و مزارع پرورش ۳۲ درصد تعیین گردید.  -like virus (HPV)به بیماری شبه پاروو ویروس هپاتوپانکراس


سیدرضا سیدمرتضایی، مجتبی علیشاهی، مسعودرضا صیفی آبادشاپوری، محدث قاسمی،
دوره ۲۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

ویرمی بهاره کپور (SVC)، توسط ویروسی باRNA تک رشته ای منفی از خانواده رابدوویریده ایجاد می شود. ویروس SVCV عامل اصلی بیماری مسری ویرمی بهاره کپور در سرتاسر جهان بخصوص در ماهی کپور معمولی پراکنده است و در دیگر خانواده های ماهیان شامل اردک ماهیان ، کپور ماهیان دندانه دار ، خورشید ماهیان ، گربه ماهیان و آزاد ماهیان نیز سبب بیماری می گردد. در این مطالعه به منظور دستیابی به روشی مناسب برای استخراج RNA ویروسSVCV ، کارایی چهار کیت مختلف برای استخراج RNA از سویه ۷۰/۵۶ SVCV تکثیر یافته در کشت سلولی، مورد مقایسه قرار گرفتند. دو کیت بر اساس استفاده از روش ماده گوانیدین تیوسانات و فنل – کلروفرم (RNA Extraction IQ۲۰۰۰ ساخت تایوان و RNX-PLUS ساخت سیناژن، ایران) و دو کیت بر اساس روش ستونی ( تجاری Cinnapure (ساخت سیناژن، ایران) وHigh Pure RNA Isolation Kit (Roche، آلمان) جهت جداسازی RNA مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان غلظت RNA استخراج شده با کیت های Roche و Cinapure ( به ترتیب ۷۶/۳۱ و ۲۱/۱۶ میکروگرم بر میکرولیتر ) بیشتر از دو روش فنل – کلروفرم بوده است . همچنین بجز کیت IQ۲۰۰۰ kit دیگر کیت ها در RT-PCR باند bp۴۸۰ بر روی ژل الکتروفورز را نشان دادند . همچنینRNA استخراج شده در روش کیت تجاریIQ۲۰۰۰ kit دارای غلظت کمتری بود . در نهایت در این تحقیق استخراجRNA با روش ستونی به مراتب از نظر خلوص و غلظت بهتر از روش های فنل – کلروفرم مشاهده گردید.
محمد افشارنسب، زهره شجاعی، عقیل دشتیان نسب،
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

به منظور بررسی تغییرات فاکتورهای ایمنی هموسیت کل(THC) و پروتئین پلاسما کل (TPP) در میگوی پاسفید غربی (Litopenaeus vannamei) آلوده به بیماری مونودون باکولوویروس(MBV)(Monodon baculovirus) ، تعداد ۳۶۰میگو جوان پاسفید غربی با میانگین وزنی ۷ تا ۱۲ گرم از استخرهای پرورشی پژوهشکده‌ میگوی کشور تهیه و به مدت دو روز درمحل آزمایشگاه به منظور رفع استرس های محیطی وآداپته شدن بامحیط نگه داری شدند.این میگوها از لحاظ عفونت ویروسی قبل از انجام مطالعه به صورت تصادفی مورد آزمایش قرار گرفته و عدم ابتلا آنها به بیماریهای شایع از قبیل WSSV,TSV,IHHNV,MBV,HPV,NHP در مراکز تکثیر و پرورش به وسیله تست PCR مورد تائید قرار گرفت. یک گروه ۶۰ تایی میگو به عنوان تیمار برای مواجهه با ویروس از طریق غذا با سه تکرار و گروه دیگر به عنوان کنترل با سه تکرار در نظر گرفته شد.پس از مواجهه سازی نمونه گیری جهت آزمایشات مختلف و در ساعات ۰،۱۲،۲۴،۴۸،۹۶ ساعت صورت گرفت.آزمایش PCR با استفاده از کیت IQ۲۰۰۰ وجود ویروس را در گروه تیمار تایید نمود در حالیکه گروه کنترل عاری از آلودگی بود. تهیه همولنف از میگوها و ارزیابی THC و TPP در ساعات مورد نظر صورت گرفت و نتایج حاصل نشان داد که تفاوت معنی داری در بین گروه های کنترل و تیمار وجود داشت(P<۰,۰۵). نتایج حاصل از این تحقیق میتواند در کنترل و پیشگیری از بیماری MBV مورد استفاده قرار گیرد.
محمدسعید گنجور، سیدجلیل ذریه زهرا، محمدرضا مهرابی، علیرضا قائدی، محدث قاسمی، ابوالحسن راستیان نسب،
دوره ۲۶، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده

یکی از عوامل مهم بیماری زا در قزل آلای رنگین کمان پرورشی ویروس IHN (Infectious Hematopoietic Necrosis Virus)   است. این ویروس سبب بیماری عروق خونی و بافت خون ساز ماهی به خصوص در مراحل نوزادی و لاروی می شود. این بیماری بسیار مسری است و تلفات ناشی از آن تا ۹۵ درصد می رسد. لذا بررسی مستمر سلامتی کارگاه ها از نظر حضور یا عدم حضور بیماری ضروری است. هدف تحقیق حاضر، شناسایی و رهگیری حضور احتمالی این ویروس در مولدین قزل آلای رنگین کمان در منطقۀ تنگاری (دشتروم) از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد کشورمان بود. نمونه برداری از (کبد، طحال و کلیه)، تخم، اسپرم و لارو مولدین و پیش مولدین در طی چهار سال متمادی (۱۳۹۱ الی ۱۳۹۴) انجام شد. از هر ۱۰۰ مولد، یک مولد بعنوان نمونه جداسازی شد. بنابراین، طی چهار سال و از ۳۰۰۰ مولد، در مجموع ۱۲۰ مولد نمونه گیری و آزمایش شدند. بعلاوه از محصولات آنها مثل تخم، اسپرم، تخم چشم زده، لارو و بچه ماهی آنها آزمایش بعمل آمد. نمونه ها در شرایط انجماد به آزمایشگاه ارسال می شدند و بمنظور شناسایی ویروس IHN آزمایش می شدند. جهت آزمایش، نمونه ها پس از آماده سازی، بر روی دو تیره سلولی BF۲ و EPC تلقیح شدند و سپس به کمک روش ملکولی RT-PCR (Reverse Transcriptase-PCR) از نظر حضور ویروس IHN مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج دال بر عدم حضور ویروس در تمامی نمونه ها بود و عملاٌ درصد فراوانی ویروس در نمونه های بررسی شده صفر گزارش شد.
محمد جواد قراگزلو، امرا... قاجاری، کاظم عبدی، پروانه صیفوری، محمد حسین فلاح مهرابادی، نسترن شهبازیان،
دوره ۲۶، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

بیماری سپتی­سمی خونریزی­دهنده ویروسی VHS(Viral Heamorhagic Septicemia ) یک بیماری ویروسی حاد بوده که باعث تلفات و مرگ و میر گسترده در بسیاری از گونه­های ماهیان از جمله قزل آلای پرورشی می شود. این بیماری دارای سه فرم کلاسیک حاد ، مزمن و عصبی بوده که علائم بالینی و کالبدگشائی متنوعی را نشان می دهند. به منظور یافتن چهره و الگوی پاتولوژی ظاهری بیماری در ایران در خلال سال های ۱۳۹۲ لغایت ۱۳۹۴ این مطالعه بر روی ۲۶۴۱مزرعه تکثیر ، تکثیر و پرورش و پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان صورت گرفت. در این مطالعه علائم مشاهده شده به ۵ گروه ( گروه ۱  با علائم عمومی سپتی سمی ، گروه ۲ با علائم هموراژیک ، گروه ۳ با علائم عصبی ، گروه ۴ با علائم کم خونی وگروه ۵ با میزان تلفات بالا) تقسیم بندی گردید. ااز تمامی مزارع درگیر بیماری بازدید و علائم بالینی و کالبدگشائی مطابق فرم های طراحی شده در سامانه پایش و مراقبت از بیماری های سازمان دامپزشکی کشور ثبت و نتایج به دست آمده در سال­های مختلف هم به صورت توصیفی و هم به صورت تحلیلی  ( تحلیل داده­های کیفی از آزمون مربع کای) مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین علائم ظاهری ثبت شده در سال ۹۲ مربوط به گروه تلفات، در سال ۹۳ گروه علائم عمومی و در سال ۹۴ نیز گروه علائم عمومی می باشد. در مجموع سه سال کمترین علامت بالینی مشاهده شده گروه علائم کم خونی بوده و بیشترین گروه مشاهده شده گروه علائم عمومی بود. با توجه به مطالعه صورت گرفته می­توان نتیجه گیری کرد که روند بیماری VHSدر ایران از فرم حاد با الگوی تلفات بالا به فرم مزمن تغییر یافته است. از طرفی با توجه به غالب بودن گروه علائم عمومی لازم است کلنیسین ها در هنگام برخورد با هر گونه علائم عمومی وجود بیماری VHS را در نظر داشته باشند.
فاطمه حسن تبار، فرید فیروزبخش، سید محمد جلیل ذریه زهرا، کیم تامپسون،
دوره ۲۷، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

بیماری نکروز عصبی ویروسی، یکی از مهمترین بیماری‌‌های ویروسی با گسترش جهانی در ماهیان دریایی و پرورشی دنیا محسوب می‌‌شود و تا به امروز بیش از ۷۰ گونه حساس ماهی به این بیماری شناسایی شده است. هدف از این پژوهش ردیابی و شناسایی سریع ویروس مذکور با استفاده از روش Nested RT-PCR از بافت مغز کفال ماهیان دریای خزر بود. در طول فصل صید در سال ۱۳۹۵ تعداد ۴۰ قطعه کفال طلایی (Liza aurata) در محدوده وزنی ۵۰  تا ۲۵۰ گرم با علائم مزمن بیماری از سواحل دریای خزر جمع آوری شدند و پس از جداسازی بافت مغز و استخراج RNA ویروس، با استفاده از روش ترانس کریپتاز معکوس، سنتز cDNA از روی RNA ژنوم ویروس صورت گرفت. سپس با روش Nested RT-PCR و با استفاده از دو جفت آغازگر اختصاصی F۲/R۳ و NF۲/NR۳ طی دو مرحله، قطعه مورد نظر تکثیر و توالی یابی شد. پس از بهینه سازی شرایط، واکنش PCR با استفاده از نمونه‌‌ی کنترل مثبت، در PCR مرحله ی اول (RT-PCR) در هیچ یک از نمونه‌‌های مشکوک کفال ماهیان باند مورد نظر مشاهده نشد. اما در دور دوم PCR (Nested RT-PCR ) در ۲۰ مورد از ۴۰ نمونه کفال ماهیان یک باند واضح bp ۳۰۰ مشاهده شد. براساس نتایج بنظر می‌‌رسد که Nested RT-PCR می‌‌تواند به عنوان روشی مناسب برای تشخیص سریع سطوح پایین آلودگی و همچنین یک روش مناسب و کاربردی برای شناسایی ماهیان حامل آلوده و به ظاهر سالم در نظر گرفته شود. همچنین نتایج حاصل از توالی یابی نشان داد که ویروس مورد نظر در کفال ماهیان دریای خزر، متعلق به ژنوتیپ RGNNV می‌باشد.
  

سید جلیل ذریه زهرا، مهتاب یارمحمدی، سید داود حسینی، محمد پورکاظمی، رضوان اله کاظمی، ابوالفضل سپهداری، محدث قاسمی، شاپور کاکولکی، محمدرضا مهرابی، علیرضا شناور ماسوله، مریم قیاسی،
دوره ۲۹، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۹ )
چکیده

هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی عوامل مختلف بیماری‏زا ویروسی ماهی قزل‏آلای رنگین کمان با استفاده از روش Real-Time PCR به منظور تشخیص سریع و دقیق بیماری‏های ویروسی شایع شامل بیماری نکروز عفونی بافت خونساز (IHN)، بیماری سپتی‏سمی هموراژیک ویروسی (VHS) و بیماری نکروز عفونی پانکراتیک (IPN) در جمعیت مولدین نسل پایه نگهداری شده در طرح کلان ملی تولید ماهیان عاری از بیماری‏های خاص (SPF) بوده است. بدین منظور از مولدین مزارع منتخب مورد تایید سازمان دامپزشکی کشور در استان‌‌های مازندران، کهگیلویه و بویراحمد و آذربایجان غربی نمونه‌‌برداری شد. نمونه‌‌برداری از ماهیان در رده‌‌های سنی متفاوت و از اندام‌‌های مختلف صورت پذیرفت و نمونه‌‌ها بلافاصله در ازت مایع منجمد شدند. استخراج RNA و آزمایشات Real-Time PCR با استفاده از پرایمرهای مربوط به ویروس‌‌های مورد نظر انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش ماهیان سالم و مشکوک به بیماری‏های ویروسی به روش Real-Time PCR، وجود ویروس‏های بیماری‏زای VHS و IHN را در تعدادی از مزارع منتخب نشان داد در حالیکه ویروس بیماری‏زای IPN در نمونه‌‌ها شناسایی نشد. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی بنظر می‌‌رسد که روش Real-Time PCR می‌تواند به عنوان روش تشخیصی سریع در آزمایش‏های غربال‏گری بیماری‏های ویروسی قزل‏آلای رنگین کمان و نیز روش مکمل تشخیص ویروس‏های بیماری‏زا در ادامه آزمایش‏های متداول کشت بافت مورد استفاده قرار گیرد.
معصومه حافظیه، محدث قاسمی، شاپور کاکولکی، رضا کاظم پور،
دوره ۳۱، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۱ )
چکیده

آبزی‌پروری به یکی از بخش‌های پایدار، دارای آینده‌ای روشن و امیدبخش برای تامین و تضمین امنیت غذای انسان تبدیل شده‌ که بi دلیل نیاز به افزایش تولید این غذای سلامتی، پرورش متراکمآبزیان  مورد استقبال قرار گرفته است که این موضوع می‌‌تواند آبزیان را مستعد بیماری به‌خصوص انواع ویروسی کند. در سال‌های گذشته بیماری ویروسی VHS  خسارات جبران‌ناپذیری به تولید کنندگان ماهی قزل‌آلای کشور وارد نمود . تشخیص سریع بیماری وحذف سریع ماهیان آلوده در مراحل اولیه بیماری، برای کنترل موثر شیوع بیماری و کاهش هدر رفت هزینه‌ها امری ضروری است که کیت‌های تشخیص سریع در این خصوص کاربرد خواهند داشت. این کیت‌ها بر پایه آنتی‌بادی ساخته می‌شوند که در این پروژه تولید آنتی‌بادی پلی‌کلونال IgG علیه ویروسVHS در مدل حیوانی خرگوش نیوزلندی (Oryctolagus cuniculus) مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. بدین منظور، از استوک ویروس VHSV-Ia سویه  DK-۵۱۵۱ با کد بانک ژنی (GenBank Accession No: AF۳۴۵۸۵۹) تهیه شده از آزمایشگاه رفرنس اروپا پس از آماده‌سازی به عنوان آنتی‌ژن جهت تحریک سیستم ایمنی با آدجوانت کامل فروند در ۴ تیمار شامل کنترل منفی آب مقطر، تیمار یک، با غلظت ۱ سی‌سی ویروس کامل، تیمار دو، با غلظت  ۵/۰ سی‌سی ویروس و ۵/۰ سی‌سی آدجوانت فروند، تیمار سه، با غلظت ۷۵ صدم  ویروس و ۲۵ صدم آدجوانت، تیمار چهار با غلظت  ۲۵ صدم  ویروس و ۷۵ صدم آدجوانت، به مدت چهار ماه، هر ماه یکبار به صورت IM به ۵ گروه سه تایی خرگوش‌های نیوزلندی تزریق، بعد از ۱۵ روز، نسبت خون‌گیری از ورید کناری گوش  اقدام و جذب نوری آنتی‌بادی (OD) اندازه‌گیری گردید که در طول ۴ بار خونگیری میزان جذب نوری آنتی‌‌بادی IgG در بین گروه‌‌ها تفاوت معنی‌داری (P<,۰/۰۵) نشان داد. سپس تخلیص آنتی‌بادی از طریق ستون کروماتوگرافی جذبی پروتئین G سفارز فعال شده Sepharose® ۴B) ) انجام و OD آنتی‌‌بادی‌های تخلیص شده با دستگاه Nano ۲۰۰- Ver۱,۰  در طول موج ۲۸۰ نانومتر به‌ترتیب در تیمار دوم ۶۰/۲ و تیمار سوم ۳۸/۲ و غلظت آنتی‌بادی به‌‌ترتیب ۱۵/۰ ± ۸۲/۱ و ۱۲/۰± ۶۷/۱ میلی‌گرم در میلی‌‌لیتر محاسبه گردید. قرار است از این آنتی‌بادی در کیت تشخیص سریع  این بیماری استفاده گردد.
صفیه شهوازی، آناهیتا رضایی، مسعود رضا صیفی آباد شاپوری، مجتبی علیشاهی، مینا آهنگرزاده،
دوره ۳۱، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۱ )
چکیده

هرپس ویروس نوع ۳ (CyHV-۳)، عامل اصلی بیماری واگیردار کوی هرپس ویروس (KHVD) در ماهی کپور معمولی و کوی در سرتاسر جهان است. بدین منظور از ۶۰ قطعه ماهی کپور معمولی از مزارع تلفات دار و مزارع استان خوزستان که در چند سال اخیر تلفات گزارش کرده بودند، طی سال‌های ۱۴۰۰-۱۳۹۶، جهت ردیابی بیماری ویروس هرپس کوی به روش مولکولی نمونه برداری شد. جهت افزایش بار ویروس در بافت‌‌های آبشش و کلیه، به ازای سه ماهی، سه نمونه آبشش و سه نمونه کلیه به صورت جداگانه با یکدیگر مخلوط شدند. استخراج DNA بافت با استفاده از کیت تجاری شرکت رهازیست پادتن[۱] طبق دستورالعمل کیت انجام شد. سپس آزمایش واکنش زنجیره‌‌ای پلی‌‌مراز آشیانه‌‌ای[۲] با استفاده از مسترمیکس Amplicon و پرایمرهای مربوط به ژن پلی‌‌مراز انجام شد. نتایج حاصل از Nested PCR نشان داد که ۳ نمونه (دو نمونه آبشش و یک نمونه بافت کلیه) از ۴۰ نمونه مخلوط شده مورد آزمایش دارای باند ۳۳۹ کیلوجفت باز بودند و به عنوان نمونه مثبت در نظر گرفته شدند. تعیین توالی محصولات PCR و آنالیز اولیه Blast نشان داد که توالی یکی از نمونه‌‌های مثبت به توالی‌‌های مربوط به CyHV-۳ شباهت داشت. نتایج هم‌ترازی ردیف‌‌های نوکلئوتیدی و درخت فیلوژنی این توالی، کوی هرپس ویروس را با قطعیت تشخیص داده و با شماره دسترسی LC۷۱۳۲۷۶ در بانک ژن جهانی ثبت گردید.
 
[۱] Raha‌‌‌‌ Zist Padtan
[۲] Nested PCR

هاجر بنده خدا، اسماعیل پیرعلی خیرآبادی، آزاده نیازی،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده

در این مطالعه پراکنش بیماری سپتی­سمی هموراژیک (VHS) به روش مولکولی(RT-PCR) در مراکز تکثیر و پرورش قزل­آلای­ رنگین­کمان در استان چهارمحال و بختیاری در سال ۱۳۹۴مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به احتمال درگیری هم زمان مزارع به بیماری­های ویروسی نکروزعفونی بافت خونساز،(IHN)، نکروزعفونی پانکراس(IPN) و سپتی­سمی هموراژیک (VHS) با علایم بالینی مشابه، از تعداد ۱۶۹ مرکز تکثیر و پرورش قزل­آلای ­رنگین­کمان درگیر بیماری و با تلفات بالا نمونه برداری انجام شد. نتایج نشان داد، فراوانی نسبی بیماری(VHS) ۸۳/۱۱درصد، که شهرستان کیار با ۷/۱۷درصد بیشترین وشهرستان کوهرنگ با۶۷/۹ درصد کمترین آلودگی را داشتند. میانگین شیوع بیماری (IPN) ۸۵/۲۴ درصد و بیماری (IHN) ۵۶/۱۶ بوده، همچنین شیوع بیماری­های(VHS) و(IHN) در منابع آبی رودخانه­ای  بیشتر ازدیگر منابع آبی بود.
محمود توکلی الموتی، قدرت رحیمی میانجی، اردشیر نجاتی جوارمی، الهام یونسی، ایوب فرهادی،
دوره ۳۱، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۱ )
چکیده

در این مطالعه با استفاده از فناوری RNA-seq اثر تنظیمی سیس و ترانس ژن‌‌های غیر کد شونده بلند (lncRNA) در بیان ژن‌‌ها در ماهیان آلوده به ویروس سپتی سمی هموراژیک خونریزی‌دهنده (VHS) مورد بررسی قرار گرفت. در پایان دوره آزمایشی (روز سی و پنجم)، RNA کل از بافت طحال (گروه تیمار شده با ویروس) و سرم فیزیولوژی (گروه شاهد) و  برای آماده‌سازی کتابخانه برای mRNA-seq، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج آنالیز RNA-seq، نشان داد که تعداد ۶۳ ژن lncRNA دارای بیان افتراقی بوده است که با ۹۲ ژن کد شونده به صوت سیس در محدوده ۲۰ هزار باز بالا دست و پایین دست ژن‌‌های مورد نظر ارتباط داشتند. از میان جفت ژن‌‌های کد شونده و lncRNA، آنهایی که همبستگی بیانی بیشتر از مثبت ۹۰ درصد و کمتر از منفی ۹۰ درصد داشتند به‌ترتیب به عنوان جفت ژن‌‌‌‌های با بیان هم‌راستا و غیر هم راستا مورد ارزیابی قرار گرفتند. ژن‌‌های کد شونده Interlukin۱۰،BHLHE۴۱، RBP۴۷، gastrotropin، synaptopodin، OX۲ و SMC۲ با ۸ و ۱۳ ژن lncRNA به‌‌ترتیب دارای ارتباط سیس و ترانس بودند. ژن‌های Interlukin۱۰، gastrotropin، synaptopodin، OX۲، SMC۲ و دو ژن RBP۴۷ و BHLHE۴۱ به‌‌ترتیب در گروه تیمار ویروسی و گروه شاهد بیان بالاتری نشان دادند. تجزیه و تحلیل هستی‌شناسی ژن‌‌ها نشان‌‌دهنده فعالیت ژن‌‌های سایتوکینی از جمله ژن اینترلوکین ۱۰ بود که در پاسخ‌های التهابی در سیستم ایمنی نقش مهمی دارد.
نرگس عالیشاه، سید محمد جلیل ذریه زهرا، سیده نرگس میرهادی، سیده شهربانو میر نبی، آزاده فهیمی،
دوره ۳۲، شماره ۳ - ( ۶-۱۴۰۲ )
چکیده

بیماری نکروز عفونی پانکراس (IPN) یک بیماری ویروسی حاد و با شدت انتقال بسیار بالا در ماهیان است. تاکنون این ویروس در گونه‌های مختلفی از ماهیان شناسایی شده است اما این بیماری در خانواده آزاد ماهیان شدت بیشتری داشته است و یک بیماری سیستمیک حاد با تلفات بالا به‌خصوص در بچه ماهیان نورس ایجاد می‌کند. از این‌رو، به عنوان یک بیماری مهم اقتصادی در صنعت پرورش آزاد ماهیان محسوب می‌‌گردد. عامل ایجاد بیماری نکروز عفونی پانکراس، ویروسی از خانواده Birnaviridae، جنس Aquabirnavirus بدون پوشش با قطر حدود ۶۵ نانومتر است که ژنوم RNA دو رشته‌ای دارد و از نظر سرولوژیک، به دو گروه‌ A و B تقسیم می‌شوند. IPNV یک ویروس بسیار مقاوم است که حساسیت کمی نسبت به خشک شدن و اشعه ماوراء بنفش داشته است و در گستره‌ وسیعی از شوری و دما قادر به زنده ماندن است. راه‌های انتقال متنوعی برای IPNV وجود دارد، ماهیان بالغ پس از بهبودی درتمام طول زندگی ناقل بیماری هستند و می‌توانند ویروس را به صورت عمودی (در تخم‌ها) و افقی (از طریق مدفوع آلوده) منتقل کنند. همچنین این بیماری از طریق آب آلوده، انگل‌‌های خون‌خوار، تجهیزات آلوده و پرندگان ماهی‌‌خوار نیز منتقل می‌شود. باتوجه به این‌که تاکنون واکسن تجاری با اثر بخشی بالا و موثر برای این بیماری ساخته نشده است، آشنایی با ویژگی‌های این بیماری، روش‌های انتقال و گسترش آن، نقش موثری در پیشگیری و کاهش ابتلا و تلفات ناشی از این بیماری دارد و در کاهش خسارات اقتصادی ناشی از این بیماری جهان گستر در عرصه‌‌های آبزی‌پروری کشور مفید و مؤثر است.
رضا صفری، زهرا یعقوب زاده، هادی غفاری، سهیل ریحانی پول،
دوره ۳۲، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده

با توجه به وجود نگرانی‌‌ها در زمینه استفاده از ترکیبات ضد ویروسی صناعی یا شیمیایی در صنایع داروسازی، توجه به منابعی با منشأ طبیعی دارای فعالیت ضد ویروسی، ضروری به‌نظر می‌‌رسد. خیارهای دریایی یکی از این منابع هستند که خواص فیزیولوژیک متعدد آنها در جوامع علمی مورد بحث است. هدف تحقیق حاضر نیز تولید پپتیدهای زیست‌‌‌‌فعال از Holothuria leucospilota با استفاده از دو آنزیم میکروبی آلکالاز و فلاورزایم و ارزیابی فعالیت ضد ویروسی آنها علیه ویروس‌‌های Herpes simplex (نوع ۱ و ۲)، Chikungunya و Dengue بود. نتایج نشان داد، بافت خیار دریایی دارای حدود ۱۳ درصد پروتئین است که این رقم در پودر‌‌های آبکافتی حاصل به بیش از ۶۷ درصد رسید. میزان پروتئین و درجه آبکافت در پودر آبکافتی تولیدی با استفاده از آنزیم آلکالاز (به‌ترتیب ۱۶/۰±۵۸/۷۱ و ۳/۰±۳۷/۴۸ درصد) بیشتر از پودر تولیدی با فلاورزایم (به‌ترتیب ۲۶/۰±۸۸/۶۷ و ۶/۰±۴۲/۴۱ درصد) بود (۰۵/۰>p). در ادامه مشخص شد، هر دو نوع پپتید تولیدی در هر دو غلظت ۴ و ۵ میلی‌‌گرم بر میلی‌‌لیتر دارای خواص ضد ویروسی هستند. در این تحقیق، نوع آنزیم مصرفی جهت تولید پپتیدهای زیست‌‌فعال و غلظت پپتیدها بر فعالیت ضد ویروسی آنها اثر معنی‌‌داری داشت. پپتیدهای تولیدی با استفاده از آنزیم آلکالاز به صورت معنی‌‌داری فعالیت ضد ویروسی بیشتری علیه ویروس‌‌های مورد مطالعه داشتند، ضمن این‌که افزایش غلظت پپتیدها از ۴ به ۵ میلی‌‌گرم بر میلی‌لیتر منجر به افزایش معنی‌‌دار فعالیت ضد ویروسی آنها نیز گردید (۰۵/۰>p). در بین ویروس‌‌های مورد بررسی، Herpes simplex (نوع ۱) و ویروس Dengue به‌ترتیب مقاوم‌‌ترین و حساس‌‌ترین ویروس‌‌ها بودند (۰۵/۰>p). بنابر نتایج تحقیق حاضر، پپتیدهای زیست‌‌فعال استخراجی از خیار دریایی دارای پتانسیل استفاده در صنایع داروسازی به عنوان یک ترکیب ضد ویروس با منشا طبیعی هستند، ولی با وجود این انجام آزمایش‌های تکمیلی به منظور ارزیابی اثرات سمیت احتمالی آنها ضروری است.
عیسی شریف پور، شاپور کاکولکی، محمدخلیل پذیر، بهروز قره وی، ابوالفضل سپهداری، بابک قائدنیا، محمدعلی نظاری،
دوره ۳۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده

نظر به این‌که ویروس بیماری لکه سفید میگو باعث آلودگی همه میگوها در همه سنین و تلفات گسترده در ایران و جهان گردیده و همه‌گیری جهانی پیش‌آمده خسارات فراوانی را به پرورش‌دهندگان میگو وارد کرده، مطالعات زیادی تا کنون پیرامون علت شناسی، شناسایی و تعیین عوامل خطر انجام گرفته است. در مطالعه حاضر، تلاش شده است تا با توجه به اهمیت موضوع و نیز اختلاف نظرهایی که اغلب در نتایج به‌دست آمده از تحقیقات وجود دارد، بررسی گسترده گذشته نگری بر مطالعات انجام شده در داخل و خارج کشور به‌ویژه بر بافت‌های هدف ویروس لکه سفید میگو انجام گیرد تا به ‌طورکلی تمایل بافتی ویروس لکه سفید مشخص گردد. در این بررسی، مطالعات و تحقیقات انجام شده در پژوهشکده میگوی کشور، سایر پژوهشکده‌ها و مراکز تحقیقاتی، دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی داخل و خارج گردآوری و مطالعات انجام شده در آنها بر بافت‌های هپاتوپانکراس، روده، آبشش و سایر بافت‌ها مورد بررسی لازم قرارگرفت. اکثر بافت‌های هدف ویروس لکه سفید در میگوی پنائوس وانامی (Penaeus vannamei) با شدت بالا، همولنف، سلول‌‌های اپیتلیال روده پسین و اپیدرم سفالوتوراکس هستند. برخی از محققان بافت اپیتلیوم را بیشترین بافت هدف ویروس لکه سفید در میگوهای پا سفید دانسته‌اند. بیشترین مقادیر میانگین شاخص شدت آلودگی (SI) برای همولنف و اپیدرم سفالوتوراکس و سلول‌های اپیتلیال روده پسین، یافت شد. این امر می‌تواند به دلیل سطح تماس بیشتر اپیتلیوم با ویروس و گیرنده‌های بیشتر برای ویروس یا عملکرد پایین‌تر ایمنی به‌خصوص در انتقال افقی بیماری باشد. به‌نظر می‌‌رسد، همولنف محتمل‌ترین بافت هدف اولیه برای ویروس در انتقال عمودی بیماری است، زیرا تکثیر ویروس در مقایسه با سایربافت‌ها در سطح بالاتری قرار دارد. به‌هرحال، اکثر محققان این نکته را در تحقیقات خود ذکر کرده‌اند که بافت‌های آبشش، معده، هپاتوپانکراس و روده، مهم‌ترین بافت‌ها از نظر آلودگی به ویروس لکه سفید هستند.

صفحه 1 از 1     

با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است

Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 45 queries by YEKTAWEB 4710