RT - Journal Article T1 - Study the effect of nanochitosan with sodium acetate coating on shelf life of Rainbow trout filet (Onchorynchus mykiss) in refrigerator temperature JF - ISFJ YR - 2020 JO - ISFJ VO - 29 IS - 5 UR - http://isfj.ir/article-1-2288-fa.html SP - 133 EP - 147 K1 - Nanochitosan K1 - Sodium acetate K1 - Rainbow trout K1 - Shelf life AB - فیله قزل آلای رنگین کمان محصولی با ارزش تغذیه‌ای بالاست که از بازارپسندی مناسب برخوردار بوده و عمر کوتاهی دارد. در این مطالعه اثرات پوشش‌های کیتوزان نانوکپسوله به تنهایی و همراه با استات سدیم در افزایش زمان ماندگاری فیله‌های قزل آلای رنگین کمان، طی نگهداری در یخچال (1±4 درجه سانتی‌گراد) و در کیسه‌های زیب‌دار پلی اتیلنی، در مدت 16 روز مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای این منظور، فیله‌های قزل آلای رنگین‌کمان، در پنج تیمار شامل محلول‌های کیتوزان نانوکپسوله 1%، کیتوزان نانوکپسوله2%، کیتوزان نانوکپسوله 1% + استات سدیم 5/1 %، کیتوزان نانوکپسوله 2% + استات سدیم 5/1 % و محلول آب مقطر به عنوان نمونه شاهد، غوطه‌ور شدند. اثر ضد میکروبی پوشش کیتوزان نانوکپسوله و کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم با شمارش باکتری‌های مزوفیل هوازی، لاکتیک، سرمادوست و خصوصیات شیمیایی با اندازه‌گیری میزان pH، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، پراکسید (PV) و ترکیبات نیتروژنی فرار (TVB-N) ارزیابی شد. 5 نفر ارزیاب با بررسی طعم، بو، رنگ، بافت، ارزیابی حسی فیله قزل آلای رنگین‌کمان را انجام دادند و پذیرش کلی در روزهای 0، 3، 6، 10، 12 و 16 صورت گرفت. نتایج حسی، شیمیایی و میکروبی با آزمون‌های ANOVA و Duncan مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج شاخص‌های شیمیایی، میکروبی و حسی در پایان دوره نگهداری نشان دادند که نمونه‌های حاوی پوشش کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم 5/1 % و کیتوزان نانوکپسوله بدون استات سدیم 5/1 %، در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی‌داری بهتر بودند (p<0.05). در این مطالعه نمونه حاوی پوشش کیتوزان نانوکپسوله2%+ استات سدیم 5/1 % بهترین نتایج نگهداری را نشان داد. نتایج آزمون‌های حسی، شیمیایی و میکروبی تیمارهای کیتوزان نانوکپسوله و کیتوزان نانوکپسوله + استات سدیم نشان دادند که زمان ماندگاری از 6 روز در تیمار کنترل به‌ترتیب به 12 و 16 روز افزایش یافت. LA eng UL http://isfj.ir/article-1-2288-fa.html M3 ER -