TY - JOUR T1 - Histomorphology and comparison of some digestive enzymes of proper intestine of, Arabibarbus grypus in both warm and cold seasons TT - مقاله علمی – پژوهشی: هیستومورفولوژی و مقایسه برخی آنزیم های گوارشی روده اصلی ماهی شیربت (Arabibarbus grypus) در دو فصل گرم و سرد JF - ISFJ JO - ISFJ VL - 30 IS - 1 UR - http://isfj.ir/article-1-2401-fa.html Y1 - 2021 SP - 107 EP - 118 KW - Histomorphology KW - Digestive enzymes KW - Intestine KW - Arabibarbus grypus N2 - در این تحقیق تعداد 10 عدد ماهی شیربت با شرایط زیست سنجی مشابه از هر جنس در فصول زمستان و تابستان سال 1395 صید گردیدند. سپس نمونه‌‌هایی به طول 5/0 سانتی‌متر از نواحی قدامی، میانی و خلفی روده تهیه و در محلول بوئن قرار داده شدند. در ادامه از نمونه‌‌‌‌‌‌ها به روش استاندارد و‌‌ معمول تهیه مقاطع بافتی شامل آبگیری با الکل، شفاف سازی با گزیلل و پارافینه شدن برش‌هایی به ضخامت 6-4 میکرون صورت گرفت و رنگ‌آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین و پریودیک اسید شیف بر آنها انجام گردید. برای تعیین فعالیت آنزیم‏های گوارشی در ابتدا عصاره آنزیمی خام تهیه شد. سپس مراحل معمول اندازه‌گیری آنزیم‌ها همانند هموژیناسیون، سانتریفیوژ انجام گرفتند و در نهایت به دستگاه اتوآنالایزر منتقل شد و نتایج به‌‌دست ‌آمده برحسب میکرومول بر ‏‏میلی‏گرم پروتئین بیان شدند. نتایج مشاهدات بافت‌شناسی روده نشان از وجود چهار طبقه مخاط، زیر مخاط، عضلانی و سروزی بوده است. نتایج مقایسه میانگین فعالیت آنزیم‏های گوارشی بین گروه‌‌ها نشان داد که در میزان فعالیت آنزیم آمیلاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهی‌‌های نر و ماده در فصل سرد و گرم تفاوت معنی‏داری وجود ندارد (05/0p≥). فعالیت آنزیم آلکالین‌‌فسفاتاز در تمام نواحی روده در ماهی‌‌های ماده افزایش معنی‌‌داری نسبت به ماهی‌‌های نر به‌ویژه در فصل سرد نشان داد (05/0p≤). همچنین در میزان فعالیت آنزیم لیپاز در تمام نواحی مختلف روده بین ماهی‌‌های نر و ماده و در هر دو فصل تفاوت معنی‌‌داری مشاهده نشد (05/0p≥). M3 ER -