Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1396
10
1
gregorian
2018
1
1
26
5
online
1
fulltext
fa
ارزیابی تاثیر دما، زمان و pH بر پایداری رنگدانه فیکوسیانین استخراج شده از جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis)
Evaluation of the effect of temperature, time and pH on stability of phycocyanin extracted from Spirulina platensis
بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
بيوتكنولوژي و فرآوري هاي شيلاتي
پژوهشي
Research
<p><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">فیکوسیانین رنگدانه آبی جلبک <em>اسپیرولینا پلاتنسیس</em> بوده که دارای ویژگی</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">­</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">های آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و ضدالتهابی می­باشد. در این مطالعه، پس از کشت اولیه جلبک اسپیرولینا در محیط کشت زاروک تغییر یافته و استخراج فیکوسیانین با آنزیم لیزوزیم، خالص­سازی نسبی فیکوسیانین ( با استفاده از سولفات آمونیوم 40 درصد) انجام شد. در نهایت، پایداری فیکوسیانین در قالب طرح کاملاً تصادفی بر پایه آزمایش فاکتوریل با در نظر گرفتن سه فاکتور دما در سه سطح 18- ، 4 و 10 درجه سانتی گراد، </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">pH</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> در سه سطح 5/4 ، 5/5 و 7 و زمان در سه سطح 15، 30 و 45 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت و خلوص فیکوسیانین به­ترتیب، در عصاره خام 815/1 و 825/0 میلی­گرم در میلی­لیتر در عصاره خالص­سازی شده 751/3 و 135/1 میلی­گرم در میلی­لیتر بود. نتایج حاکی از کاهش نسبی پایداری فیکوسیانین با افزایش زمان نگهداری در دماهای مورد بررسی بود. با این وجود، بیشترین پایداری فیکوسیانین در دمای 18- و سپس 4 درجه سانتی گراد با روند مشابه در دامنه </span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">pH</span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;"> های مورد بررسی بوده است. با افزایش دمای نگهداری به 10 درجه سانتی گراد، پایداری فیکوسیانین خصوصا در 5/5</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">pH=</span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">کاهش شدیدی داشته و جذب نوری آن در روز 30 به صفر رسید. بهترین شرایط جهت حداقل کاهش غلظت فیکوسیانین، 5/4</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">pH</span></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:12.0pt;">=</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"><span style="font-size:12.0pt;">، دمای 18- درجه سانتی گراد و زمان 30 روز بود. با توجه به نتایج بدست آمده، امکان استفاده از فیکوسیانین در فراورده­های غذایی که در دمای یخچال و یا انجماد (فراورده های لبنی و بستنی) نگهداری می شوند وجود دارد.</span></span></span><br>
</p>
<p style="margin: 0in 0in 0pt; text-align: justify; line-height: 150%;">Phycocyanin is a blue pigment of Spirulina algae that has antioxidant, anticancer and anti-inflammatory properties. In this study, primary culture of Spirulina was performed in the modified Zarrouk medium. Phycocyanin was extracted enzymatically using lysozyme and was purified by the use of ammonium sulfate 40% solution. The stability of phycocyanin was evaluated by the split factorial experiment in a completely randomized design based on three factors including temperature (-18, 4 and 10°C), pH (4.5, 5.5 and 7) and time (15, 30 and 45 days). The concentration and purity of phycocyanin in the crude extract were 1.815 mg/ml and 0.825, respectively whereas the concentration and purity of phycocyanin in the purified extract were 3.751 mg/ml and 1.135, respectively. The results showed that the stability of phycocyanin was relatively decreased by increasing the storage time at various temperatures. However, the highest stability of phycocyanin was observed at -18°C followed by 4°C with the same trend in the range of pH. By increasing the storage temperature to 10°C, the stability of phycocyanin drastically reduced especially in a pH of 5.5 and the absorbance of light was reached to zero in 30 days. The best conditions for the minimum concentration loss of phycocyanin were in a pH of 4.5 at -18 °C and storage duration of 30 days. According to the results, it is possible to use phycocyanin in the food products that are stored in cold or freezing temperatures such as dairy products and ice cream.<br>
</p>
اسپیرولینا پلاتنسیس, رنگدانه فیکوسیانین, پایداری, پارامترهای محیطی
Spirulina platensis, Phycocyanin pigment, Stability, Environmental parameters
85
93
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1843-1&slc_lang=fa&sid=1
Reza
Safari
رضا
صفری
safari1351@gmail.com
100319475328460022944
100319475328460022944
No
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
Zeynab
Raftani Amiri
زینب
رفتنی امیری
zramiri@gmail.com
100319475328460022945
100319475328460022945
Yes
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
Reza
Esmaeilzadeh Kenari
رضا
اسماعیل زاده کناری
reza_kenari@yahoo.com
100319475328460022946
100319475328460022946
No
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری