Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1397
4
1
gregorian
2018
7
1
27
2
online
1
fulltext
fa
پروفایل اسیدهای چرب دربرخی ماهیان پرمصرف سواحل جنوبی کشور
Fatty acid profiles in some of most common fish species from the southern coasts of Iran
پژوهشي
Research
<span style="font-family:b nazanin;">در سالهای اخیر تغییر در رژیم غذایی منجر به مصرف مقادیر بالای اسیدهای چرب اشباع، بلند زنجیره غیراشباع امگا 6 و کاهش قابل توجه دریافت اسیدهای چرب بلند زنجیره غیراشباع امگا 3 شده است. یکی از بهترین روشهای جذب و دریافت بیشتر </span><span style="font-size:11px;"><span dir="LTR">PUFAs ω-3</span></span><span style="font-family:b nazanin;">، از جمله اسیدهای چرب </span><span style="font-size:11px;"><span dir="LTR">EPA</span><span style="font-family:b nazanin;"> و </span><span dir="LTR">DHA</span></span><span style="font-family:b nazanin;"> و تعدیل تناسب دریافت </span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;"><span style="font-size:11px;">n6</span></span></span><span style="font-size:11px;"><span style="font-family:b nazanin;">/</span><span dir="LTR">n3</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:11px;">،</span> مصرف بیشتر ماهی است. لذا در این تحقیق هدف بررسی ترکیب اسیدهای چرب در هفت گونه از ماهیان دریایی و پرمصرف خلیج فارس، با ارزشهای اقتصادی متفاوت قرار داده شد. ماهیان بصورت تازه از بازار بندرعباس تهیه و ترکیب اسیدهای چرب از طریق کروماتوگرافی گازی مشخص گردید. نتایج این تخقیق نشان دادماهی کفشک </span><em><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;"><span style="font-size:11px;">Pomadasys kakkam</span></span></span></em><span style="font-family:b nazanin;"> و </span><span style="font-family:b nazanin;">سنگسر (</span><span style="font-size:11px;"><em><span dir="LTR">Pseudorhombus elevates</span></em></span><span style="font-family:b nazanin;">)</span><span style="font-family:b nazanin;"> دارای </span><span style="font-family:b nazanin;">بالاترین مقادیر اسیدهای چرب </span><span style="font-size:11px;"><span dir="LTR">n3</span></span><a><span style="font-family:b nazanin;">(41/42% و 35%</span></a><span style="font-family:b nazanin;"> </span><span style="font-family:b nazanin;">) و کمترین مقادیر اسیدهای چرب اشباع به میزان (13/30 و 3/32%) وماهی حلوا سفید (</span><span style="font-size:11px;"><em><span dir="LTR">Pampus argennteus</span></em></span><span style="font-family:b nazanin;">) </span><span style="font-family:b nazanin;">به عنوان یکی از گرانترین ماهیان دریایی جنوب کشور دارای</span><span style="font-size:11px;">کمترین مقدار اسیدهای چرب مطلوب</span><span dir="LTR"><span style="font-size:11.0pt;"> <span style="font-size:11px;">n3</span></span></span><span style="font-family:b nazanin;">به میزان <a>72/6%</a></span> <span style="font-family:b nazanin;">و بالاترین مقدار اسیدهای چرب اشباع به میزان 42% بوده است. </span>
<div>
<hr align="left" size="1" width="33%" >
<div><div id="_com_1" uage="JavaScript"></div></div>
<div><div id="_com_2" uage="JavaScript"></div></div>
</div>
Changes in diet during the recent years have caused a marked increase in consumption of saturated fatty acids and n-6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) with a concomitant decrease in the intake of n-3 PUFAs. Increased fish consumption has been shown to be one of the best way to increase dietary intake of long-chain n-3 PUFAs such as eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and more balanced n-6: n-3 ratios. Our objective in this research was to characterize fatty acid profile of 7 commonly consumed fish species with different prices, from Persian Gulf. Fishes were collected from local market of Bandar abbas. Fatty acid composition of samples was determined using gas chromatography. This analysis revealed that <em>Pomadasys kakkam</em> and <em>Pseudorhombus elevates</em> contained highest concentrations of n-3 PUFA, low saturated fatty acids (42.41%, 35%) and <em>Pampus argennteus, </em>as one of the most expensive among southern marine fishes contained lowest concentrations of n-3 PUFA, higher saturated fatty acids (6.72% , 42%).
اسید چرب, بلند زنجیره , امگا 6, امگا 3, ماهیان پر مصرف دریایی
Fatty acid, Long chain, Omega 3, Omega 6, Most common marine
13
22
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1873-1&slc_lang=fa&sid=1
R.
Mousavi Nadushan
رضوان
موسوی ندوشن
mousavi.nadushan@gmail.com
100319475328460020167
100319475328460020167
Yes
Department of fisheries, Marine Science and Technology Campus, Tehran North Branch, Islamic Azad University
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، زعفرانیه، غیابان سرلشکر فلاحی، تقاطع آصف، کد پستی1987973133
F.
Abbasi
فرشته
عباسی
Fereshte9222@gmail.com
100319475328460020168
100319475328460020168
No
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال ، زعفرانیه، غیابان سرلشکر فلاحی، تقاطع آصف، کد پستی1987973133