Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1398
9
1
gregorian
2019
12
1
28
5
online
1
fulltext
fa
تأثیر استفاده از پروبیوتیک Lactococcus lactis (PTCC 1403) و کیتین در جیره بر فاکتورهای خونی، بیوشیمیایی سرم و باکتریهای دستگاه گوارش ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio L.)
Effect of probiotic Lactococcus lactis (PTCC 1403) and chitin on blood and serum biochemical parameters and intestine bacteria of Common carp (Cyprinus carpio)
فيزيولوژي آبزيان
فيزيولوژي آبزيان
پژوهشي
Research
<span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">هدف از این تحقیق بررسی</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> اثر استفاده از پروبیوتیک</span></span></span><em><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Lactococcus lactis </span></span></span></span></em><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">subsp. <em>lactis</em></span></span></span></span> <span style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">و کیتین بر فاکتورهای خونی، سرمی و باکتری­های دستگاه گوارش در جیره غذایی ماهی کپور معمولی بود. برای این منظور </span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">تعداد 360 قطعه بچهماهی با وزن </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">5/1</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;">±</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">12 </span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">گرم به صورت تصادفی در تانکهای آزمایشی با </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">تیمارهای طراحی شده بر اساس ترکیب کیتین با سطوح مختلف صفر، 1 و 2 درصد و پروبیوتیک صفر و 2 درصد (</span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">g</span></span></span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">/</span></span></span><span dir="LTR" style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">CFU</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">10<sup>7 </sup>× 1) در جیره غذایی</span></span><span style="layout-grid-mode:line;"><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> توزیع و به مدت 8 هفته (56 روز) پرورش داده شدند. تیمارهای آزمایش شامل </span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">شاهد (تیمار 1)، پروبیوتیک 2 درصد (تیمار 2)، کیتین 1 درصد (تیمار 3)، کیتین 2 درصد (تیمار 4)، پروبیوتیک 2 درصد+کیتین 1 درصد (تیمار 5) پروبیوتیک 2 درصد+کیتین 2 درصد (تیمار 6) بود</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> در پایان آزمایش</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">،</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> فاکتورهای خونی شامل گلبول قرمز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">RBC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">میانگین حجم گلبول قرمز</span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">(</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MCV</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">میانگین هموگلوبین در گلبول قرمز</span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">(</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MCH</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">میانگین غلظت هموگلوبین در گلبول قرمز (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MCHC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، هماتوکریت (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Hb</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، هماتوکریت (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">HCT</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، گلبول سفید (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">WBC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، لنفوسیت، ائوزینوفیل، منوسیت، فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون شامل پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید و بار باکتریایی روده تعیین شدند</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> نتایج نشان داد که </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">در </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">RBC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">، </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MCV</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">، </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MCH</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">، </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">MCHC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">، هموگلوبین، هماتوکریت، منوسیت در بین تیمارها اختلاف معنیداری مشاهده نشد (05/0<</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">p</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، اما بیشترین میزان </span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">WBC</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> در تیمارهای 5 و 3 (به­ترتیب</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">10<sup>3</sup> mm<sup>3</sup></span></span></span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">66/1</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">03/18</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">، </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">49/1</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">86/16</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)،</span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">، لنفوسیت در تیمارهای 5</span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">و 2 (بترتیب 58/4</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">40/70، 65/2</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">00/65) </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">و ائوزینوفیل در تیمارهای 3 و 6 (بترتیب </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">16/1</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">67/2، 58/0</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">67/1</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">) مشاهده شد</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> در هیچ کدام از فاکتورهای بیوشیمیایی سرم بین تیمارهای آزمایشی و تیمار شاهد تفاوت معنیداری مشاهده نشد </span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">(05/0<</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">p</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)، اما بین تیمارهای حاوی پروبیوتیک و کیتین یا مخلوط آنها تفاوت معنیداری مشاهده شد</span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">(05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">p</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">)</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">.</span></span> <span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">بار باکتریایی روده ماهیان در تیمارهای مختلف بجز تیمار 6 بیشتر از تیمار شاهد بود (05/0></span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">p</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">) که بیشترین بار باکتریایی در تیمار 4 (</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">CFU/g</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> 17/25</span></span><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">33/653</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;">) مشاهده شد.</span></span><span style="color:black;"><span style="font-family:b compset;"> به طور کلی، میتوان گفت که استفاده از 2 درصد پروبیوتیک و یک درصد کیتین و استفاده توأم آنها میتواند گلبول سفید و بار باکتریایی روده را بهبود بخشد. </span></span>
The aim of the current study was to evaluate the effect of dietary <em>Lactococcus lactis </em>subsp. <em>lactis</em> and chitin on blood and serum biochemical parameters and intestine bacteria of common carp. To do the experiment, 360 juvenile carp with mean initial weight of 12±1.5 g were randomly distributed in the fiberglass tanks designed based on different levels of chitin 0, 1 and 2% and probiotic 0 and 2% (1 ×10<sup>7</sup>CFU/g) in diet and the experiment lasted for eight weeks. The experimental treatments were including control (treatment 1), probiotic 2% (treatment 2), chitin 1% (treatment 3), chitin 2% (treatment 4), probiotic 2% + chitin 1% (treatment 5) and probiotic 2% + chitin 1% (treatment 6). On the end of the experiment, blood parameters including red blood cell (RBC), Mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), <em>hemoglobin</em> (Hb), <em>hematocrit</em> (HCT), white blood cell (WBC), lymphocyte, eosinophil and monocyte, serum biochemical parameters including total protein, albumin, glucose, cholesterol, triglyceride and intestinal bacterial colony were determined. The results showed that RBC, MCV, MCH, MCHC, Hb, HCT, thrombocyte, monocyte had no significant difference among treatments (p>0.05), But, maximum level of WBC in treatments 5 and 3 (18.03±1.66, 16.86±1.49 10<sup>3</sup> mm<sup>3</sup>, respectively), lymphocyte in treatments 5 and 2 (70.40±4.58, 65.00±2.65, respectively) and eosinophil in treatments 3 and 6 (2.67±1.16, 1.67±0.58, respectively) were observed. Biochemical parameters showed no significant difference among experimental treatments and control, but, there were significant difference among the diets containing probiotic and chitin or/and a mixture of probiotic and chitin (p<0.05). The intestinal bacterial colony in all treatments except treatment 6 was more than the control (p<0.05). The maximum bacterial colony count was observed in treatment 4 (653.33±25.17 CFU/g). In conclusion, it seems the addition 2% probiotic, 1% chitin and a mixture of them can improve white blood cells and intestinal bacterial colony in common carp.<br>
کپور معمولی, Lactococcus lactis , کیتین, شاخصهای خونی, بار باکتریایی روده
Common carp, Lactococcus lactis, Blood parameters, Bacterial colony
143
156
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1112-9&slc_lang=fa&sid=1
Hossein
Barghaman
حسین
برغمان
hossein371kb@gmail.com
100319475328460026652
100319475328460026652
No
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
Sakineh
Yeganeh
سکینه
یگانه
skyeganeh@gmail.com
100319475328460026653
100319475328460026653
Yes
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
Abdolsamad
Keramat Amirkolaie
عبدالصمد
کرامت امیرکلایی
amirkola@yahoo.com
100319475328460026654
100319475328460026654
No
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری