Iranian Scientific Fisheries Journal
مجله علمي شيلات ايران
isfj
Agriculture
http://isfj.ir
1
admin
1026-1354
2322-5998
10.18869/acadpub.isfj
000000
000000
000000
fa
jalali
1401
9
1
gregorian
2022
12
1
31
5
online
1
fulltext
fa
مقاله علمی – پژوهشی: اثر حفاظتی مکمل ویتامینی E و C در کاهش آثار روغن ماهی اکسید شده بر شاخصهای رشد، خونشناسی و بیوشیمیایی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)
The protective effect of vitamin E and C supplements on reducing the effects of oxidized fish oil on growth, hematological and biochemical indices in rainbow trout fry (Oncorhynchus mykiss)
تكثير و پرورش
تكثير و پرورش
پژوهشي
Research
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:16.5pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر حفاظتی ویتامینهای </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">E</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> و </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">C</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> در کاهش آثار روغن ماهی اکسید شده جیره غذایی، بر شاخصهای رشد، خونشناسی و بیوشیمیایی بچهماهیان قزلآلای رنگینکمان انجام گرفت. بدین منظور، 240 عدد بچهماهی با میانگین وزنی 25/0</span></span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span style="color:black">±</span></span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">75/12 گرم در 4 تیمار آزمایشی شامل تیمار 1: جیرههای غذایی حاوی روغن ماهی تازه، تیمار 2: روغن ماهی اکسید شده، تیمار 3: روغن ماهی اکسید شده به همراه سطح کم مکمل ویتامینی (100 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">E</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">، 200 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">C</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">) و تیمار 4: روغن ماهی اکسید شده بههمراه سطح زیاد مکمل ویتامینی (200 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">E</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">، 400 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">C</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">)، به مدت 60 روز تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، شاخصهای نرخ رشد ویژه (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">SGR</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">)، درصد افزایش وزن بدن (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">%WG</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">) و ضریب تبدیل غذایی (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">FCR</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">) محاسبه شدند. همچنین شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم (کلسترول، تریگلیسیرید، </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">HDL</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> و </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">LDL</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">) مورد سنجش قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله، در تیمارهای 2، 3 و 4 شاخصهای </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">SGR</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> و </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">%WG</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> کاهش و </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">FCR</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> افزایش یافت (05/0></span></span></span><i><span dir="LTR" style="color:black">p</span></i><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">). تعداد گلبولهای سفید (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">WBC</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">)، تعداد گلبولهای قرمز (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">RBC</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">)، هموگلوبین (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">Hb</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">) و هماتوکریت (</span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">Htc</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">) در تیمارهای 2، 3 و 4 افزایش یافت (05/0></span></span></span><i><span dir="LTR" style="color:black">p</span></i><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">). همچنین تریگلیسیرید و </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">HDL</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> بهترتیب در تیمارهای 3 و 4 افزایش یافت (05/0></span></span></span><i><span dir="LTR" style="color:black">p</span></i><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">). همچنین برای شاخصهای کلسترول و </span></span></span><span dir="LTR" style="color:black">LDL</span><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black"> سرم، اختلاف معنیداری بین تیمارهای مختلف وجود نداشت (05/0<</span></span></span><i><span dir="LTR" style="color:black">p</span></i><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" compset="" style="font-family:"><span style="color:black">). در نهایت، نتیجهگیری شد که روغن ماهی اکسید شده اثرات سوء بر شاخصهای رشد، خونشناسی و بیوشیمیایی دارد و مکمل ویتامینی در کاهش این اثرات بر فراسنجههای خونشناسی و بیوشیمیایی موثر است.</span></span></span></span></span></span></span></span>
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:11pt"><span style="line-height:15.0pt"><span style="font-family:Calibri,sans-serif"><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">The present study aimed to evaluate the protective effect of vitamins E and C on reducing the effects of dietary oxidized fish oil on the growth, hematological and biochemical indices of rainbow trout</span></span> <span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">fry. For this purpose, 240 fries with an average weight of 12.75±0.25 g were fed with 4 treatments including, treatment 1: a diet containing fresh fish oil, treatment 2: a diet with oxidized fish oil, treatment 3: a diet containing oxidized fish oil along with the low level of vitamin supplements (100 mg/kg vitamin E, 200 mg/kg vitamin C) and treatment 4: a diet with oxidized fish oil along with the high level of vitamin supplement (200 mg/kg vitamin E, 400 mg/kg vitamin C) for 60 days.</span></span> <span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">At the end of the trial, the indices of specific growth rate (SGR), weight gain percentage (WG), and food conversion ratio (FCR) were calculated.</span></span> <span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">Also, the hematological and serum biochemical parameters: cholesterol, triglyceride,</span></span><span style="background:white"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"> high density lipoprotein</span></span></span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"> (HDL), and </span></span><span style="background:white"><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">low density lipoprotein</span></span></span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"> (LDL) were measured.</span></span> <span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">Based on the obtained results, the SGR and </span></span><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">WG</span></span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">, were decreased in 2, 3 and 4 treatments and the FCR was increased (<i>p</i><0.05). The white blood cells (WBC), red blood cells (</span></span><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">RBC),</span></span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"> hemoglobin (Hb), and hematocrit (Htc) levels were increased in 2, 3, and 4 treatments (<i>p</i><0.05). The triglyceride and HDL contents were increased in 3 and 4 treatments, respectively (<i>p</i><0.05). Also, there were not significant differences between different treatments for serum cholesterol and LDL indices (<i>p</i>>0.05). Finally, it was concluded that oxidized fish oil has adverse effects on growth, hematological and biochemical indices, and the vitamin supplement</span></span><span new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black">s</span></span><span lang="EN" new="" roman="" style="font-family:" times=""><span style="color:black"> are effective in reducing these effects on the hematological and biochemical parameters.</span></span><span dir="RTL" lang="AR-SA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="color:black"></span></span></span></span></span></span><br>
<br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="unicode-bidi:embed"><span sans-serif="" style="font-family:Calibri,"><span lang="FA" dir="RTL" style="font-family:"Times New Roman","serif""></span></span></span></span></span></div>
روغن ماهی اکسید شده, ویتامینهای E و C, شاخصهای رشد, فراسنجههای خونی و بیوشیمیایی, ماهی قزلآلای رنگینکمان
Oxidized fish oil, Vitamins E and C, Growth indices, Hematological and biochemical parameters, Rainbow trout
53
66
http://isfj.ir/browse.php?a_code=A-10-1702-7&slc_lang=fa&sid=1
Mojtaba
Pourahad Anzabi
مجتبی
پوراحد انزابی
adel.porahad@yahoo.com
100319475328460035467
100319475328460035467
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه
Kourosh
Sarvi Moghanlou
کوروش
سروی مغانلو
k.sarvimoghanlou@urmia.ac.ir
100319475328460035468
100319475328460035468
Yes
Urmia University
دانشگاه ارومیه
Ahmad
Imani
احمد
ایمانی
a.imani@urmia.ac.ir
100319475328460035469
100319475328460035469
No
Urmia University
دانشگاه ارومیه
Raheleh
Tahmasebi
راحله
طهماسبی
r.t.tahmasebi@gmail.com
100319475328460035470
100319475328460035470
No
Culture and Research, Urmia
جهاد دانشگاهی، واحد ارومیه