1- 1- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (7457 مشاهده)
این تحقیق جهت بررسی سطوح مختلف اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) جیره بر برخی فراسنجههای بیوشیمیایی و مقاومت به استرس شوری در بچهماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) انجام گرفت. برای این منظور بچهماهیان سفید با میانگین وزن ابتدایی 002/0±6/0 گرم بصورت تصادفی در 5 تیمار شامل 0 (شاهد)، 100، 200، 400 و 600 میلیگرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره ذخیرهسازی شدند و به مدت 60 روز با جیرههای آزمایشی به میزان 12-7 درصد وزن بدن و 3 بار در روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره شاخصهای مربوط به فراسنجههای بیوشیمیایی سرم و مقاومت به استرس شوری ارزیابی شد. نتایج حاصل از آنالیز فراسنجههای بیوشیمیایی سرم نشان داد که بیشترین میزان پروتئین تام و گلبولین در تیمار 600 میلیگرم اسانس مشاهده شد. بیشترین میزان آلبومین و کلسترول بهترتیب در تیمارهای 100 و 400 میلیگرم اسانس بر کیلوگرم جیره و بیشترین مقدار تریگلیسیرید، گلوکز و کورتیزول در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). نتایج حاصل از استرس شوری (شوریهای 6، 13 و 20 گرم/لیتر) نشان داد که تیمارهای 100 و 400 میلیگرم اسانس بر کیلوگرم جیره کمترین پاسخ به استرس را نشان دادند و پس از استرس میزان تغییرات کورتیزول و گلوکز نسبت به زمان پیش از استرس، در تیمارهای حاوی اسانس مقدار کمتری را نشان داد. بالاترین میزان بازماندگی نیز در تیمارهای حاوی اسانس بدست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که اسانس رازیانه با بهبود فراسنجههای بیوشیمیایی (پروتئین تام، آلبومین، گلبولین، گلوکز و کورتیزول) میتواند موجب ارتقاء سیستم ایمنی بچهماهیان سفید گردد. همچنین نقش مهمی در افزایش مقاومت بچهماهیان سفید در برابر استرس شوری ایفا کند و بهترین عملکرد مربوط به سطح 100 میلیگرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره بدست آمد.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است