هدف این مطالعه، بررسی پروفیل اسیدهای چرب فیله جنسهای نر و ماده ماهی کفال طلایی (Liza aurata) در حوضه جنوبی دریای خزر بود. تعداد 100 قطعه ماهی (55 قطعه نر و 45 قطعه ماده) در 10 ایستگاه از 3 استان ساحلی دریای خزر صید شد. آنالیز لاشه با استفاده از روشهای استاندارد AOAC و سنجش اسیدهای چرب با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی انجام گردید. میانگین محتوای درصد پروتئین، چربی، رطوبت و خاکستر ماهی کفال طلایی به ترتیب 1/98±22/18، 1/21±3/08، 2±78/02، 0/43±1/40 بود. تعداد 28 اسید چرب شامل 10 اسید چرب اشباع (SFA)، 8 اسید چرب تک غیر اشباع (MUFA) و 10 اسید چرب چند غیر اشباع (PUFA) شناسایی شد. میزان کل اسیدهای چرب SFA، MUFA و PUFA در ماهیان نر به ترتیب 27/63، 24/95 و 36/02 و در ماهیان ماده به ترتیب 30/39، 30/26 و 29/42 گرم در 100 گرم چربی بود و این اختلاف معنی دار بود. پالمیتیک اسید (C16:0)، اولئیک اسید (C18:1 n-9cis)، دکوزاهگزانوئیک اسید (C22:6 ω3) به ترتیب فراوان ترین اسیدهای چرب از گروه SFA، MUFA و PUFA در عضله ماهی بودند. مجموع اسیدهای چرب امگا3، امگا6 و امگا9 ماهی کفال طلایی به ترتیب 29/61، 3/31 و 11/17 درصد از کل اسیدهای چرب بود و بطور معنی داری میزان آن در ماهیان نر بیشتر بود. نسبت شاخص ω-3/ω-6 و PUFA/SFA به ترتیب 9/22 و 1/2 درصد بود. مجموع دو اسید چرب مهم و ضروری DHA و EPA در ماهی کفال طلایی 21/64 درصد بود که برای ارتقای سلامتی، پیشگیری و بهبود بیماری در انسان مهم است.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است