فیکوسیانین رنگدانه آبی جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بوده که دارای ویژگیهای آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و ضدالتهابی میباشد. در این مطالعه، پس از کشت اولیه جلبک اسپیرولینا در محیط کشت زاروک تغییر یافته و استخراج فیکوسیانین با آنزیم لیزوزیم، خالصسازی نسبی فیکوسیانین ( با استفاده از سولفات آمونیوم 40 درصد) انجام شد. در نهایت، پایداری فیکوسیانین در قالب طرح کاملاً تصادفی بر پایه آزمایش فاکتوریل با در نظر گرفتن سه فاکتور دما در سه سطح 18- ، 4 و 10 درجه سانتی گراد، pH در سه سطح 5/4 ، 5/5 و 7 و زمان در سه سطح 15، 30 و 45 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. غلظت و خلوص فیکوسیانین بهترتیب، در عصاره خام 815/1 و 825/0 میلیگرم در میلیلیتر در عصاره خالصسازی شده 751/3 و 135/1 میلیگرم در میلیلیتر بود. نتایج حاکی از کاهش نسبی پایداری فیکوسیانین با افزایش زمان نگهداری در دماهای مورد بررسی بود. با این وجود، بیشترین پایداری فیکوسیانین در دمای 18- و سپس 4 درجه سانتی گراد با روند مشابه در دامنه pH های مورد بررسی بوده است. با افزایش دمای نگهداری به 10 درجه سانتی گراد، پایداری فیکوسیانین خصوصا در 5/5pH=کاهش شدیدی داشته و جذب نوری آن در روز 30 به صفر رسید. بهترین شرایط جهت حداقل کاهش غلظت فیکوسیانین، 5/4pH=، دمای 18- درجه سانتی گراد و زمان 30 روز بود. با توجه به نتایج بدست آمده، امکان استفاده از فیکوسیانین در فراوردههای غذایی که در دمای یخچال و یا انجماد (فراورده های لبنی و بستنی) نگهداری می شوند وجود دارد.
Safari R, Raftani Amiri Z, Esmaeilzadeh Kenari R. Evaluation of the effect of temperature, time and pH on stability of phycocyanin extracted from Spirulina platensis. isfj 2018; 26 (5) :85-93 URL: http://isfj.ir/article-1-1799-fa.html
صفری رضا، رفتنی امیری زینب، اسماعیل زاده کناری رضا. ارزیابی تاثیر دما، زمان و pH بر پایداری رنگدانه فیکوسیانین استخراج شده از جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis). مجله علمي شيلات ايران. 1396; 26 (5) :85-93
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است