هدف از این تحقیق تهیه پروتئین آبکافتی (هیدرولیزی) از اندرونه (امعاء و احشاء) قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)، تعیین وزن مولکولی پپتیدهای حاصله و استفاده از پروتئین آبکافتی در جیره غذایی بچهماهی قزلآلای رنگینکمان برای بررسی تاثیر آن بر برخی از فاکتورهای خونی و بیوشیمیایی ماهی بود. برای این منظور آبکافت اندرونه ماهی قزلآلای رنگینکمان بهوسیله آنزیم آلکالاز انجام شد. فعالیت آنتیاکسیدانی (DPPH) پروتئین آبکافتی حاصله از اندرونه قزلآلای رنگینکمان 6/1± 85 درصدبه دست آمد. پروتئین آبکافتی با مقادیر مختلف صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 2 درصد جیره برای مرحلهی دوم آزمایش مورد استفاده قرار گرفت. 252 قطعه بچهماهی قزلآلای رنگینکمان با وزن متوسط 22/0 ± 74/9 گرم بهصورت تصادفی در 4 تیمار (سه تکرار) به مدت 60 روز با جیرههای مورد نظر روزی 3 بار تا حد سیری تغذیه شدند. وزن مولکولی پپتیدهای حاصله از آبکافت در دامنه 700 دالتون تا 2 کیلودالتون متغیر بود و در پایان آزمایش فاکتورهای خونی (تعداد گلبول قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول سفید، MCV، MCH و MCHC)، فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون (پروتئین کل، آلبومین، گلوکز، کلسترول و تریگلیسرید) و ایمنی (فعالیت لیزوزیم) ارزیابی شدند. افزایش مکمل پروتئین آبکافتی تا سطح 2 درصد باعث و هموگلوبین شد (05/0>P). مقدار گلبول قرمز و گلبول سفید تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان نداد (05/0<P). کمترین مقدار هماتوکریت در تیمار 1 درصد مشاهده شد (05/0>P). بیشترین مقدار آلبومین و کلسترول در تیمار 2 درصد مشاهده شد (05/0>P). بیشترین میزان تریگلیسرید و کمترین میزان گلوکز در تیمار شاهد به دست آمد (05/0>P). فعالیت لیزوزیم در تیمارهای حاوی پروتئین آبکافتی نسبت به تیمار شاهد افزایش معنیدار نشان داد، بهطوریکه با افزایش میزان پروتئین آبکافتشده تا سطح 2 درصد مقدار افزایش یافت و کمترین فعالیت لیزوزیم نیز در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>P). با توجه به نتایج به نظر میرسد استفاده از پروتئین آبکافت شده تا میزان 2 درصد در جیره ماهی قزلآلای رنگینکمان میتواند بر برخی فاکتورهای خونی و سرمی بیانشده موثر بوده و ایمنی ماهی را بهبود بخشد.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است