خرچنگهای حقیقی همواره بخشی از صید جنبی را تشکیل میدهند. با در نظر گرفتن عدم مصرف مستقیم خرچنگها در منطقه، ضایعات پوسته آنها میتواند به منبع ارزشمند پروتئینی برای استخراج ترکیبات آنتیاکسیدان مورد بهرهبرداری قرار گیرد. در این مطالعه، نمونههای خرچنگ Portunus segnisبهوسیله تور ترال با چشمههای 40 میلیمتری ازاعماق30-20متر از سواحل غربی استان خوزستان جمعآوری شدند. برای هیدرولیز پروتئینهای پوسته خرچنگ از آنزیمهای a-chymotrypsin، trypsin،Pepsin، Papain، Neutrase و Alcalase استفاده شد. فعالیت آنتیاکسیدان پوسته خرچنگ به روشهای حذفکردن رادیکال آزاد DPPH، سنجش قدرت کاهندگی آنتیاکسیدان و سنجش میزان فعالیت مهار ACE پروتئینهای هیدرولیز شده مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین فعالیت حذف رادیکال دی فنیلپیکریل هیدرازیل (DPPH) برای پروتئینهای هیدرولیز شده با آنزیمهای کموتریپسین و پاپایین بهترتیب به میزان ۶۵/۱۳±۶۷/23 و 8۵/۰۲±۱۳/23 مشاهده گردید. کمترین میزان قدرتکاهندگی آنزیمهای هیدرولیزکننده برای با آنزیم کموتریپسین 072/0 و بیشترین مقدار برای آنزیم پاپایین به میزان 122/0 محاسبهگردید. سطح فعالیت مهاری هیدرولیز حاصل از آنزیمهای مختلف ناشی از خرچنگ نشانداد که بیشترین فعالیت مربوط به آنزیم پاپائین (20/16%) و کمترین آن مربوط به آنزیم آلکالاز (51/12%) بود.با توجه به مشاهدات بهنظر میرسد که پروتئینهای پوسته خرچنگ پس از هیدرولیز آنزیمی، فعالیت آنتیاکسیدانی، قدرتکاهندگی و مهار ACE در حد متوسط دارند و احتمالا پس از تحقیقات تکمیلی از پروتئینهای هیدرولیز شده اسکلت خارجی خرچنگ میتوان به عنوان منبع مناسبی از ترکیبات آنتی اکسیدان استفاده نمود.
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است