اینپژوهشبهمنظوراندازهگیریمقادیرفلزاتسنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مسدر بافت خوراکی ماهی میدLiza klunzingeri جزایر (قشم، هنگام و هرمز) در استان هرمزگان، طی فصول تابستان و زمستان 1398 انجام شد. پس از زیست سنجی 180 نمونه صید شده در جزایر مورد مطالعه، بافتهای عضله جداشدندوفریزدرایرگردیدند. سپس نمونه هابهروشهضماسیدیآمادهسازیشدند ومیزانفلزاتسنگینموردنظربااستفادهازدستگاهجذباتمی شعلهای (مدل 700Contr AA) موردسنجشقرار گرفت.نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین میانگین غلظت فلزات سنگین (سرب 009/0±082/0، نیکل07/0±646/0، روی 33/1±97/31 و مس 03/0±881/0 میکروگرم بر گرم) در جزیره قشم و بیشترین میانگین غلظت فلز سنگین (آهن 75/0±30/19 میکروگرم بر گرم) در جزیره هرمز و کمترین میانگین غلظت فلزات سنگین (سرب 007/0±036/0، نیکل05/0±348/0، روی06/1±13/15، مس03/0±657/0 و آهن 4/0±13/12 میکروگرم بر گرم) در جزیره هنگام مشاهده شد. غلظت فلزات در نمونههای آنالیز شده در مقایسه با استانداردهای بینالمللی سازمان جهانی و کشاورزی FAO، سازمان بهداشت جهانیWHO، سازمان غذا و دارو امریکا FDA، مرکز ملی بهداشت و پزشکی استرالیا NHMRC و وزارت کشاورزی و غذای انگلستان UKMAFF پایینتر بود و از لحاظ آماری اختلاف معناداری را نشان میداد. همچنین میزان پتانسیل خطرپذیری و شاخص خطر برای بیماریهای غیرسرطانی در بالغین و کودکان در بافت عضله این ماهی کمتر از 1 بهدست آمد، لذابر اساس نتایج این تحقیق در حال حاظر استفادهازاینگونه ماهی برای مصارف انسانی مشکلی را از دیدگاه سلامت و بهداشت عمومی ایجاد نخواهد کرد.
Orangi M A, Rahmani A, Mohaddesi A, Koosej N. Evaluation of heavy metal levels of lead, nickel, zinc, iron and copper in the muscle tissue of liza klunzingeri and the risk of its consumption in the islands (Qeshm, Hengam and Hormoz), Hormozgan Province. isfj 2021; 30 (1) :1-12 URL: http://isfj.ir/article-1-2457-fa.html
اورنگی محمد امین، رحمانی عبدالواحد، محدثی علیرضا، کوسج ناصر. مقاله علمی – پژوهشی: ارزیابی سطوح فلزات سنگین سرب، نیکل، روی، آهن و مس در بافت عضله ماهی مید Liza klunzingeri و میزان ریسک مصرف آن در جزایر ( قشم، هنگام و هرمز )، استان هرمزگان. مجله علمي شيلات ايران. 1400; 30 (1) :1-12
با کسب مجوز از دفتر کمیسیون بررسی نشریات علمی وزارت علوم، تحقیات و فنآوری مجله علمی شیلات بصورت آنلاین می باشد و تعداد محدودی هم به چاپ می رساند. شماره شاپای جدید آن ISSN:2322-5998 است